Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Histogram GIMP vs PS

Witam,

pytanie kieruję do użytkowników GIMP'a przede wszystkim.
    Jak sobie radzicie z histogramami, które wyglądają diametralnie inaczej jak w aparacie jak i w innych programach np PS?

Innymi słowy histogram z GIMP'a jest dla mnie nie czytelny.
    Amplituda histogramu liniowego ledwie odrywa się od dolnej krawędzi. Poniżej podaję przykład dla tego amego zdjęcia (przepalonego dla zobrazowania problemu):

GIMP

PS

Czy jest jakiś sposób zmiany opcji histogramów w GIMP'ie aby wyświetlały się w postaci bardziej zjadliwej?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Do wyboru masz histogram liniowy i logarytmiczny. O to chodzi?
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Do wyboru masz histogram liniowy i logarytmiczny. O to chodzi?
    nie

Edit: choć logarytmiczny na pewno wygląda na bardziej zbliżony do PS, ale amplituda z kolei leci do góry a wychylenie rozkłądu kolorów nadal jest niewielkie:

Ostatnio edytowane przez microbot ; 17-11-2009 o 23:14

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Kolego
    histogram pokazuje to co mamy w obrazie, jeśli czegoś brak to trudno aby histogram był "bogaty" w szczegóły
    poza tym porównano z oknem Poziomów z PS, w GIMP jest to okno w Kolory -> Poziomy
    Pozdrawiam

Domyślnie

Po co tyle emocji? To co napisałeś świadczy, że nie przeczytałeś mojej wiadomości ze zrozumieniem.
    Tłumaczę zatem: Histogram oczywiście, że jest ten sam - chodzi jedynie o graficzną reprezentację tego histogramu, pisałem wyraźnie o amplitudzie.
    To co proponuje GIMP uważam za mniej funkcjinalnie niż w PS ... tak, tak wiem zaraz będą głosy, że to darmowe a PS nie.
    Ale nie o to mi chodzi. Pytanie było proste - czy można zmienić opcje wyświatlania histogramu w GIMP'ie?

Domyślnie

A czy zdjęcia na visus wyglądają identycznie? Może to nef'y, które oba programy troszkę inaczej wywołują i stąd inne histogramy?

Domyślnie

a moze gdybyś w gimpie ustawił kanał RGB, tak jak w PS, to mialbys porównywalne diagramy ?
    pzdr. Bo.

Domyślnie

Z tego co wiem nie da się tego w GIMPie zmienić - masz tylko do wyboru dwie opcje wyświetlania - liniową albo logarytmiczną. Z tego co pokazałeś do porównania wynika, że PS obcina ten najwyższy pik na histogramie, czyniąc go bardziej wygodnym w obsłudze, GIMP pokazuje całość.

pebees
    Gość

Domyślnie

Rozciągnij okno histogramu tak, by zajmowało w pionie a ze 3/4 ekranu, albo i więcej, i przyjrzyj się prawej stronie. Podejrzewam, że tu jest problem (hint: histogram w gimp jest zbyt dokładny )

Edit: o właśnie elix napisał Ci to samo

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Może w kolejnych wersjach GIMP'a coś się zmieni. Fajnie by było móc zaznaczć zakres na osi Y jaki chcemy wyświetlać lub tak jak w PS obcinanie do wartości skrajnych histogramu. Dla mnie ma to zaczenie szczególnie przy fotkach bardzo ciemnych lub bardzo jasnych - nie zawsze histogram musi wyglądać jak góra Fuji

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów