Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: morze

Domyślnie morze

Witam,
    co myslicie o tym zdjęciu?
    to moje poczatki z fotografią
    D700, D700, D7000, S24-70/2.8HSM, N18-35, N35/1.8, N85/1.8, SB-900

Domyślnie

no tak ale jak by było jasniej to niebo było by z kolei za jasne - tak mi sie przynajmniej wydaje

Domyślnie

Trzeba zrobić tak, żeby nie było za jasne, a jednocześnie żeby nie było za ciemne. Tu przede wszystkim pierwszy plan jest smoliście czarny i pasowało by go rozjaśnić nie ruszając nieba, albo drugi sposób to ratować się szarą połówką podczas robienia zdjęcia.
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Trzeba zrobić tak, żeby nie było za jasne, a jednocześnie żeby nie było za ciemne. Tu przede wszystkim pierwszy plan jest smoliście czarny i pasowało by go rozjaśnić nie ruszając nieba, albo drugi sposób to ratować się szarą połówką podczas robienia zdjęcia.
    Czyli retusz?
    Czy daję się w ogóle do oceny zdjęcia nie retuszowane ? (bo to takie jest?)

Domyślnie

Moim zdaniem do oceny daje się produkt finalny, bo wtedy jest co oceniać.
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Moim zdaniem do oceny daje się produkt finalny, bo wtedy jest co oceniać.
    to rozumiem, że nie daje sie do oceny zdjęcia jeszcze nie do końca zretuszowanego - ale chodzi mi o to czy wszystkie zdjęcia sie retuszuje?

Domyślnie

Zasadniczo chyba nie pomyle sie wiele jak powiem ze jakies 99,75% zdjec poddawane jest obrobce Ludzie juz nie widza magii zdjecia na zasadzie "Bo tam tak bylo". Trzeba pokazac jak bylo ale lepiej niz natura. To jest klucz do sukcesu. Z tym ze przesada nie wskazana.

W krajobrazie filtr polowkowy wskazany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez immortal Zobacz posta
    to rozumiem, że nie daje sie do oceny zdjęcia jeszcze nie do końca zretuszowanego - ale chodzi mi o to czy wszystkie zdjęcia sie retuszuje?
    w erze aparatów analogowych zdjecia "retuszował " za Ciebie fotograf, natomiast w erze aparatów cyfrowych które mimo swoich zalet nie są doskonałe to autor zdjecia jest studiem fotograficznym, korekcję robi sie praktycznie zawsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez immortal Zobacz posta
    To czy retuszujesz czy nie, zależy wyłącznie od Ciebie jako autora Oceniasz sytuację na zdjęciu i podejmujesz decyzję... Ja to tak widzę.
    Ale wymyśliłem
    www.hubertleszczynski.com
    --------------------------------------
    F_A_C_E_B_O_O_K

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów