Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Martwy piksel D60

Serdecznie witam.

Jestem posiadaczem D60tki od lutego tego roku. Kilka dni temu podczas obróbki zdjęć zauważyłem martwy biały piksel na zdjęciach w tym samym miejscu. Zadzwoniłem do sklepu w Krakowie w którym nabyłem aparat i pan potwierdził że może to być martwy piksel na matrycy i żebym oddał aparat do serwisu na gwarancji.

I tu się zaczyna.
    Naczytałem się ostatnio tyle na temat tego serwisu w Warszawie że aż nie chcę myśleć co to będzie jak wyślę do nich aparat.
    Moje pytanie brzmi:
    Czy warto wysyłać lustrzankę (tej usterki nie widać na zdjęciach, widoczna jest dopiero po maksymalnym zzoomowaniu zdjęcia)
    Niestety podejrzewam że jest to wada fabryczna obecna od początku ale nie mogę tego udowodnić gdyż nie mam swoich pierwszych zdjęć zrobionych tym Nikonem.
    Jeśli zdecyduję się wysłać aparat to co powinienem zapakować do wysyłki? Czy samo body z obiektywem wystarczy? oczywiście wiem że akumulator trzeba wysłac ale czy zostawić go w body czy wypiąć i spakować oddzielnie, to samo z kartą pamięci. Nie wiadomo jak kurier będzie traktował pudełko z aparatem (wiadomo jak to w tym kraju jest z kurierami) Niestety sam zawozić sprzętu do Wawy nie jestem w stanie gdyż mam z Krakowa daleko
    a i nie mam kiedy.

Jak wygląda taka wysyłka jeśli wysyłam aparat poprzez sklep Nikona w którym go kupiłem? Czy sporządza się na miejscu jakiś raport odnośnie usterek?

Wybaczcie koledzy i koleżanki głupie pytania ale mój nikon jest dla mnie całym światem a jeszcze nie miałem sposobności wysyłac go do serwisu (i mam nadzieję że będe miał ich jak najmniej)

Jestem ciekaw waszych opiniii.
    Pozdrawiam forumowiczów.
    www.namarin.deviantart.com
    D60 + 18-55 VR kit + Tripod CX 540. Nowe szkło w planach, może jakiś zoom lub fisheye
    Jestem totalnym amatorem.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Odpuść sobie, na jednym pikselu matryca się nie kończy.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

No niby tak ale w przypadku sprzedaży tego nikona będę musiał spuścić z ceny. I kłuje mnie w głowę ta myśl że mam nie do końca sprawny aparat.
    D60 + 18-55 VR kit + Tripod CX 540. Nowe szkło w planach, może jakiś zoom lub fisheye

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Wyślij im sprzęt z kartką na której będzie wydrukowany link do tego wątku .
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie ma szans żebyś sprzedał ten aparat w takim stanie. Chyba, że obniżysz cenę o jakieś 50%, może ktoś się skusi i kupi go na części.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez truman20 Zobacz posta
    Nie ma szans żebyś sprzedał ten aparat w takim stanie. Chyba, że obniżysz cenę o jakieś 50%, może ktoś się skusi i kupi go na części.
    hehe

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Namarin Zobacz posta
    No niby tak ale w przypadku sprzedaży tego nikona będę musiał spuścić z ceny. I kłuje mnie w głowę ta myśl że mam nie do końca sprawny aparat.
    Należy uwzględnić fakt, że 10 199 999 pikseli masz 100% sprawnych

A tak poważnie nie jest to żaden problem. Większość aparatów opuszczających półki sklepowe legitymuje się dużo większą ilością uszkodzonych pikseli, jest to wada technologiczna i nic na to nie poradzisz (można mapować, ale w przypadku większej ilości uszkodzonych pikseli).
    Dwie rzeczy jakie powinieneś zrobić, to robić zdjęcia i docenić poczucie humoru kolegów w tym wątku
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Fotografuj, nie licz pikseli. Deathopixelocamerofobia, to z czasem przechodzi

Domyślnie

Czyli radzicie żebym dał sobie spokój póki aparat działa ?

To nie jest tak że ja go chcę sprzedać bo nagle znalazłem jeden biały piksel. Ja się aparatu nie chcę pozbywać. Pomyślałem że go oddam bo jakby nie patrzeć sprzęt nie jest wolny od wad. Ale biorąc pod uwagę to jak działa serwis Nikona w Warszawie chyba faktycznie sobie odpuszczę bo może mnie to kosztować o wiele więcej nerwów niż jest konieczne.

Domyślnie

Namarin martwe pixele to standard. Są na to odpowiednie normy dzielące matryce na klasy, dla których dopuszcza się taki to a taki procent/ilość martwych pixeli. Najwyższa (czytaj najlepsza) nie jest pozbawiona wad >>>link<<<
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów