Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: stare obiektywy

Oszczędny w słowach Awatar vahanara65
    Miasto
    Ipswich-Anglia

Question stare obiektywy

witam wszystkich na forum.Mam kilka pytań do fachowców od optyki?Kupiłem ostatnio vivitara 135/2.8 ale nie chodzi przysłona,tzn jest na pełnej dziurze podobnie Mirage 28mm/2.8 ale ten ma mocowanie M42,nie wiem czy rozkręcać czy nie warto?Posiadam body nikon D60 ale kitowy obiektyw 18-55 VR leży w szafie gdy zacząłem robić fotki nikonem kogaku 55/3.5 micro,takumarem 55/2 i słuchajcie takumarem 200/4 który kupiłem na tzw. car bootach czyli pchlich targach w Anglii gdzie aktualnie mieszkam za 2 funty.W każdym bądz razie zdjęć robionych tymi starymi obiektywami nie ma co porównywać z tym nowym kitowym nikonem to nie ta liga.Zdjęcia super jedyny mankament,że trzeba ostrzyć ręcznie.

Domyślnie

Sam raczej nie rozkręcaj , oddaj do serwisu może naprawią .

Domyślnie

Poszukaj w GB warsztatu, który bawi się manualnymi szkiełkami. Jak nie znajdziesz poczekaj i w Polsce niewątpliwie się takowy znajdzie. Sam, jeżeli nigdy tego nie robiłeś, nie ruszaj. Szkoda szkiełek
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Miasto
    Ipswich-Anglia

Domyślnie

dzięki,tutaj nie oddam bo w Anglii ręczna robota-naprawa to kosmos cenowy a ten obiektyw i 3 inne do pentaxa kupiłem za 6 funtów na angielskim ebay-u.

Domyślnie

Jeżeli czujesz się na siłach to rozkręcaj. Jakiś czas temu kupiłem uszkodzoną practice 50mm 1.8 M42 też był problem z przysłoną. Powiem Ci że to żadna filozofia rozkręcić i zobaczyć co sie stało. Powoli rozkręcaj i pamiętaj co gdzie się znajduje, albo sobie nawet narysuj na kartce dla przypomnienia.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez MalyPL ; 16-11-2009 o 13:23

Oszczędny w słowach Awatar grzesiok
    Miasto
    Kłodzko/Wrocław

Domyślnie

Twoja decyzja zepsujesz teoretycznie nie poniesiesz dotkliwych strat finansowych a przynajmniej będziesz miał zabawę
    ps. pomysł z karteczką całkiem sprytny zawsze też możesz robić zdjęcia
    pozdrawiam

Miasto
    Ipswich-Anglia

Domyślnie

z mechaniką nie mam problemów talko nie bardzo jest co rozkręcić po odkręceniu i ściągnięciu górnej górnej części z bagnetem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vahanara65 Zobacz posta
    witam wszystkich na forum.Mam kilka pytań do fachowców od optyki?Kupiłem ostatnio vivitara 135/2.8 ...
    może to głupie pytanie, ale czy jesteś absolutnie pewien że jest coś nie tak z przysłoną?
    ja mam soligora 135/2.8 i jest tam oprócz własciwego pierścienia przysłon, także dodatkowy pierscień którego przekręnie powoduje dopiero przymkniecie do wcześniej wybranej wartości przysłony, być może i vivtar to podobna konstrukcja?
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Miasto
    Ipswich-Anglia

Domyślnie

w tym obiektywie jest podobna blaszka taka jak w obiektywach pentaxa K obok bagnetu od strony soczewki czy bolec w M42 której przesunięcie powoduje zamknięcie przysłony ale gdy ją puścisz sprężynka powoduje jej powrót i ponowne otworzenie przysłony a w M42 wciśnięcie bolca.Nie ma dodatkowego pierścienia.

Domyślnie

no to niestety inna konstrukcja niż mój soligor
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów