Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie fotografia artystyczna

witam...

jako amator niewiele wiem na temat w/w. jezeli ktos cos wie na ten temat, jaki sprzet uzywac jak obrabiac zdjecia jak oswietlac dla uzyskania dobrych efektow, mozna powiedziec ze wszystko co zwiazane z tym tematem. bede wdzieczny, z gory dziekuje za pomoc....

Domyślnie

Artyzm nie wynika ze sprzętu a z duszy...
    Pudełkiem po butach z wsadzonym papierem foto też można uprawiać fotografię artystyczną. Rozumiem więc, że to taki wątek do dyskusji?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Masz racje, wszystko zalezy od naszej wyobrazni... tak mozna powiedziec ze to watek do dyskusji... ktos doswiadczony, znajacy temat moze pomoc takiemu laikowi jak ja...

Domyślnie

To zacząć trzeba od wystaw, albumów. Których fotografów najbardziej cenisz?
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

nie interesowalem sie nigdy pracami artystow.... bedac szczerym powiem tak.... jak widzialem zdjecie to sie nim zachwycalem ale nigdy nie spojrzalem na autora...moze troche zle sie zabieram to tej calej przygody z fotografia...myslalem ze moze jak juz zakupie aparat to zaczne sie uczyc co i jak i bede sie interesowal... bo teraz jest poprostu za duzo informacji i nie wiem co jest wazne a co nie i czytam wszystko wszedzie i ile moge tylko.... az wkoncu sie gubie w tym wszystkim...

P.S. dobre pytanie.... odrazu mi uswiadomilo jaki ze mnie "fotograf"

Domyślnie

Fotografię artystyczną robią artyści fotograficy - jak się postarają. Nieartyści, nawet jak się starają, takiej fotografii nie zrobią. Nie artysta decyduje o tym, że jest artystą, tylko jego otoczenie. Są artyści wielcy, przeciętni i jeszcze bardziej przeciętni. Jeśli ktoś od bardzo dawna słyszy od wielu ludzi, że jest artystą, może tak o sobie mówić byle nie za często bo będzie śmiesznym artystą. A śmieszny artysta, to coś znacznie bardziej złego od martwego artysty.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Jak już kupisz aparat i zrobisz pierwsze zdjęcia to się mocno rozczarujesz
    Jeśli starczy Ci wytrwałości i nauczysz się robić zdjęcia poprawne technicznie i będziesz tą umiejętność doskonalić, to Twoje zdjęcia będą tak "artystyczne" jak potrafisz widzieć i czuć to co Cię wokół otacza.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

a jezeli ktos nie slyszy od nikogo ze jest artysta...moze nim byc??na przyklad taki Kowalski.. nie mowie ze jest artysta. jezeli nikt mu nie powiedzial nigdy ze jest artysta, bo nie pokazywal swoich prac...chodzi o to czy mozna byc artysta dla samego siebie??

to prawda... kiedys mialem na pare dni Canona 1000d. 1 dzien super chodzilem i robilem zdjecia wszystkiemu, 2 dzien to samo, 3, 4 tez, ale potem jakos mnie to juz nie pociagalo, juz mi sie nie chcialo tak pstrykac fotek... ale mysle ze problemem bylo to iz ograniczylem sobie pole manewru.. poniewaz zdjecia robilem w domu i pare w ogrodku...wiec chyba wszystko jasne;]
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 26-11-2009 o 00:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magik44 Zobacz posta
    a jezeli ktos nie slyszy od nikogo ze jest artysta...moze nim byc??
    Ad post #2, pierwsze zdanie

Domyślnie

Nie mogę się do końca zgodzic z tą opinią.
    Niestety, w wielu przypadkach decydują o tym nie tylko fotografujący, ale także graficy. Można zrobić przeciętne zdjęcie, ale być świetnym grafikiem (lub mieć takiego) i mamy gotowe "dzieło sztuki". Można robić wspaniałe zdjęcia, ale brak sponsora, słaba siła (możliwość) przebicia, czy brak samokreowania, nie wspomnając o kiepskim rozeznaniu w programach graficznych i "artysta-fotograf" jest... nikim. Nie zawsze zdjęcia potrafią obronić fotografa. Czasem do tego zaprzęga się marketing. To jest potęga, która ma do dyspozycji wszystkie media, czyli najpotężniejszą z sił.
    Jest jeszcze pytanie, gdzie jest (i czy w ogóle istnieje) granica między fotografią, a grafiką?
    Czy zdjęcie na którym zmieniono każdy pixel nadal jest zdjęciem?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów