Panowie - jak to jest z tym przebiegiem w lustrzankach Nikona? Do jakiego stanu licznika powinienem móc pracować bez ryzyka awarii migawki w D5000 ?
Szukaj
Panowie - jak to jest z tym przebiegiem w lustrzankach Nikona? Do jakiego stanu licznika powinienem móc pracować bez ryzyka awarii migawki w D5000 ?
Nikon D5000 + 18-55mm f/3.5-5.6 DX VR + 55-200mm f/4-5.6G IF-ED DX VR
Nie jestem profesjonalistą, jestem miłośnikiem
tego to jeszcze nikt nie wie :P
Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor
Sam jestem piekielnie ciekawMuszę się nauczyć korzystać ze sprzętu racjonalnie - nie "walić" co popadnie, a fotografować
![]()
nie bój się
zanim naklikasz 100tyś minie kilka lat
Powiedzmy 100 tysięcy (co nie jest jakimś niemożliwym wyczynem). Przyjmijmy, że lustrzankę zmienia się średnio co 2 lata. Przy fotografowaniu dzień w dzień daje to 140 zdjęć dziennie. Powodzenia w pstrykaniu takiej ilości zdjęć. Problem trochę z kosmosu imho, zajechanie migawki jest ostatnią sprawą która mnie osobiście martwi.
czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było
Domyślam się. Pierwsze dni to zawsze "podniecenie" i radość. Potem człowiek się uspokaja..
Tak swoją drogą, kiedy znów chwyciłem lustrzankę w dłoń, przypomniało mi się, jak ojciec zarażał mnie fotografią, jako małe dziecko, "zapach" chemii w łazience, przesiąknięte ubrania i prześwietlone klisze, bo ktoś zapomniał że w łazience dwóch "idiotów" - mały i duży mają sesję aromaterapii z Tetenal'u))
ja mam 85tyś i się nie martwię a co dopiero ktoś kto ma świeżego D5000
róbmy zdjęcia i nie martwmy się o migawkę...
Na to nie ma reguły. Może zrobić 10, 30 albo i 100k. W serii dwucyfrowej Nikon nie podaje na ile klapnięć testowana jest migawka. Dopiero w trzycyfrowej mowa jest bodajże o np. 100k dla d200 czy 150 dla d300.
Polecam wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800
a także
http://www.olegkikin.com/shutterlife/
Skontaktuj się z nami