1. Matryca - nie spodziewaj się diametralnych różnic K-X względem nikonowskiech cmos. Tutaj i D5000 podobnie wypadnie.
2. Ergonomia - K-X nie będzie w tej kwestii lepszy od D90 jak również D5000.
3. AF - jeżeli chcesz znaczącej poprawy to DXXX. K-X w tym względzie nie będzie lepszy od D90 i D5000 (chociaż niby ma więcej punktów krzyżowych ale inna sprawa jak one będą działać).
A teraz napiszę czym mnie kusi K-X. Przede wszystkim pełna kompatybilność wstecz wraz z obsługą pomiaru światła dla manuali. W tym względzie i tak według mnie DXXX wypadają lepiej od Pentaxa szczególnie jeżeli chodzi o ergonomię ustawiania przysłony, ale dla mnie ideałem byłoby body w rozmiarach D40 ze sprzężeniem AI/AIS i wszystkim co za tym idzie. Silnik AF mi jest wogóle nie potrzebny. Druga sprawa w K-X jest dostęp do menu serwisowego, a więc możliwość mikroregulacji, czego nie da DXX i DXXXX.
Co mnie odpycha od K-X to czas synchronizacji z lampami i wogóle obsługa lamp błyskowych oraz potwierdzenie ostrości z obiektywami M tylko na środkowym punkcie.
To jest moje zdanie na temat wymiany puszki dla moich potrzeb co nieznaczy, że ktoś inny nie znajdzie zupełnie innych argumentów zgodnie ze swoimi potrzebami.
Szukaj

Skontaktuj się z nami