Szukaj
A to nie ta słynna "plastyka" przypadkiem![]()
FX był i się zmył...
plastyka plug-in![]()
de czysta's + 10-210
Paweł Karski - fotografia fotoblog
.. to tak jakbyś powiedziała że bawiłaś się strunami od gitary i szukasz pomysłu jak zagrać Erica Clapton'a!
Długo by tu gadać, chłopaki już pisali, pierwsza sprawa to sprzęt, znajomość technicznego aspektu fotografii,
kolejna sprawa to photoshop i nie zabawa w warstwy!
Polecam poczytanie o RAW'ach i sposobach pracy z nimi.
ArtBlog - moje początki
D90 / T17-50 / N35 / SB600 / parasolki, statywy i inne graty /
[QUOTE=samek;1606925]Tak tak... oczywiście...
Nie zapomniałeś o czymś jeszcze?
z pewnością o czymś zapomniałem ...
fotografia sztuką jest, nie da się tak w jednym wątku, od tego jest cale to forum ..
a o czym według Ciebie zapomniałem ?
ArtBlog - moje początki
D90 / T17-50 / N35 / SB600 / parasolki, statywy i inne graty /
Tak mnie się zdaję, że jak talentu nie staje, to można jeszcze krzywymi w warstwie 'Lightness' próbować wyciągnąć takie światełko. Dodatkowo warstwa blur/Soft Light czy jakoś i już.. jest baza żeby zacząć kombinować
pzdr
mati
brawo - bo właśnie co raz widzę więcej osób, które już nie przejmuje się zdjęciami - tylko jak je obrobić
a po co dobry materiał, skoro można poprosić TUTKA, a już mówiąc dalej, jeśli ktoś przez "parę" lat dochodził do techniki w fotografii (prawdopodobnie zaczynał jeszcze na taśmie i zrobił ich tyle, że dziś by dom za to kupił), później poznawał PS od podstaw i starał na nim się zrobić coś innego niż wszyscy, a teraz ma oddać swoją tajemnicę - swoje godziny nauki i pracy, a jeszcze słyszy "jak fajnie obrobione" a nie zrobione zostało dobre foto - to wybacz, ja bym nie odpowiedział....sory......bo bym czuł się lekko obrażony
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Dobrze mowisz
Obrobka z bardzo dobrych zdjec robi rewelacyjne, ale zwykle zdjecie po chwili w photoshopie nie stanie sie swietne.
Musi byc pomysl, cos co przyciaga wzrok, ciekawa prezentacja. Obrobka pomaga zaakcentowac pewne rzeczy, zmienic zdjecie tak by bardziej przypominalo nasza wizje.
Dokładnie... sam bardzo często spotykam się z opiniami że foto nie musi być dobrze wykadrowane, nie musi być nawet ostre - bo po co jak "przecież to się później na kompie obrobi"...dobre zdjęcie można zrobić tylko z dobrego materiału - w przeciwnym wypadku to jest już ratowanie zdjęcia obróbką a nie obróbka wg mnie
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Skontaktuj się z nami