Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
Marketing Olympusa promował m4/3 właśnie jako tańsze względem innych dzięki wyeliminowaniu lustra i pryzmatu ale widocznie o tym zapomnieli.
Możesz dać linka do jednej reklamy Olka, promującej m4/3 jako tanią alternatywą dla lustrzanek? Wystarczy jedna, to powinno być proste - szybki googiel, w sieci przecież nic nie ginie.

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
Celowo zrobiłem porównanie najtańszego Olka, nie zmieniaj go na droższy tylko po to żeby twoje porównanie było korzystniejsze dla PENa. W ten sposób okłamujesz sam siebie.
Masz rację. Proponuję wręcz cofnąć się jeszcze 2 modele wstecz w serii 4xx, do e-400. Na pewno jeszcze kilka egzemplarzy zalega na półkach po okazyjnych cenach. Porównując w ten sposób ani chybi dojdziesz do wniosku, że Pen jest 4x droższy od najtańszej lustrzanki.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Oczywiście to rzecz indywidualna ale ja myślę o jakimś małym systemie i wcale idea małego aparatu z wymienną optyka nie jest mi obca. Tyle, że widzę iż (dla mnie oczywiście) PEN to żadna alternatywa. Z zoomem wcale mały już nie jest, jakość obrazu powiedzmy że akceptowalna, możliwości przez mułowaty AF już takie sobie, wybór szkieł żaden, brak sensownego wizjera, a cena ... No tu jest kolejna kwestia - znów patrzę na to jako użytkownik jakiegoś systemu. W związku z tym mam już pewną ilość niezłych szkieł i perspektywę kupna kolejnych zatem dla mnie istotna jest cena i możliwości samego body, a nie zestawu. Myślę że nie jestem odosobniony dlatego cena to nie jest jednoznaczne kryterium.
Ja się z Tobą w wielu punktach zgodzę, ale w większości to są choroby wieku dziecięcego tego systemu. Poczekamy 2-3 lata, zobaczymy jakie będą nowe szkła i korpusy. Dla mnie problemem jest na przykład brak możliwości normalnej pracy na hiperfokalu - no po prostu nie rozumiem jak można nie pokazywać na lcd odległości ostrzenia. Zaawansowany kompakt to potrafi, a m4/3 nie? Albo parcie producentów w strone zoomów, zamiast stałek. Czemu ciągle nie ma ekwiwalentu 28mm i dobrego 35mm?