Siatka jest rozłożona w celu "złapania" spadającej bukwi - nasion buka. Po kilkunastu dniach, gdy bukiew opadnie, zwija się siatki i zabiera z lasu. Odwiewa liście, przygotowuje nasiona do przechowania w chłodni
Pnie są opatulone, żeby dziki nie wsadzały gwizdów tam, gdzie nie trzeba i nie niszczyły siatki.
No i wszystko jasne .
Co do zdjęć - wybieram dwójeczkę. Kolorki na +.
Siatka jest rozłożona w celu "złapania" spadającej bukwi - nasion buka. (...)
Dzięki za wyjaśnienie, teraz wszystko wiadomo. Przy okazji dowiedziałem się, że buczyna zawiera jakieś szkodliwe paskudztwo, które w dzieciństwie masowo wciągałem w siebie w sezonie buczynowym.
Dzięki za wyjaśnienie, teraz wszystko wiadomo. Przy okazji dowiedziałem się, że buczyna zawiera jakieś szkodliwe paskudztwo, które w dzieciństwie masowo wciągałem w siebie w sezonie buczynowym.
Cała przyjemność po mojej stronie
Bukiew jest dość smaczna, byle nie przesadzić (jak ze wszystkim). Jest w niej alkaloid "fagina", który może powodować nudności, wymioty i ogólny efekt "upojenia" Ale dziki jedzą bukiew pasjami i żyją, nawet nie chodzą potem zygzakiem
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.
Skontaktuj się z nami