Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikkor DX 18-70 a F80

Mam do Szanownych Forumowicz następujące pytanie. Od tygodnia posiadam wyżej wymieniony obiektyw i zauważyłem rzecz następującą: winetuje mi z F80 na całym zakresie ogniskowych Kupiłem go z myślą o cyfrze, którą kiedyś tam kupie, a tymczasowo chciałem zsynchronizować go z F80. Proszę o polecenie mi szkła w zakresie ogniskowych zbliżonych do Nikkora 18-70 w cenie do tysiąca złotych.
    Z góry serdeczne DZIĘKI

Domyślnie

nie ma takiego szkła dla analoga!
    w przeliczeniu najbliżej mu zdecydowanie do starego dobrego Nikkora 28-105 3.5-4.5
    jeśli chcesz szeroko, to polecam nikkora 18-35 3.5-4.5, jak ma być taniej to tokina 19-35/20-35
    nie ma dla analoga czegos takiego jak 18-70 - to są ogniskowe dla cyfry, które po przeliczeniu przez 1,5 dają w dslr odpowiednik 28-105

ps. trzeba wcześniej zapytać, potem kupować! Wszystkie szkła z oznaczeniem DX sa dla cyfry!!!
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

ale ogniskowe na nich napisane są takie, jakby były przypinane do analoga!
    fakt, że ten sam obiektyw który masz do analoga bedzie w cyfrze pracował jakby był 1,5x dłuższy.

czyli - 28-105 bedzie na analogu miał własnie tyle. na cyfrze jego odpowiednik to 18-70.
    ale te analogowe 28-105 na cyfrze - bedzie sią tym szkle pracowało jakby to był 42-152mm.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

gooba, pytałem o ten obiektyw na tym forum, dlatego zdecydowałem się na zakup (miał winetować w przedziale 18-24, dalej miało być OK). Skoro nie dostane odpowiednika do analoga w tym zakresie ogniskowych to może zaproponujecie coś dla analoga z przedziału 28 - 80 ze światłem 2.8 (do 1000zł) ?
    Dzięki

Domyślnie

Tamron 28-75/2,8
    Oczywiście uzywany
    Do analoga będzie super a cyfrą też dobrze śmiga

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaskulki Zobacz posta
    gooba, pytałem o ten obiektyw na tym forum, dlatego zdecydowałem się na zakup (miał winetować w przedziale 18-24, dalej miało być OK).
    no to dziwnie cię ktoś poinformował... Na moim F70 winieta (i to koszmarna) w całym zakresie
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Obiektywy DX winietują z analogami, ponieważ dają obraz kątowy dostosowany do formatu matrycy aparatu cyfrowego.

Domyślnie

Dla uściślenia: ogniskowa, to ogniskowa. Przelicznik 1,5 dotyczy kąta widzenia. Obiektyw 50 mm od analoga założone do cyfry dalej ma 50 mm...
    Pzdr
    Krzysiek
    D70 18-70 kit, N 50/1.8D, F70 Sigma 28-70/2,8DASF, T17-50/2.8, N 70-300 VR

Domyślnie

Hmmm, według mnie i na oko DX-y przestają winietować od 24mm, testowałem na N 17-55, chyba że na zdjęciach okazałoby się że winietuje w całym zakresie.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

david - winietuje w calym zakresie , po niedzieli cos wstawie dla przykladu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów