Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Statyw Velbon vs Silk vs Manfrotto

Cześć wszystkim.
    Nadszedł czas żeby sobie sprawić w miarę porządny amatorski statyw.
    Amatorski, oznacza mniej więcje tyle, że chciał bym się zmieścić, powiedzmy w 300-400 zł,
    a porządny- żeby głowica działała w miarę przyzwicie.

Obecnie mam najzwyklejszy statyw za 70 zł z allegro o wysokości 180cm. Powiem szczerze, że gdyby nie beznadziejna głowica, to nawet bym się nie zastanawiał nad zmianą.
    Głowica jest w ogóle, głównym kryterium mojego wyboru.

Zastanawiam się nad trzema modelami:

-Manfrotto 185B MODO z głowicą kulowej.
    -Velbon Sherpa 600 r
    -Silk Pro 340 DX

Teraz pytanie do was. O ile Velbon i Silk Pro zbyt wiele sie od siebie nie różnią (sądzac po wcześniejszych postach), o tyle Manfrotto ma ciekawą głowicę. Obraca się ona we wszystkich kierunkach, dzęki czemu zamiast operować trzema pokrętłami, mamy jeden "dżojstik":P. Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się ciekawy, minusem manfrotto jest jedynie jego wysokośc- 150 cm to troche za nisko jak dla mnie. Ale mimo wszystko jestem siekaw jak jego funkcjonalnośc wygląda w praktyce- czy ktoś z was posiada taki statyw?
    Warto brnąć w takie niecodzienne rozwiązanie, czy lepiej kupic sprzęt ze standardową głowicą jak Velbon czy Silk?
    Bo jeśli chodzi o dwa ostatnie zauważyłem że posiadcze V. polecają swój statyw. I analogicznie posiadacze Silka opowiadają sie za swoim sprzętem
    D90, 18-105 VR + dodatki

http://stachers.flog.pl/pf/

Domyślnie

jeśli chodzi o manfrotto to mam na myśli taką głowicę

D90, 18-105 VR + dodatki

Domyślnie

Ten frotek jest typowo pod kamere, poza tym ta glowica jest niewymienna, ja bym w to nie inwestowal. Slika nie mialem w rece, ale bawilem sie w sklepie ta sherpa i jest niezla.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Jeśli nie zależy Ci na wadze (karbon), weź nogi Gold Photo i głowicę Manfrotto wedle uznania, zwracając uwagę na udźwig oraz zastosowanie.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

mam slika pro 500 bardzo dobry statyw, polecam CI zamiast velbona(tez dlugo sie zastanawialem az wkoncu je porownalem w sklepie i wybor byl prosty)
    Zbędny

Domyślnie

A może coś z Benro A-500EX+BH2

EDIT: na PW wysłałem link do testu statywów.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 27-11-2009 o 12:23
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Velbon Sherpa 600 r mam i jestem zadowolony, choć brałem pod uwagę też Silk Pro 330 DX . Ten drugi sporo tańszy. Miałem trudny wybór, bo oba oferują dobrą jakość. Chyba nie ma lepszych do 400 zł.
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

dzieki wszystkim

w weekend będe miał chwile wolnego to może się na cos zdecyduje
    D90, 18-105 VR + dodatki

Uprawnienia umieszczania postów