Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: capture nx 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freestyle Zobacz posta
    Stig tak zgadza sie uzywam programu w wersii ang., i nie przeszkadza mi to w rozumieniu tekstu, jednak czasem zdarza sie ze pojawi sie z czyms maly problem i wtedy polska instrukcja pozwoli mi szybciej rozwiac wszelkie watpliwosci.
    Ale jaki problem mozesz spotkac w Nikon Capture, ktory w Twoim przypadku (znajac angielski na pewno lepiej niz np. ja) latwiej rozwiazac jest z polska instrukcja? Przeciez ten program jest tak banalnie prosty, ze juz po pol godzinie zabawy z nim, wszystko jest wlasciwie jasne i oczywiste, bez jakiejkolwiek instrukcji.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Freestyle
    Gość

Domyślnie

Wszystko juz jest jak najbardziej banalne i proste, oswiecilo mnie w ulamku sekundy. Dodam, ze dopiero zaczynam zabawe z fotografowaniem i edycja, wiec dla mnie wydawalo by sie proste problemy, urastaja do miana skomplikowanych. Wierze, ze gdy za kilka lat poszczyce sie doswiadczeniem podobnym do Twojego, kazdy jeden problem bedzie juz tylko blachostka
    jeszcze raz pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freestyle Zobacz posta
    Wszystko juz jest jak najbardziej banalne i proste, oswiecilo mnie w ulamku sekundy. Dodam, ze dopiero zaczynam zabawe z fotografowaniem i edycja, wiec dla mnie wydawalo by sie proste problemy, urastaja do miana skomplikowanych. Wierze, ze gdy za kilka lat poszczyce sie doswiadczeniem podobnym do Twojego, kazdy jeden problem bedzie juz tylko blachostka
    To nie do konca jest kwestia doswiadczenia. Doswiadczenia mozna nabywac np. w Photoshopie, a NC jest sam z siebie prosty. To jak porownac pilotowanie pasazerskiego Boinga do prowadzenia tramwaju. Poznac i nauczyc sie co potrafi tramwaj, i ktora z trzech dzwigienek, za co odpowiada -- to po prostu... nooo... banal. Nawet prawa jazdy nie trzeba miec, ani potrafic prowadzic samochod, zeby to zrozumiec. Probuje Cie wciagnac w dyskusje, zeby dowiedziec sie, jakie to problemy spotykasz w NXie. Nooo... po prostu -- ciekawi mnie to, bo jak sie wie co chce sie zrobic, to tam niemozliwym jest spotkac jakis problem. Po prostu sie klika i robi to, co chce sie zrobic.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wszystkim którzy korzystają z Capture NX 2 i znających jez.angielski (czytanie ze zrozumieniem) polecam zdecydowanie książkę pt. Nikon Capture NX2 After the shoot
    autorstwa Mike Hagena.
    Świetnie napisana,wszystko b.dokładnie wytłumaczone,objasnione i zilustrowane.Z tej książki mozna się wiele nauczyć i potem świadomie korzystać z tej wiedzy w praktyce.
    Do kupienia na www.amazon.com za kilkanaście dolarów.
    Pozdrawiam

Exclamation

witam... mam maly problem dotyczacy Capture NX 2.. chodzi o to ze podczas otawierania zdjecia program "renderuje" automatycznie otwarty plik. czesto ma to dobry efekt poniewaz zdjecia wygladaja na bardziej ostre itp. jednak problem jest taki ze gdy zapisze to zdjecie jest takie jakie bylo przed otwarciem. da sie to jakos zapisac zeby bylo widac to renderowanie??? i nie piszcie ze to juz gdzies bylo napisane bo ja nie znalazlem. thx za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amakoz Zobacz posta
    chodzi o to ze podczas otawierania zdjecia program "renderuje" automatycznie otwarty plik.
    Opisz prosze ten proces, bo jakos nie moge zakumac, co masz na mysli piszac "renderuje" zdjecie.

czesto ma to dobry efekt poniewaz zdjecia wygladaja na bardziej ostre itp. jednak problem jest taki ze gdy zapisze to zdjecie jest takie jakie bylo przed otwarciem.
    A w czym je pozniej ogladasz po zapisie?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

gdy otwiera sie zdjecie program autamatycznie przyciemnia je, wyostrza kontrastuje. przy ladowaniu jest napisane (openning image a pozniej rendering) dlatego nazwalaem to renderowanie. a ogladam foty w irfanveiw
    Ostatnio edytowane przez amakoz ; 19-08-2010 o 19:45

Domyślnie

gdy otwiera sie zdjecie program autamatycznie przyciemnia je, wyostrza kontrastuje. przy ladowaniu jest napisane (openning image a pozniej rendering) dlatego nazwalaem to renderowanie.
    Hmmm... U mnie ten "rendering" (faktycznie wyswietla takie napis, ale trwa to tak krotko, ze nie zwrocilem wczesniej uwagi) to ewidentnie przygotowanie "surowki" do wyswietlenia na ekranie. Tyle, ze nie widze, zeby bylo cos gorszego, a pozniej lepszego. U mnie po "loading" i "rendering", po prostu pokazuje sie zdjecie.

a ogladam foty w irfanveiw
    Zapewne z opcja dopasowania rozmiarow zdjecia do rozmiaru ekranu? Rzuc okiem w preferencje (nie uzywam Irfana), czy czasami nie mozna tam ustawic lepszej metody resamplingu podczas wyswietlania...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

witam... mam maly problem dotyczacy Capture NX 2.. chodzi o to ze podczas otawierania zdjecia program "renderuje" automatycznie otwarty plik. czesto ma to dobry efekt poniewaz zdjecia wygladaja na bardziej ostre itp. jednak problem jest taki ze gdy zapisze to zdjecie jest takie jakie bylo przed otwarciem. da sie to jakos zapisac zeby bylo widac to renderowanie??? i nie piszcie ze to juz gdzies bylo napisane bo ja nie znalazlem. thx za pomoc
    Po pierwsze to "renderowanie" to przygotowanie zdjecia do wyswietlenia wedlug ustawien z puszki, masz "lepsze" zdjecie bo odrazu pokazuje Tobie w jakims tam ustawieniu a nie surowego nefa....

Po drugie zapisujesz zdjecie jako NEFa a zaden inny soft poza softem Nikona nie bedzie widzial tego nefa tak jak go zapisales i pokazuje znowu surowke
    Zapisz do Tiff lub JPGa a wtedy bedziesz mial to co obrobiles

Domyślnie

Mam pytanie. Zakładając, że mam szerokogamutowy monitor i chcę pracować w jak najszerszej przestrzni barw i tak też zapisywać gotowe już zdjęcia, to czy wystarczy, że w Preferences > Color Management > Default RGB color space, wybiorę Adobe RGB? Czy jeszcze gdzieś należy coś zmienić? I kolejne pytanie. Którą przestrzeń kolorów wybrać: Adobe RGB (1998 ), czy Nikon AdobeWide RGB 4.0.0.3001 i czym one się różnią, jeśli w ogóle jakaś różnica istnieje?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów