Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: suszek

Domyślnie

Kadr ciekawy i bardzo ladny. Niestety brakl ostrosci az nadto widoczny. I sztuczne wyostrzanie nic nie da, jak zdjecie wyszlo nieostre juz z puszki. Co innego wyostrzanie po zmniejszeniu, a co innego wyostrzanie fotki z niecelnym autofokusem. Tego drugiego juz nie uratujesz.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Kadr ciekawy i bardzo ladny. Niestety brakl ostrosci az nadto widoczny. I sztuczne wyostrzanie nic nie da, jak zdjecie wyszlo nieostre juz z puszki. Co innego wyostrzanie po zmniejszeniu, a co innego wyostrzanie fotki z niecelnym autofokusem. Tego drugiego juz nie uratujesz.
    No wlasnie zdjecie juz z puszki lekko nieostre bylo

Domyślnie

Taka fotke to lepiej sobie darowac. Wiem, ze to przykre, ale taka juz jest fotografia artystyczna. Koles trzaska makra z manualnym ostrzeniem i tam dopiero kupa fotek idzie do kosza. Ja jak robie swoje fotki przyrodnicze, to trzaskam nawet i po 20 jednemu modelowi i pozniej wybieram najlepsze. Bywa, ze zadne sie nie nadaje, wszystkie sa nieostre. Czasem wplyw maja zle dobrane parametry (o tym pozniej) a czasem po prostu gubi sie AF. Sa takie momenty, ze za cholere nie moze zlapac ostrosci, lub niby ja lapie, lampka zielona sie swieci, ale w rzeczywistosci ostrosci brak. I nie jest to zadna wada aparatu, czy inny FF/BF. Przy niektorych fotklach tak jest, szczegolnie jesli jest maly kontrast miedzy obiektem a tlem lub duzo napackane deseniow na raz (pobieznie pisza nawet o tym w instrukcji). I przypuszczam, ze tutaj tak jest, bo kontrsat jest troche malawy miedzy kwiatkiem a tlem.

Inna sprawa to parametry fotki. Zajrzalem do exifa i widze przyslone 5.6. Mi tez wychodzily nieostre fotki kwiatow na duzych dziurach, wiec zaczalem focic przy przyslonie 8. No i wieksza ogniskowa, wtedy sie ladnie rozmywa tlo. Do takich kwiatkow uzywam 70-300VR z czym, ze zwykle jade na co najmniej 120-150 mm i f/8. Mniejsza dziura nie zniszczy niskiej GO, przy dlugiej ogniskowej nadal bedziesz mial rozmyty bokeh. Oczywiscie wymagane dobre swiatelko, zatem albo dzien sloneczny albo statywik, bo staram sie nie schodzic ponizej 1/250s. Ale nie traktuj tego jak jakiejs pracy naukowej, to sa takie moje luzne wywody - kazdy sam w koncu sam dobiera odpowiednie parametry dla siebie.

A tu moja kolekcja kwiatkow - http://borg.website.pl/foto-karbulot/makro_kwiaty.php zeby nie bylo ze sie wymadrzam o czyms, o czym nie mam pojecia .
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

No i tylko koledze Karbulot można podziękować. TAK POWINNA WYGLĄDAĆ KONSTRUKTYWNA KRYTYKA.
    pozdrawiam
    Mariusz
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

wielkie dzieki karbulot..ale na razie posiadam tylko kitowte 18-55

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów