Wiem ze juz bylo i ze pisalo sie troche. . Ale reasumujac,co sadzicie o tym szkle?Prosze o krotkie jasne opinieZamierzam wlasnie dokupic a moze nie wiem o czyms o czym powinienem??
Szukaj
Wiem ze juz bylo i ze pisalo sie troche. . Ale reasumujac,co sadzicie o tym szkle?Prosze o krotkie jasne opinieZamierzam wlasnie dokupic a moze nie wiem o czyms o czym powinienem??
Plusy: ma VRa i ciekawy zakres
Minusy: jeden - mydlo w calym zakresie; trudno o drugi rownie nieostry obiektyw. Kit 18-70 DX to przy nim profi.
Właśnie sprzedaję takie szkło i niezręcznie mi jest je chwalić. Ale podam kilka faktów;
1. to nie jest obiektyw dla profesjonalistów i w tym względzie zgodzę się z tymi, którzy oceniaja go jako miękki...ale,
2. ten obiektyw ma 5 krotny zoom i całkiem przyjemny zakres ogniskowych - od szerokiego po tele -
sam wielokrotnie korzystałem z niego podczas moich wakacyjnych, i nie tylko wypraw - po prostu wygodnie jest mieć uniwersalne szkło nawet za cenę trochę mniejszej ostrości ... no własnie, ostrość. Jeżeli nasze zdjęcia nigdy nie ujrzą światła dziennego w formacie większym niż 13x18 lub nawet A4, to ten obiektyw (w zespół z fotoshopem ) jest akurat w sam raz. Na prawdę nie warto wydawać kilkukrotnie wyższych kwot za jakość, która nie jest nam niezbędna.
3. Jeżeli jednak jesteś profesjonalistą i chcesz sprzedawawać swoje zdjęcia to .... nie było rozmowy.
pozdrawiam Filip
601 74 51 54
Ja wiem, ze sprzedajesz, ale to nie jest tak. Obiektyw jest bardzo slaby, w czasach kiedy kupilem go za niecale 200 euro, mozna jeszcze bylo to przebolec i po rozczarowaniu sprzedac. Obecnie jego ceny siegnely zenitu, a jakosc jest nie tylko gorsza od o wiele drozszych obiektywow dla profesjonalistow, ale od zwyklego kita 18-70 DX i to znaczaco, roznica widoczna jest golym okiem, rowniez na papierze.
1. Jak taki zły, to dlaczego w reklamówce Nikona D2Xs prawie połowa zdjęć pochodzi właśnie z tego obiektywu. Pisałem już o tym przy innej okazji. Czyżby Japończycy się nie znali ?
2. Nie bardzo chce mi się też wierzyć, że można go było kupić za 200 euro. Nawet teraz kosztuje na Allego 1400-1600 zł, a to trochę więcej niż 200 euro. Chyba, że był mocno przechodzony.
3. Pomimo takich właśnie negatywnych opinii, zakupiłem 24-120 VR i jestem zadowolony.
Cosnek, w stopce masz 75-240. O nim też mówi się, że jest do niczego. Był to mój pierwszy tele, byłem z niego bardzo zadowolony. Teraz robi na nim mój kolega i też nie narzeka. Jak widać opinie o sprzęcie są bardzo subiektywne i nie do końca kierowałbym się tym co mówią inni.
Ja sie pewnie nie znam, ale jak widze zdjecia dwa zrobione pod rzad, 24-120 i kitem 18-70, i roznica widoczna jest golym okiem przy 33%, to co mam pisac? Ja swoj nabylem w lipcu 2005 na eBayu za dokladnie 205 euro, byl w idealnym stanie. Sprzedalem miesiac pozniej (ostrosc fatalna) za 223 euro. "Nawet teraz"?!?!? Wlasnie o tym pisalem, teraz nagle osiaga niebotyczne ceny, bo ma VR w nazwie, jest duzo nowych Nikoniarzy (od tamtej pory przybyl D50 i D80) leca na to VR i dopiero musza sie sparzyc. I to jest najwazniejsze.![]()
Ostatnio edytowane przez pn ; 27-10-2006 o 22:00
Używam go ostatnio dość często jako uniwersalny obiektyw. Moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy od kita 18-70, szczególnie na długim końcu. Można znaleźć potwierdzenie tego u zawodowców np. http://www.naturfotograf.com/index2.html.
Pozdrowienia
Nikkor
Z6, Z 85/1.8, Z 24-70/4, Z 70-200/2.8, C6D II, C135/2L (jest super), C50/1.8, C28/2.8
No coz, faktycznie dawno nie bylem u okulisty...
PS. Tak na marginesie, otworzylem ten link i nie widze tam nic o tym obiektywie... Jest duzo o 18-200 VR za to.
PS2. Tutaj tez byla dyskusja na ten temat: http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-781.html
Ostatnio edytowane przez pn ; 27-10-2006 o 22:33
Skontaktuj się z nami