Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Tani filtr UV

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Jeszcze nie dotarły do mnie filtry Samyang'a; mam jedynie info o nadaniu przesyłki.
    Oczywiście zrobię (bardzo amatorski) mini test porównawczy z Heliopanem i podzielę się spostrzeżeniami.

Domyślnie

Będę bardzo wdzięczny,chciałbym go kupić do mojego tele.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Dotarły do mnie dziś zakupione filtry UV Samyang'a.
    Obejrzałem filtr patrząc przez niego "gołym okiem" na kwitnące drzewa za oknem (pod światło), podobnie jak w przypadku Heliopana SH-PMC, filtr Samyang'a podnosi nieco kontrast, likwiduje zamglenie, dzięki temu obraz jest bardziej "wyrażny".
    Próbuję złapać jakieś bliki fotografując ze słońcem w kadrze ( N50/14D ), jak dotąd bez efektu; to znaczy bez blików
    Postaram się jutro wyjść w plener i złapać jakiś defekt tego szkiełka

Domyślnie

Napisz może coś o jakości wykonania tej UV-ki,czy to też aluminium jak w przypadku Hoyi,czy wykonany jest z lepszego materiału.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Napisz może coś o jakości wykonania tej UV-ki,czy to też aluminium jak w przypadku Hoyi,czy wykonany jest z lepszego materiału.
    Z filtrów Hoya mam tylko skylight, ale daje to wyobrażenie o jakości wykonania. Jako materiał na pierścienie filtrów, chyba tylko B+W i Heliopan stosują mosiądz, pozostałe firmy wykonują pierścienie z aluminium; a w takim przypadku istnieje ryzyko zapiekania się gwintów po nakręceniu na obiektyw.
    Wracając do Samyanga, po wstępnych oględzinach nie można mu absolutnie niczego zarzucić.
    Poczynając od opakowania, poprzez wykonanie pierścienia, gwinty i montaż szkła w pierścieniu wszystko wykonane jest prawidłowo (czytałem test na "Optycznych", ale nie mogę potwierdzić tego co tam napisano).
    Kupiłem dwa filtry Samyanga i wizualnie nie różnią się od filtrów B+W, Heliopana czy Hoya (oczywiście pomijam napisy ).
    Po wzięciu do ręki czuje się wyrażnie różnicę masy, filtry Heliopana i B+W są wyrażnie cięższe; wynika to z materiału z jakiego została wykonana obudowa filtra (mosiądz / aluminium).
    Patrząc na filtry pod ostrym kątem, tak by zobaczyć wewnętrzną stronę pierścienia widać wyrażnie różnicę ( jedyną jaką znalazłem w jakości wykonani pomijając materiał ). Filtry Heliopana i B+W maja idealnie wyczerniony wewnętrzny fragment pierścienia na całej szerokości, natomiast w Samyang'ach w miejscu gdzie szkło łączy się z pierścieniem srebrzyście błyszczy aluminium, choć może to być również odbicie od krawędzi samego szkła; w każdym razie błyszczy, a powinno być wyczernione.
    W Hoya pasek w tym miejscu jest w odcieniu ciemnej szarości.
    Istnieje więc potencjalne ryzyko odbić i refleksów światła odbitego od wewnętrznej strony pierścienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Istnieje więc potencjalne ryzyko odbić i refleksów światła odbitego od wewnętrznej strony pierścienia.
    Od 3 miesięcy to potencjalne ryzyko u mnie nie spowodowało żadnych przykrych artefaktów. Nadal z czystym sumieniem mogę je polecić.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Wielkie dzięki Art Erie za pełne info,chyba zamówię sobie ten filterek,co prawda jestem zwolennikiem dobrego sprzętu,ale myślę że ta UV-ka do mojego tele styknie.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Na podstawie tego co napisał Kundzior, tego co można przeczytać w teście na "optycznych" i mojej szybkiej i pobieżnej oceny można z czystym sumieniem polecić UV-ki Samyang'a. W tej cenie z pewnością nie kupimy żadnego filtra podobnej jakości.
    Optycznie jak już wcześniej pisałem nie szkodzi, a wręcz przeciwnie podobnie jak filtry z najwyższej półki usuwa zamglenia.
    Jeśli zauważę jakieś artefakty i wady optyczne, problemy z czyszczeniem etc. oczywiście pokażę i opiszę, ale biorąc pod uwagę nawet tą nie wyczernioną część filtra, w takich pieniądzach - zdecydowanie rewelacja.

Domyślnie

Ja za leniwy jestem na jakieś testy, dlatego tylko pisałem swoją opinię. Tania rewelacja!! Te Slamjangi

A co do czyszczenia to rękawem się je świetnie czyści A no i parą z oddechu
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Dołożę coś od siebie na temat tanich UV-ek. Kupiłem ostatnio sigmę 17-70os z gratisowym filterkiem Marumi Haze. Przetestowałem to szkiełko w porównaniu z 18-200 os i długo zbierałem szczękę z podłogi. W centrum kadru a i owszem 17-70 prezentowała się trochę lepiej ale na brzegu to tragedia jakich mało, stara 18-200 biła nowy obiektyw na głowę. Na szczęście coś mnie tchnęło i przypomniałem sobie o "gratisie", bez UV-ki jakość w centrum a przedewszystkim po bokach o niebo lepsza. Lepiej już nic nie zakładać niż babrać się z takim badziewiem.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów