Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Domyślnie

A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono? Dlaczego nie mozna wrzucac i obrabiac po prostu jpgow?
    Wiem, ze pytanie smieszne, ale raczkuje w swiecie fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hugues Zobacz posta
    A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono? Dlaczego nie mozna wrzucac i obrabiac po prostu jpgow?
    Wiem, ze pytanie smieszne, ale raczkuje w swiecie fotografii.
    Tylko najważniejsze sprawy:
    1. Jpg jest kompresowany stratnie więc od razu tracimy część danych uchwyconych przez matrycę aparatu;
    2. W Raw mamy zapis kolorów 12 lub 14 bit a w jpg 8bit. Znowu tracimy część informacji. Szczególnie wychodzi to przy późniejszej obróbce. W przypadku Raw-ów można wiele wyciągnąć z cieni i świateł tam, gdzie w jpg nie ma już nic;
    3. Raw umożliwia cofnięcie tego co było w ustawieniach puszki. Można spokojnie zmienić balans bieli, profil, wyłączyć/włączyć/zmienić ustawienia D-lightingu, odszumiania itp.

Domyślnie

A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono?
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36867
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

dzieki za informacje

do dzej

fajnie, ze rzuciles google, ale tak to mozna rzucac odpowiedz na kazde pytanie dotyczoce kazdej dziedziny, a po to jest forum by zadawac pytania i otrzymywac odpowiedzi od osob, ktore w tym siedza i sie na tym znaja

Domyślnie

do dzej
    Będę go bronił. Zadałeś pytanie nie tyczące się głównego nurtu w wątku a podejrzewam, że nie zadałeś sobie trudu aby wyszukać informacje choćby na forum. Zgadza się? Teraz znowu piszesz nie na temat... easy, easy...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

do dzej

fajnie, ze rzuciles google, ale tak to mozna rzucac odpowiedz na kazde pytanie dotyczoce kazdej dziedziny, a po to jest forum by zadawac pytania i otrzymywac odpowiedzi od osob, ktore w tym siedza i sie na tym znaja

Nie dalem jako takich googli, tylko 'lmgtf', sadzilem, ze zrozumiesz co mam przez to na mysli. Najpierw sprawdz w google, potem w szukajce forumowej, a potem post/temat. Nie powiem, ze poszedles na latwizne, bo trudno tak nazwac napisanie prawie dwulinijkowego posta na forum, podczas, gdy mogles wpisac tylko jedno slowo, ale troche mnie to dziwi.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

doskonale zrozumialem co miales na mysli, ale dalej bede przy swoim, ze chcialem uslyszec kilka fachowych uwag dotyczacych fotograii i Nikona, tak jak to podal mi Piotr_, a nie ogolnikowych wiadomosci z Wikipedii
    a co do odejscia od tematu to sie zgadzam i przepraszam

Domyślnie OT

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Nie dalem jako takich googli, tylko 'lmgtf', sadzilem, ze zrozumiesz co mam przez to na mysli. Najpierw sprawdz w google, potem w szukajce forumowej, a potem post/temat. Nie powiem, ze poszedles na latwizne, bo trudno tak nazwac napisanie prawie dwulinijkowego posta na forum, podczas, gdy mogles wpisac tylko jedno slowo, ale troche mnie to dziwi.
    Przy szanujących się wzajemnie forumowiczach, którzy mają dość duże różnice w wiedzy na dany temat, bardzo dobrze skutkują odpowiedzi od osób z większym doświadczeniem, które ukazują przynajmniej jeden temat rozwiązujący dany problem. Jestem administratorem na jednym forum dość bardzo specyficznym i tam właśnie w celu poprawy relacji między forumowiczami wprowadziliśmy właśnie taką zasadę, by każda odpowiedź była merytoryczna. Dla nas odpowiedzi w stylu "użyj google lub wyszukiwarki" nie są do zaakceptowania! Od takich odpowiedzi może być co najwyżej administrator lub moderator forum a nie inny jego użytkownik. Za to akceptujemy wskazanie, iż użytkownik nie przeszukał nawet forum z dodatkowym np. linkiem opisującym dany problem. Uwierz takie podejście do sprawy DZIAŁA. Następnym razem dany użytkownik już użyje szukajki, a osoba postująca nie otrzymuje odpowiedzi w stylu: "szukałem ale nie znalazłem" czy "forum jest od pomagania" itd. Tutaj niestety, mimo że jestem nowym forumowiczem można zauważyć już masę postów z czepianiem się własnych odpowiedzi, wypowiedzi, braku pomocy, zarzucania lenistwa, i tym podobnych spraw. Na pewno to relacji z nowymi użytkownikami nie buduje, często jest chamskie, wynika z innych pobudek niż chęć pomocy.

I czemu to służy? Czy podać linka do 'lmgtf' kosztuje cię dużo mniej pracy niż do jednego wątku na forum, patrząc na późniejszą bezowocną dyskusję NTG?

EOT z mojej strony w tym temacie

Domyślnie

zgadzam sie, mimo, ze jestem uczestnikiem kilka dni zauwazyem, ze sporo jest niesmaku w odpowiedziach niektorych forumowiczow, nie mam pojecia skad cos takiego sie bierze.

Jesli Was raza takie "proste i glupie" pytania olejcie to i nic najlepiej nie piszcie.

pozdrawiam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów