Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Mozesz zrobic na prawde sporo.
    Ale nie wszystko
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Nie musi być. Można to samo zrobić w Synapticu.

Tylko to co w Windzie było jedyną możliwością w Linuxie masz 10 innych szybszych możliwości. Jak ktoś mnie o coś prosi jak co zrobić pod Linuxem to na szybko z głowy 3, 4 polecenia i gotowe. Jak ktoś mnie pyta jak coś zrobić w Windowsie to... "przeczytaj mi to menu z góry na dół, ok, to teraz kliknij w tamto, tak, Start, teraz Zamknij"... Ale ja to jestem dzieckiem konsoli

I sprawdzone przed chwilą pod najnowszym Ubuntu:

W konsoli
    Kod:
    sudo apt-get install digikam
    Musi zadziałać. Ale pamiętaj, że masz graficzne programy (jak Synaptic) do instalacji programów. Tam też znajdziesz digikam i go zainstalujesz.
    To działa, ale próbuje ponownie ściągać program a 150MB przecisnąć przez blueconnect to kilka godzin. Jak to zainstalować jak juz mam ściągnięty program na dysk?
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasin Zobacz posta
    To działa, ale próbuje ponownie ściągać program a 150MB przecisnąć przez blueconnect to kilka godzin.
    No ale program zależy od innych bibliotek, które musisz mieć zainstalowane (coś jak Windowsowe DirectX czy .NET). Bez tego nie odpalisz tej aplikacji.

Cytat Zamieszczone przez jasin Zobacz posta
    Jak to zainstalować jak juz mam ściągnięty program na dysk?
    Poza tym w Linuxie musisz przywyknąć do tego, że 99% aplikacji masz w repozytoriach i ściągasz go przez Synaptica (czy apt-get w konsoli). Filozofia ta sama jak w też w telefonach z Androidem - Android Market (przecież Android to Linux) czy w Ajfonie (iTunes?). Nie ma sensu biegać po sieci i szukać pliki. Wszystko masz pod ręką
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 08-02-2012 o 01:17
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Czołem.

Panowie (panie?)

Do edytowania zdjęć używam kompa stacjonarnego z dwoma monitorami DELLa. Oczywiście nie jest to jakiś high end, ale nasza nowoczesna marketing moda, czyli wszystko wali po gałach jak żarówa. Ponieważ nie posiadam żadnego sprzętu do kalibracji tych monitorów, z nadmierną saturacją poradziłem sobie ustawiając poszczególne składowe i obniżając saturację w ustawieniach Compiza. Można mówić, że ten sposób jest partyzancki, ale obraz z monitora pokrywał się z wydrukami więc byłem z tego zadowolony.

Wraz z nadejściem nowego Ubuntu, stwierdziłem, że nie będę używał już compiza i zostałem z problemem zbyt mocno nasyconych kolorów. Czy komuś obiło się o oczy jakieś oprogramowanie do operowania kolorem w linuksie? A może ktoś mógłby pożyczyć kalibrator i powiedzieć jak go użyć, aby stworzyć całoekranowe profile?

P.S. Z compiza zrezygnowałem, bo Ubu stwierdziło, że łączna wielkość moich ekranów przekracza limit sprzętowy i nie mogę ich użyć w dual view. Nie chcę kupować nowej karty graficznej więc mam nadzieję, że jakoś mi pomożecie.

Z góry dzięki.

Domyślnie

Powiedziałbym "olej ubuntu" ale będzie, że to flejm ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Wraz z nadejściem nowego Ubuntu, stwierdziłem, że nie będę używał już compiza i zostałem z problemem zbyt mocno nasyconych kolorów. Czy komuś obiło się o oczy jakieś oprogramowanie do operowania kolorem w linuksie?
    Zdaje się, że colord powinien pomóc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    Powiedziałbym "olej ubuntu" ale będzie, że to flejm ;oP
    Ok, jeśli za tym pójdzie jakieś konkretna i uzasadniona rada co do innej dystrybucji, to dlaczego nie. Z drugiej strony pół życia administrowałem systemami opartymi na debianie i generalnie najlepiej się w nich czuję.

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Zdaje się, że colord powinien pomóc.
    A nie jest to jedynie demon do ładowania profili? Wygląda na coś takiego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Czołem.

z nadmierną saturacją poradziłem sobie ustawiając poszczególne składowe i obniżając saturację w ustawieniach Compiza. Można mówić, że ten sposób jest partyzancki, ale obraz z monitora pokrywał się z wydrukami więc byłem z tego zadowolony.
    popatrz na suse, tu są narzędzia do ustawiania w sposób partyzancki

w sterownikach karty graficznej lub w ustawienia systemowych

Domyślnie

A mógłbyś wstawić screenshota z jakiegoś z tych narzędzi. Chcę jedynie potwierdzić, czy mówimy o podobnej funkcjonalności. Dopiero co zainstalowałem nowe Ubu i nie chce mi się specjalnie ściągać Suse tylko do testów

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Dzieki chaos za ciekawa informacje, przyda sie

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów