Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Zbanowany
    Miasto
    NY,W-w,W-wa

Domyślnie Czym doświetlacie portret w plenerze?

Jakie polecacie dyfuzowy do lampy błyskowej?
    Czy parasolka rozpraszająca zdaje w takich sytuacjach egzamin?

Pozdr.

Domyślnie

Parasolka przepuszczająca, lub soft box (ja uzywam reporterskiego 50x50 lub 40x40cm).

Z tego dwojga softbox poręczniejszy jest, ale parasolka daje rade świetlnie świetnie.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

może nie do końca takie odpowiedzi uczekiwałeś, ale jak tylko się da staram się użyc blendy
    sztuczne światło w ostateczności

z lampą błyskowa uzywam czasem parasolki, ale odbijającej i efekty tez są niezłe
    choc na wietrze bywa to upierdliwe strasznie
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Zbanowany
    Miasto
    NY,W-w,W-wa

Domyślnie

Dokladnie, tak samo jak uzywanie blendy na ostrym wietrze. Nie zawsze jest osoba do jej trzymania, wiec chcialem ten problem rozwiazac: lampa+statyw+wyzwolenie radiowe+parasolka rozpraszajaca.

Jaki statyw do lampy i parasolki? Sa jakies specjalne mocowania do tych rzeczy?

Pozdr.

Domyślnie

mam nadzieję, że nie naruszam punktu regulaminu, ale jeżeli tak - to najmocniej przepraszam - dobrym rozwiązaniem wydawać by się mogła chinszczyzna od fripersa - np to: http://fripers.pl/product_info.php/i...rowka_23W.html - lub też w wersji bez oprawki i żarówki. dociążasz statyw np. plecakiem i wiatr nie powinien zrobic dużej krzywdy (ale czujny zawsze bądź )

Zbanowany
    Miasto
    NY,W-w,W-wa

Domyślnie

O wlasnie..., o cos takiego mi chodzilo

Domyślnie

Jesli chcesz uzywac parasolki na zewnatrz, to przy nawet najmniejszym wiaterku (delikatnych powiewach) i tak musisz miec kogos do trzymania takiego zestawu. Parasolka lapie kazdy najmniejszy ruch powietrza jak zagiel -- nie ma sily, zeby to stalo stabilnie. Chyba, ze faktycznie trafisz taka pogode, ze powietrze wlasciwie "stoi".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)
    co do pytania:
    blenda i soft na lampe w roznych konfiguracjach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)
    Obciazniki, ktore maja trzymac podstawe statywu, musialyby wazyc chyba ze 2 tony, zeby utrzymac taki zestaw stabilnie. Nie trudno sobie przeciez wyobrazic gdzie znajduje sie srodek ciezkosci takiego zestawu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

ja uzywam sledzi do namiotu i sznurka, niestety nie zawsze jest ktos kto blende potrzyma

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów