Szukaj
Dwojeczka bardzo ciekawa.
No i obrobka pod moje preferencje.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
1 - koniki jakieś takie rozmyte
2 - fajna
kapka gratów
no no, rzadki widok, na pierwszym brak ostrości niestety...
Czas jest ludożercą, więc staram się nie mieć go za dużo.
Dwójka jak dla mnie lepsza, tylko troszkę dołu brakuje i abberacja na szczytach drzew duża, jedynka natomiast nie ostra i kontrastu malo...
Jak dla mnie to nr 2 - ze 2cm dolnego kadru więcej i będzie wporzo!![]()
Oba zdjęcia nie powalają ani jakością, ani techniką wykonania. (Sam motyw ciekawy.) Postproces też na nie.
1 jest mocno nieostra (albo poruszona) oraz nieprzemyślana - kadr w zasadzie centralny. Generalnie jakoś mi to fioletowo wygląda - więc albo BB skopany, albo szkło sobie nie radzi z aberracją chromatyczną.
2 jest za to dla odmiany mocno wyostrzona (może ciut za mocno), kadr jest dużo lepszy chociaż nie idealny - konie stojące prawie na krawędzi zdjęcia to nie jest dobry pomysł (brakuje dołu, a w ogóle można było trochę szerzej).
Poza tym światło niespecjalnie zagrało - wyprane niebo i jedna wielka kaszko-papka w liściach na drzewach. Moim zdaniem można te konie było uchwycić tak aby tłem były tylko warstwowo układające się woda i trawa - a resztę do góry sobie podarować (reguła jest prosta - jak niebo jest szare to z reguły się go nie umieszcza na fotce - chyba że już naprawdę inaczej nie można - a tu można było).
Aberracja w górnych partiach lasu.
Gdybym miał te zdjęcia oceniać wg szkolnej skali - dałbym "mierny" (głównie za ciekawy motyw).
Ostatnio edytowane przez eldritch ; 13-11-2009 o 16:17
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
z ciekawości co to jest za szkło?
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
szkło 18 - 200 vr
na razie nie stać mnie na jakieś np. 70 - 300 vr...
cyfrowo i analogowo
Skontaktuj się z nami