Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: KIT i 50/1.8

Domyślnie KIT i 50/1.8

Witam,
    szykuję się powoli do kupna D80. Jak kupię body to będę musiał dokupić obiektyw, jak z kitem 18-55 to sprzedam kita i będzie na 50/1.8

Mam dwa pytania: do jakiej ceny warto kupować 50/1.8?

* chyba, że jest coś lepszego od 50/1.8, które nie jest dużo droższe, a różnice w zdjęciach są widoczne (wiem, że wszystko zależy ode mnie i umiejętności)?

I drugie: jaki KIT do 1000zł?
    Stawiam na 18-70 lub 18-105
    Pytanie, co lepsze. Chyba, ze macie ciekawsze propozycje.
    Nie myślę nad kupnem nowego obiektywu, bo to starta pieniędzy ;] No chyba, że nie znajdę...
    Ostatnio edytowane przez Bos ; 11-11-2009 o 20:29
    D80 | 50/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bos Zobacz posta
    Stawiam na 18-70 lub 18-105
    Pytanie, co lepsze. Chyba, ze macie ciekawsze propozycje.
    Nie myślę nad kupnem nowego obiektywu, bo to starta pieniędzy ;] No chyba, że nie znajdę...
    Ja z kolei myślę tylko nad nowym i z wspomnianych przez Ciebie dwóch bardziej mi odpowiada 18-70; podobno jest solidniej wykonany, ma błyskawiczny AF (to mnie przekonuje najbardziej) oraz ma mniejszą dystorsję. Poza tym ogólnie jest raczej chwalony. W 18-105 plastikowość nie jest na plus.

Co do tylko uzywanych - może do 1000 się uda wyrwać Tamiego 17-50/2,8 czy coś w ten deseń.

A co do 50/1,8 - ostrzejsza, ale też droższa jest 35/1,8. Ja bym wybrał 35-tkę, gdybym kupował dziś. Ale 50-tka też jest w porządku, mam ją i nie zamierzam sprzedawać

Domyślnie

17-50 jest drogi, może kiedyś ;]
    A można gdzieś zobaczyć różnicę w jakości zdjęcia pomiędzy 35/1.8 a 50/1.8 ? Bo są tańsze niż 800zł.

Jeszcze byłoby fajnie jakby właściciel 18-70 się wypowiedział :]
    D80 | 50/1.8

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cóż mozna powiedzieć?
    mz idziesz w dobrym kierunku - 18-70 to dobrze oceniany obiektyw jak na swą klasę cenową.
    Optycznie przyzwoity, metalowy bagnet,szybki af - moim zdaniem jakość zdjęc porównywalna z 18-105 (choć pewnie właściciele tego drugiego powiedzą, ze jest lepszy
    Jednak przewagą 18-105 jest vr i większe ogniskowe - trudno orzec czy i w jakim stopniu Tobie to jest/będzie potrzebne.
    Mz zestaw d80 18 - 70 i 50.1,8 jest ok.
    Brakuje w nim tylko tele...

Domyślnie

Jeszcze byłoby fajnie jakby właściciel 18-70 się wypowiedział :]
    Ja jestem na tyle zdecydowany, że jak dobrze pójdzie będę jego właścicielem już w ten weekend, jeśli tak będzie to się chętnie wypowiem

Domyślnie

Łatwiej będzie Ci doradzić jeśli sprecyzujesz jakie zdjęcia chcesz robić tymi szkłami.

Domyślnie

Ja bym na Twoim miejscu kupil D80, zostawil starego KIT'a — bo po co Ci nowy — zastanowil sie jakie zdjecia najczesciej robisz i na jakich ogniskowych, a potem wybieral nowe szklo.

Jesli mialbym juz wybierac, to na Twoim miejscu zakupilbym 35/1.8 jako jasny standardzik... bo jednak 50-tka jako standard jest troche za waska na DX.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Za 'trzydziestkąpiątką' na plus przemawia też dużo lepsza jakość zdjęć na pełnej dziurze - pożyczałem kiedyś na ślub i większość zdjęć robiłem na f/2 - ostrość i kontrast mnie powalały. Moją 'pięćdziesiątkę' muszę przymknąć co najmniej do f/2.8 żeby przyzwoitą stałkową jakość uzyskać.

Poza tym, 35-tka to jest AF-S. Bedzie cichutka i - moim subiektywnym zdaniem - celniejsza (w sensie precyzyjniejsza) niż śrubokrętowa 50-tka.
    D750 | D610 | N20G | N35G | N50G | N85G |

Domyślnie

17-50 jest drogi, może kiedyś ;]
    A można gdzieś zobaczyć różnicę w jakości zdjęcia pomiędzy 35/1.8 a 50/1.8 ? Bo są tańsze niż 800zł.
    Różnice możesz zobaczyć na stronce http://pl.pixel-peeper.com/adv/

Domyślnie

W kwestii stałki zdecydowanie przychylam się do tego, co pisali poprzednicy: lepiej 35mm niż 50mm.
    Co prawda do czynienia z 35 nie miałem ale 50tke mam.
    Pod DX jest trochę wąsko (patrzę pod katem reportażu ślubnego, chociaż nie tylko) i 50tka lubi płatać figle podczas ostrzenia z większej odległości (kilka metrów) - obraz po prostu jest nieostry.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów