Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: D70s a 350D

Domyślnie D70s a 350D

Mam taki mały problem i nie wiem co z tym zrobić.

Mianowicie nie wiem który aparat jest lepszy, a ciekawi mnie to bo nie wiem w co lepiej zainwestować. Wiem wiem puszczam temat na forum Nikona wiec odpowiedz bedzie wiadomo jaka

No ale tak na poważnie to który jest lepszy, z którego wychodzą lepsze zdjęcia itp.

Podstawowa różnica która przeważa na korzyść Eosa to matryca - 8mpix

Z kolei powszechne zdanie chodzi ze jednak Nikony są lepsze.

Spory to problem bo oba aparaty sa w podobnej (tej samej) klasie.

Pomóżcie a bede naprawde wdzięczny. Dzięki

Domyślnie

kiedyś miałem dokładnie taki sam dylemat 70 czy 350? Test "weź go do ręki" rozwiał moje wątpliwości. No chłopie ale generalnie to ci nie zazdroszczę - teraz masz jeszcze do wyboru 400D, D50, D80, Sony Alfa, Olki 300-500, Pentaxy Ist'y... i bądź tu mądry.

Domyślnie

dokładnie, nie jest łatwo

ale ja mam dylemat miedzy tymi dwoma i mimo wszystko mam problem.

do tej pory miałem 300D no i wiadomo przyzwyczjenie do Canona, nawet z wyswietlaczem nie bedzie sie łatwo przestawic gdzie patrzeć na ekspozycje. pokrętełka też się mylą

Domyślnie

jeżeli jesteś szumofobem to w 70tce dopatrzysz się szumów, natomiast nikoś miażdży canona ergonomią. Pytanie czy zaostały ci jakieś szkiełka po canonie, bo to tez może mieć wpływ na twój wybór.
    Powtórzę: zrób test "weź go do ręki"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomy86 Zobacz posta
    Mam taki mały problem i nie wiem co z tym zrobić.

Mianowicie nie wiem który aparat jest lepszy, a ciekawi mnie to bo nie wiem w co lepiej zainwestować. Wiem wiem puszczam temat na forum Nikona wiec odpowiedz bedzie wiadomo jaka
    Jeśli sądzisz, że są tu tylko ortodoksyjni wyznawcy nikona to się mylisz są ludzie którzy oprócz nikona mają też inne aparaty.
    Natomiast co do tego który jest lepszy ??????
    To co będzie lepsze dla mnie nie koniecznie musi byc lepsze dla Ciebie.Przed podjęciem decyzji o wyborze najpierw odpowiedz sobie na kilka pytań np:
    1.czy jesteś totalnym laikiem czy zaawansowanym amatorem (nie zakładam,że jesteś zawodowcem bo wtedy wiedziałbyś co wybrać)
    2.czy obsługa zaawansowanych sprzętów foto wymaga od Ciebie ciągłego trzymania w ręku instrukcji obsługi
    3.jeśli masz to jaki masz teraz sprzęt - posiadanie kilku obiektywów i lampy oraz całej szafy akcesoriów do innego systemu będzie wymagało od Ciebie wyprzedaży itd.
    4.co będziesz fotografował ? tylko rodzina + kwiatki i widoczki czy coś bardziej profi ?
    5.najważniejsze z wyszystkich pytań - ile na to masz kasy ???????

Jak sobie odpowiesz na te pytania do leć do sklepu zażycz sobie do pomacania D50,D70s lub D80 albo D200 i coś z wyrobów konkurencji a wtedy sam zdecydujesz ktory jest lepszy - dla Ciebie. - powodzenia
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Który jest lepszy ? Ten który bardziej pasuje do ręki, gustu, upodobania, oba robia dobre foty, ja wybrałem D70S
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

najlepszy byłby taki aparat, który pobierałby obraz bezpośrednio z mózgu (wyobraźcie sobie co mógłby zarejestrować podczas upojenia narkotycznego ) - idealna ostrość, dynamika barw nie do osiągnięcia przez jakikolwiek aparat

a poważnie to zgodnie z radami powyżej:
    - idziesz do sklepu, w którym znajdują się oba aparaty (ewentualnie dwóch sklepów)
    - bierzesz do ręki aparat i bawisz się przyciskami, pokrętłami, menu itd - sprawdzasz który ci bardziej pasuje (do wszystkiego można się wprawdzie przyzwyczaić, ale po co jeśli mozna wybrać coś wygodniejszego)
    - za zgodą sprzedawcy wykonujesz parę testowych zdjęć, które przynajmniej powinny przypominać Twoje docelowe zastosowanie (czyli np. jakieś makro, jakieś zblizenia, portrety itp)
    - ewentualnie przegrywasz zdjęcia na dysk własnego laptopa i porównujesz jakość z obu puszek (stąd między innymi wynika zalecenie aby oba aparaty były w tym samym sklepie i były podobne kadry)

a potem i tak delektujesz się posiadaniem D70s (to juz tylko żart)
    pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

tez mialem ten sam problem....i wybralem d70s.
    Canona nawet nie mialem w rece - wystarczylo mi obejrzenie go z bliska. Nikon dobrze "legł" w rece i to wystarczylo.
    Dodam ze mialem wczesniej eos'a i poczatkowo duzo mocniej nastawialem sie na canona.
    Świnka Maciorka w Betoniarce
    k5photoproject.wordpress.com

Domyślnie

nie sugeruj się takimi parametrami jak "leży w ręce", "fajne pokrętło", "lepszy, gorszy korpus", "rysujujący sie plastik". Jedyne wyjście które pozwoli Ci prawidłowo dobrać aparat to tylko i wyłącznie zrobić jednym i drugim kilka fotek i w domu na spokojnie pooglądać. Inne detale korpusu, meni to bzdedy do których szybko się przyzwyczaisz.
    Jeżeli foty z 350, Twoim zdaniem, będą lepsze, to bierz go i nie patrz na ryski od paznokci. Jeżeli Nikon będzie robił lepsze foty, to bierz go i nie zastanawiaj się.
    Aparat ma robić zdjęcia i to one jako to coś co robi aparat mają być GIT.

Ja, gdybym poszedł tą drogą, od początku mojej przygody z cyfrówkami, to nie popełniłbym błedu i nie stracił tysiąca na zmianę systemu.

Tyle ile naczytałem sie na temat 350d/D70 to .... historia.... a i tak głupi byłem. Z dyskusji który....? nie wyciągiesz wniosków (poprawnych dla siebie).
    Tylko próba da Ci odpowiedź.

Wykonaj ten wysiłek i zrób to.

Ale wyłamując się z powyższej filozofi, od siebie podpowiem.... na literkę "N"
    Ostatnio edytowane przez romanescou ; 23-10-2006 o 23:03

Domyślnie

Jakis czas temu zastanawialem sie nad wyborem systemu... Canon vs NIKON jednak myslalem nad D80 lub EOS 20D.
    Mój wybór stanął na NIKONIE D70s (za co dziękuję Forumowiczom!) NIKON dla mnie idealnie lezy w dloni i wyglada "powazniej" (chodzi mi o wykonanie), zwłaszcza przy EOS 350D !

Jak moi poprzednicy napisali... DOTKNIJ, SPROBUJ, POCZUJ TO...

Powodzenia

Burner
    Ostatnio edytowane przez Bartek Witek ; 23-10-2006 o 23:20
    www.bwitek.com

Nikon F100 + 50mm f1.2, Nikon F100 + MB15 + 105mm f2.8
    Canon's, Mamiya's, Polaroid's

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów