Close

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 136

Domyślnie

A radziłam iść robić zdjęcia .
    Ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie czemu ludziom dziwnie wykręca głowy i spowalniają krok (włażąc w kadr) kiedy widzą puszkę do herbaty na statywie? Jeszcze żeby zwalniali kierowcy myśląc, że to radar (chociaż to by było dziwne bo koło radaru zwykle stoją mundurowi) ale piesi?
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imago Zobacz posta
    Ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie czemu ludziom dziwnie wykręca głowy i spowalniają krok (włażąc w kadr) kiedy widzą puszkę do herbaty na statywie? Jeszcze żeby zwalniali kierowcy myśląc, że to radar (chociaż to by było dziwne bo koło radaru zwykle stoją mundurowi) ale piesi?
    Ciesz się, że jeszcze nikt nie postawił pytania : Dobrze się Pani czuje? Wszystko w porządku ?
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    a jeszcze się uczepię - a raczej naprostuję:

Guma to nie jest technika fotograficzna (choć - z wygody chyba - tak się ją często klasyfikuje). Jest to technika pigmentowa. Znaczy - w odróżnieniu od wielu innych "prawdziwych" technik fotograficznych, do powstawania obrazu nie przyczyniają się światłoczułe właściwości jakiegoś związku chemicznego zanurzone w emulsji (jodki, azotany czy inne tam związki srebra na przykład) - obraz powstaje na skutek wypłukiwania nie utrwalonego pigmentu (dowolnego koloru), w miejscach, gdzie żelatyna nie uległa zgarbowaniu pod wpływem światła i wówczas łatwo wraz z tym pigmentem "spływa" z powierzchni kartki odsłaniając tym samym światła na skopiowanym z negatywu obrazie (to tak w dużym skrócie ).
    Co to za dziwne określenie "technika fotograficzna". Fotografia nie musi byc koniecznie "srebrowa", bo cała cyfra (obok gumy ) wtedy sie nie staje "techniką fotograficzną"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Co to za dziwne określenie "technika fotograficzna". Fotografia nie musi byc koniecznie "srebrowa", bo cała cyfra (obok gumy ) wtedy sie nie staje "techniką fotograficzną"
    nie nie Jacku - nie chodzi wyłącznie o techniki srebrowe - napisałam: "na przykład" - tylko o samą ideę...

Znaczy: nie ważne co Ci tam na tej kartce zmienia kolor/jasność pod wpływem światła - związki srebra, asfalt syryjski czy inne badziewie -najważniejszą cechą określającą to co jest fotografią a co już malarstwem, grafiką czy inną techniką plastyczną jest sposób powstawania obrazu. W przypadku fotografii obraz powstaje na skutek ciemnienia cząstek związków światłoczułych (dowolnych - ale światłoczułych) zawartych w emulsji naniesionej na papier, płytę szklaną (mokry kolodion), płytę srebrną/posrebrzaną (dagerotyp), płótno (np. cyjanotypia) a nawet pleksi (współczesna tańsza wersja szklanej płyty do mokrego kolodionu ).
    Fotografię uzyskujemy tylko wtedy, gdy przez reakcje na światło światłoczułych cząsteczek zawartych w emulsji powstaje obraz - a nie tak jak w przypadku gumy: z powodu wypłukiwania pigmentu z niezgarbowanych miejsc - to właśnie kolorowy pigment "pływający" w gumie tworzy obraz (stąd mamy gumy wielobarwne > różne warstwy kolorów nakładanych kolejno na siebie). Pigment nie reaguje w żaden sposób na światło - on po prostu jest (cienie) lub go nie ma (światła) - i tym sposobem tworzy obraz.

Nie chodzi o to, żeby deprcjonować gumę jako ważną i twórczą technikę - wręcz przeciwnie: jest to technika piękna i bardzo twórcza. Ale zdecydowanie bliżej jej do grafiki warsztatowej czy malarstwa (z powodu sposobu w jaki powstaje taki obraz) niż do fotografii.
    Ostatnio edytowane przez agape ; 19-11-2009 o 13:56
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Koniecznie wrzuć tutaj coś z tej puszki !!! jestem bardzo ciekaw efektów
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Fotografuje od 1975 roku. Zaczołem na Zorce 4. Była to genialna przygoda. Nigdy nie oddałem filmu B&W do wywołania, wszystko robiłem sam. Kolor w epoce ORWO mnie nie interesował.
    Cyfrowo fotografuje od 2004 roku. Może na emeryturze wrócę do ciemni i odgrzeje moją przygode na średnim formacie. Aktualnie mam tyle pracy, że aparatu używam do robienia inwentaryzacji budynków nad kórymi pracuje. Poza tym baterie same się rozładowują w reporterce. Smutne ale prawdziwe. Nie mam czasu na fotografie cyfrową, o analogowej już nie wspomnę.
    Myśle, że Iczek troche podkolorował artykuł. Tabuny analogów szturmuja plaże przy 8 w skali Beuforta!!! Bez przesady. Średni format staniał i część ludzi która przez lata mogła o takim sprzęcie pomarzyć, teraz realizuje swoje marzenia. Pozdrawiam "Cyfry" i "Analogi"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    Koniecznie wrzuć tutaj coś z tej puszki !!! jestem bardzo ciekaw efektów
    Może lepiej nie, bo jeszcze cyfroholicy napiszą, że przepala mi na matrycowym .
    W każdym razie jak na taką zwykłą puszkę z dziurką to zaskakująco dobre te efekty .
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Ja do tego podchodze tak ze foty "dla siebie" robie sredniakiem. Natomiast wiadomo ze wymagania rynku sa jakie sa i nie bede komercji robil analogiem.
    Tak czy siak kocham obydwa i cyfrowe body i analogowe
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Może lepiej nie, bo jeszcze cyfroholicy napiszą, że przepala mi na matrycowym .
    W każdym razie jak na taką zwykłą puszkę z dziurką to zaskakująco dobre te efekty .
    wstawiaj, wstawiaj !!! nie pękaj a o cyfroholików się nie martw, oni siedzą w innych działach
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Pomyślę jak zeskanuję. To projekt na licencjat, więc wolałabym za wcześnie tego nie upublicznić .
    Pojawiam się i znikam...

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów