Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Co do D60?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie Co do D60?

Witam serdecznie. Na dzień dzisiejszy jestem posiadaczem d60+18-55vr(3.5-5.6) i 55-200vr (4-5.6). I powiem szczerze, ostatnio mocno się zastanawiam co robic. Często po prostu brakuje tego światełka, obiektywy ciemne i w niektórych sytuacjach ciężko cokolwiek zrobic. Zastanawiałem się nad lampą, ale stwierdziłem, że chyba wolę te pieniążki zainwestowac w jakieś szkło. Dlaczego jasny obiektyw? Przede wszystkim dlatego, że mam zamiar jak najczęśniej odwiedzac wszelkiej maści hale sportowe, w któych jest po prostu ciemno (koszykówka, często co innego). Zastanawiałem się nad stałką 50 1.8, ale nie wiem, czy poradzę sobie z tym przy tak małym doświadczeniu.
    Wszelkie propozycje i porady rozważę, także piszcie. A, no i oczywiście jeśli chodzi o pieniążki, to jak najtaniej, że tak się wyrażę , kasą nie sram.

Z góry dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maaati Zobacz posta
    Zastanawiałem się nad lampą, ale stwierdziłem, że chyba wolę te pieniążki zainwestowac w jakieś szkło.
    Lampa zawsze się przyda, kup możesz używać z kilkoma szkłami a odwrotnie się nie da

Cytat Zamieszczone przez maaati Zobacz posta
    Zastanawiałem się nad stałką 50 1.8, ale nie wiem, czy poradzę sobie z tym przy tak małym doświadczeniu.
    To szkło ani do D60 (musisz ostrzyć ręcznie) ani do sportu ni jak ( raz to co pisałem wcześniej) dwa ogniskowa

jak jasny tani do d60 to tylko N35 1,8 afs a do sportu to się znajdzie dużo jak zastawisz mieszkanie, oddasz nerkę itp tanio się tu nie da
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

a używasz coś iso?

jaśniejsze szkło nie rozjaśni ci zdjęć, skróci tylko czas potrzebny do jego zrobienia.........ja bym chyba lampę brał

Domyślnie

Używam podobnego zestawu (tyle, że zamiast Nikkora 55-200 mam Sigmę 70-300/4-5.6) i o tej porze roku - mało światła, obiekty ruchome itp. - mam podobne problemy. Z mojego lekkiego rozpoznania tematu (też pochodzę z mazowieckiego, więc wątek anty-analno-finansowy nie jest mi obcy) wynika na razie tyle:

do 1000 zł:
    - Nikkor 50/1.8 - z D60 nie działa AF, więc pod obiekty ruchome raczej szkoda w niego inwestować,
    - Nikkor 35/1.8 - podobno bez rewelacji, ale najtańsza stałka do D60,

do 2000 zł:
    - Nikkor 50/1.4 - jeden z moich faworytów, choć "Made in China",
    - Sigma 30/1.4 - jeden z moich faworytów, trochę duży i drogi jak na krótką stałkę,
    - Sigma 50/1.4 - jak wyżej,
    - Sigma 17-70/2.8-4.5 - światłem nie rozpieszcza i nie podoba mi się bokeh,
    - Tamron 28-75/2.8 - chwalony za jakość optyczną, za to mechanizm podobno się sypie,

do 3000 zł:
    - Sigma 50-150/2.8 - odpowiednik 70-200/2.8 pod matryce DX, ma różne opinie (jedni go chwalą, inni piszą, że od ciemnej 70-300 różni się lepszym światłem, ale nie lepszą jakością obrazu),
    - Sigma 70-200/2.8 - podobno dobry, ale też drogi i wielki,
    - Tamron 70-200/2.8 - jak wyżej.

Zostaje jeszcze wariant do 0 zł:
    - praca na ISO800-ISO1600, odszumianie, modlitwa - bo rozumiem, że raczej nie chcesz zawodnikom na meczu walić lampami po oczach...

Domyślnie

A ja polecam lekture skapca/ceneo i forum, bo to conapisal Jacek Z. (login prawie jak u jednego z moderatorow...) jest niepelne i miejscami nieco mija sie z prawda.
    Sam sobie kolega musi tez odpowiedziec, z jakiej odleglosci sport foci. Inaczej sprzetu nie dobierze.
    Nikkor 35/1.8G i sigma 70-200/2.8 wydaja sie sensowna i najtansza opcja uniwersalna. Tamron 70-200 jest ostrzejszy, ale jego AF nadaje sie tylko do studia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    A ja polecam lekture skapca/ceneo i forum, bo to conapisal Jacek Z. (login prawie jak u jednego z moderatorow...) jest niepelne i miejscami nieco mija sie z prawda.
    "Prawie" nie znaczy "taki sam" Wszystkie Sigmy o których wspominam miałem w ręku i na korpusie - może nie długo, ale już jakieś pierwsze wrażenia na tej podstawie mam. W przypadku Nikkorów i Tamronów bazowałem na własnych wnioskach z testów oraz opiniach zasłyszanych. Co do cen mogę się nieco mylić [słusznie, cena nowej Sigmy 70-200/2.8 to nie do, jak napisałem, tylko powyżej 3000 zł].

Szkoda, że Nikon nie umożliwia testowania swoich szkieł w ramach wypożyczeń, warsztatów itp. bo wtedy chętnie bym popracował na 50/1.4 czy 35/1.8, która być może okazałaby się nie gorsza od Sigmy - a tak, gdy widzę na plastiku "Made in China" to już mnie telepie

Tak więc, Pioter m, - jeśli mógłbyś jakoś rozwinąć swą myśl, sądzę, że mogłoby to być z pożytkiem dla wszystkich...

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Sam sobie kolega musi tez odpowiedziec, z jakiej odleglosci sport foci. Inaczej sprzetu nie dobierze.
    To zależy jak blisko akcji można być. Czytałem kiedyś o gościu, który fotografował dalmierzową Leicą nawet wyścigi samochodowe. Natomiast sam z "trzydziestką" Sigmy doświadczenia miałem takie, że obejmuje całą postać z odległości 2-3 metrów, a żeby zrobić zbliżenie twarzy należy podejść poniżej metra - więc może być trudno o jakieś dynamiczne zbliżenia.
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 06-12-2009 o 00:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    - Nikkor 50/1.8 - z D60 nie działa AF, więc pod obiekty ruchome raczej szkoda w niego inwestować,
    - Nikkor 35/1.8 - podobno bez rewelacji, ale najtańsza stałka do D60,

Tu się z Tobą nie zgodzę, 50-ka wg mnie optycznie jest gorsza od 35-ki. 35-ke miałem, teraz mam 50-ke. Wg moich obserwacji ta trzydziestkapiątka jest znacznie lepsza, ostra jak brzytwa na pełnej dziurze, 50-ka już nie, trzeba przymknąć ze 2 działki. Jak tylko będę miał możliwość zmieniam szkiełko z 50-ki na 35-ke. Dla minie bardziej pasuje 35mm. pozdrawiam
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

35/1.8G - cytuje - "podobno bez rewelacji". Dziwne, ze wiekszosc z nas jest pod wrazeniem optyki i nawet spora grupa uzywa go z D700. Samego "podobno" naduzywasz zdecydowanie.

Kupujac sigme nalezy ja przetestowac. O ile ja problemow z sigmami nigdy nie mialem, to nierowna jakosc egzemplazy to fakt. Sam spotkalem sie z tym, ale ja szkielka zawsze testuje z wlasnym aparatem przed dokonaniem zakupu.
    Mozna twierdzic, ze 50-150 jest rownie dobra, jak 70-300, bo w pewnych przypadkach to moze byc prawda. Mozna trafic na beznadziejna sztuke tej pierwszej i super tej drugiej. Gross 50-150 to jednak dobra optyka. Podobnie 70-200.

Na koniec - jasne szklo swoje wazy i tego nie da sie przeskoczyc. Fizyka ma swoje prawa. Wiec nie jest to wada. "Lekki teleobiektyw" brzmi podejrzanie, bo stawia pod znakiem zapytania jakosc materialow, solidnosc i trwalosc obiektywu.

Domyślnie

Dzięki No dobrze, żebym nie robił w swoich postach niepotrzebnego bicia piany - zakładając, że byłyby na to środki, jeśli nie w krótszym, to w dłuższym okresie czasu - który z tych zestawów polecalibyście najbardziej:
    1) Sigma 30/1.4 i Nikkor 50/1.4,
    2) Nikkor 35/1.8 i Sigma 50/1.4,
    3/4) S 30/1.4 lub N 35/1.8 plus używana Sigma 50-150/2.8 (z opcją na telekonwerter i zastąpienie kiedyś S 70-300)?

Zastosowanie: krajobraz, czasem coś na niewielkiej przestrzeni (stąd 30/35), niewielkie zbliżenia obiektów ruchomych (technika) i nieruchomych (przyroda). Matryca DX (bez planów na FF).
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 06-12-2009 o 09:54

Domyślnie

Bierz 35/1.8. Na 100 % będziesz zadowolony.
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów