Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Voigtlander zrobił to trochę wcześniej i taniej: http://www.bhphotovideo.com/c/search...839+4294185277
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Takie krótkie pytanie - czy jest sens czekać na ZF.2 z CPU? Bo jedyne różnice jakie wyczytałem na stronie Zeissa to generalnie jest działanie trybów P i S których w ogóle nie używa a A i M które to u mnie goszczą na stałe działają z obecną wersją ZF wydaje (podkreślam wydaje) mi się że w ZF.2 przysłona będzie "z kółka" bo na stronie Zeissa nie ma o tym za wiele chociaż w jednym miejscu pisało mniej więcej "że będzie można i tak i tak" (tj z body i z pierścienia) - zresztą na nowych ZF.2 jest taki mały pstryczek z boku (może właśnie jakaś blokada przysłony czy coś) - ogólnie to zmiana pierścieniem nie będzie mnie boleć Zniknęły też widełki które co prawda za wiele nie wnoszą ale to podobna historia jak kiedyś w Nikonie bo też zostały 2 punkty wyznaczające docelowe miejsca pod śrubki do ich montażu

I podepnę jeszcze pod temat - gdzie kupowaliście swoje Zeissy? Ostatnio niektórym już udało mi się zadać to pytanie i generalnie wyszło na Warszawski Fotorimex - ale są jeszcze inne firmy planuję najprawdopodobniej 85/1.4 lub 100/2 (chociaż ten na pewno nie w PL ze względu na nasze ceny)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

jesli jeszcze nie kupiles to ja bym poczekal, cena ma sie nie zmienic, a jednak obsluga w body cyfrowych bedzie wygodniejsza... szklo bedzie rozpoznawane z automatu, bedzie chodzil tez matrycowy pomiar swiatla bez koniecznosci recznego wpisywania parametrow szkielka, bedziesz mial tez pelne exify w fotkach etc.

Domyślnie

Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wpisanie w NonCPU to nie jest problem - tym bardziej że mogę to podpiąć pod przycisk funkcyjny - po za tym 85/1.4 to szkło portretowe głównie a nie do sportu więc na takie rzeczy czas będzie zdecydowanie pomiar światła więc i tak jest exifom też nic nie brakuje po zdefiniowaniu szkła
    Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF.
    Na to nie czekam mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Na to nie czekam mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu"
    To troche przesadzona opinia To znaczy zgodze sie z jakoscia wykonania, oraz tym, ze szkla Zeissa sa fajne jesli chodzi o obrazek, natomiast w kwestii MF to sprawa wyglada tak. Fajnie mi sie nimi pracowalo na korpusie typowo manualnym (FM3a) lub dalmierzu (Ikon + szkla ZM). Natomiast manualne ostrzenie np. na D3, to juz nie to, te korpusy juz nie sa zdecydowaie robione pod katem MF.

Fajnie by bylo jakby sie pojawil taki FM3a w wersji cyfrowej

Domyślnie

No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów

Domyślnie

No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów
    Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.
    No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi

Trzeba też jeszcze dodać że wszystko zależy od puszki - np przy D80 i szkle śrubokrętowym takim jak 50'tka to też np śledzenie działa tak sobie i bardzo często nie jest ostro... wiadomo że jak ma się D700 czy tak jak Ty D3 to można tu się sprzeczać że tam śledzenie działa wypas - niestety dla mnie śledzenie to aż taki wypas nie jest

Jedyna rada to wymienić np D80 na D700 (co też mógłbym zrobić) tyle że na szkle wiele nie stracę a na puszce tak kupując ją na okres zimowy kiedy to robię zdecydowanie mniej zdjęć

Domyślnie

No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da
    Kiedys, to nawet na scianach w jaskiniach krwia malowano...

wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi
    No to brawa, jesli skutecznosc w lapaniu ostrosci na oko przy przeslonie >2.8 masz chociaz na poziomie 75%.
    www.SALDAT.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów