rzuc te swiatełka w piz...u i weź modeline na dwór w pochmurny dzien. I tam działaj. "Studyjne" foty połozyłes kompletnie: źle oświetlone, za mocno, za kontrastowe, za duze cienie, swiecisz z dołu, przeostrzone
Szukaj
rzuc te swiatełka w piz...u i weź modeline na dwór w pochmurny dzien. I tam działaj. "Studyjne" foty połozyłes kompletnie: źle oświetlone, za mocno, za kontrastowe, za duze cienie, swiecisz z dołu, przeostrzone
Ostatnio edytowane przez stock ; 13-11-2009 o 09:48
podpis za bardzo się rzuca w oczy na każdym zdjęciu! ostrość do bani..nie.
http://maczek.info
D80 + szkiełka
Nie znam zasad strobingu (chyba, że to twoje zasady) a taka zasada mnie dziwi. Oczywiście tutaj wykonanie jest fatalne, ale generalnie nie ma takiej zasady.
Np ekranem często się rozświetla twarz od dołu, od cienia. Lekki błysk to to samo.
podział świateł jest nieco inny. Błyskowe i ciągłe (takie ty masz). Zastane to takie jakie zastaliśmy i w nie nie ingerowaliśmy. Nawet użycie ekranu już powinniśmy opisywać.
Ja ci radzę na razie nie podpisywac zdjęć. Kiedyś będziesz się ich wstydził, a one zostaną (jako dowód twojej winy) w internecie.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-11-2009 o 23:59
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dobra panowie, dziękuję wszystkim za rady widzę że duużo jeszcze mam do zrobienia. Popełnionych grzechów żałuję, obiecuję poprawę i proszę o rozgrzeszenie :P ;]
D70s | Sigma 28-105 | Nikkor 50 | Di866
dobra,ja tam mogę rozgrzeszyc..![]()
skrzywdziłeś dziewczyne,
za ostro, po co tak?
od dołu, po co tak?
balans bieli, po co tak?
generalnie forma i treść całkowicie do poprawy,
przeanalizuj to co napisali ludzie na temat twojego zdjęcia,
zrób raz jeszcze zdjęcia i wstaw na forum, jak i tym razem ludzie zjadą ... otwórz kwiaciarnie (bez urazy)
ArtBlog - moje początki
D90 / T17-50 / N35 / SB600 / parasolki, statywy i inne graty /
hmm... fotografię traktuję jako hobby więc kwiaciarni raczej otwierał nie będę. Jak napisałem - była to pierwsza próba w domowym 'studio', jak widać nieudana. Postaram się wyciągnąć wnioski na przyszłość z podanych cennych uwag. Nie sądzę żebym miał zaprzestać przygody z fotografią tylko ze względu na opinie innych osób, w razie ewentualnej kolejnej porażki. pozdrawiam.
D70s | Sigma 28-105 | Nikkor 50 | Di866
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Wiesz,teraz przeczytalem inne posty.Gratuluje zimnej krwiAle spoko.Masz modelke.To na początek.Zacznij swiecic MIEKKO.Np okno w pokoju bez bezposredniego slonca daje MIEKKIE swiatelko.Tylko modelki nie umieszczaj za blisko okna.Zastosuj blende np.ze styropianu.No i musisz troche rezyserowac modelke,oswoic z kamerą, rozluznic,uchwycic moment,kiedy wyglada naturalnie...No i MIEKKIE czyli rozproszone czyli bezcieniowe swiatlo...Itepe,itede...zycze powodzenia
![]()
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Skontaktuj się z nami