Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Julia na rusałce

Dawno nic nie robiłem, aparat zdążył się zakurzyć więc wczoraj wyciągnąłem Julię na mały spacer. Miało być listopadowo - szaro i ponuro, pogoda jednak spłatała nam figla

Jak zawsze proszę o krytykę.

1.

2.

3.

Jeżeli się spodoba po pracy postaram się dodać coś jeszcze.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

mi sie podoba tak jak numeracja idzie 1 najbardziej 3 najmniej ale dawaj wiecej bo i ładna ta Julia

Domyślnie

ładna Julia, ładne zdjęcia.

Domyślnie

2 mi sie najbardziej podoba
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

To jeszcze może to:

4.

Domyślnie

Pięknie...ale sweter taki jakiś zmechacony, szczególnie na tyłku

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Dwójka mi się kompozycyjnie najbardziej podoba, ale światło słoneczne na twarzy jest zdecydowanie zbyt mocne. Tak mocne że zabiło skórę. Właściwie nie wiem skąd pochodzi ten brak skóry na wszystkich zdjęciach. Ze zbyt mocnego światła? Z obróbki? Ze słabego obiektywu? Nie wiem. Jaki to był obiektyw?
    Ale generalnie kompozycyjnie to jest bardzo pozytywnie.

Wydaje mi się jednak że w listopadową pluchę zdjęcia by lepiej wyszły...

Cytat Zamieszczone przez tonacja Zobacz posta
    Pięknie...ale sweter taki jakiś zmechacony, szczególnie na tyłku
    Po pierwsze to nie zmechacony, tylko że zdjęcie jest przeostrzone, co widać na krawędziach. A jak się przeostrzy ubranie to takie plamy wychodzą.
    Po drugie to nie tyłek, ale ładny tyłeczek...

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Po drugie to nie tyłek, ale ładny tyłeczek...
    Gdzie wy patrzycie...

Tylko 3... ewentualnie 1 (ale nie lubię takich takich poz)... na 2 światło nie opanowane i jakieś przebarwienia a twarzy (zębach) ..

Domyślnie

Dzięki tym którzy mnie pochwalili
    I dzięki swiatlo za konkrety - o taki komentarz mi chodziło.
    Światło jest bardzo mocne, pełne słońce koło południa. Co prawda mamy listopad ale dzień był bardzo słoneczny. I zgadzam się że w cieniu czy zachmurzeniu byłoby lepiej ale chciałem sprawdzić się w takich warunkach. Mam kilka zdjęć zrobionych w cieniu, pokażę je jak znajdę chwilę na obróbkę.
    "Brak skóry" to po części światło i przede wszystkim rewelacyjna cera modelki i dobry makijaż. W większym rozmiarze skóra jest gładka ale szczegóły dobrze widoczne.
    Obiektyw to Samyang 85/1.4 domknięty do f2 a na niektórych f2.8. Co do obróbki to nie zmiękczałem skóry wcale, nie było potrzeby. Poprawiłem kontrasty, balans kolorów i na 2 rozjaśniłem cień koło nosa.
    1 świadomie mocno przeostrzyłem, 2 zostawiłem bardziej miękką a 3 ledwie podostrzyłem. Może ktoś powiedzieć które wyostrzenie pasuje najlepiej? Moim zdaniem chyba 3 ale nie jestem pewien.

Domyślnie

Dzięki NBA.
    Na zębach jest cień i może odbicie od kurtki. Wybieliłem to ale wyglądało sztucznie, zdecydowałem się więc zostawić.
    Jakie przebarwienia na twarzy? Ja nic takiego nie widzę.

Mam dwa pytania:
    1. Czy jest teraz jakaś moda na fotografię bez żadnego kawałka cienia na twarzy? Na forum to lubicie ale w książkach i galeriach cieni się zupełnie nie unika. Pytam ogólnie a to czy cienie na moich zdjęciach wyglądają dobrze to inna sprawa...
    2. Jak opanować takie światło (zakładając że nie chcę z jakiegoś powodu chować się w cieniu)?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów