Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: F80 i problem:)

Unhappy F80 i problem:)

Wlasnie dotarl do mnie F80 i mam problem, ktory musze rozwiazac szybko aby ewentualnie go zwrocic.

1. Po zapieciu do niego Sigmy AF 17-35D (kupowana osobno) i ustawieniu f32 (inaczej sie nie da bo wyskakuje EE mam bardzo ciemno w wizjerze, poniewaz listki przyslony caly czas pozostaja na f32. Przestawianie na korpusie nic nie daje.

2. Po chwili dopiero zauwazylem, ze AF nie lapie ostrosci i zawsze ustawia na nieskonczonosc. W trybie AF-S nie da sie zrobic zdjecia, poniewaz zielona kropka mruga.

3. Teraz tak: w tekstowym archiwum forum znalazlem opis podobnej sytuacji i wyjasnienie, ze czujnik AF jest padniety co ma sens tez w moim przypadku, skoro AF ostrzy na nieskonczonosc w kazdej sytuacji. Jesli faktycznie to wina AF to ze zwrotem body nie bedzie problemu, jednakze Sigme chcialbym sobie zostawic. Niepokoi mnie jednak sytuacja opisana w punkcie 1 - czy to jest wina body czy obiektywu? Na sucho wszystko dziala ok - otwor zmienia sie jak nalezy przy kreceniu pierscieniem. Nie mam jednak ani innego obiektywu ani innego body aby to sprawdzic.

Nie znam sie na Nikonach ani nawet na sprzecie z AF bo mialem dotychczas tylko manualne Pentaxy.
    Ktos cos poradzi?

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Ja myślę, że już poradziliśmy sobie? ;D
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

W tym samym czasie wrzucilem

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Witam podłowcze się do wątku, bo tez wczoraj dostałem nikona f 80 i mam z nim problem.Mianowicie w wizjerze nic nie widać czasem SA jakieś przebłyski wizjera ( zapali się na zielono i gaśnie) i widzę oprócz kadru ciemność, co może być z nim?

Domyślnie

To co dzisiaj zaobserwowałem z aparatem Radka nie ma kompletnie sensu.

Podpięliśmy jego Sigmę do jego body F80. Nie działa. Wizjer ciemny, szkło automatycznie przymyka się do f32, af wariuje bo mu za ciemno. Przypięliśmy tą samą Sigmę do mojej puchy - działa od strzału, pięknie można wybrać przesłonę, af jak złoto, etc. Poszliśmy po rozum do głowy i do radkowego f80 dodaliśmy moje 35 Nikkora. I co? Działa pięknie!

Gdzie tu sens, gdzie logika? Dlaczego jedno i to samo szkło z jednym egzemplarzem korpusu działa, a z drugim wariuje? Dodam, że radkowe f80 zresetowaliśmy, etc. I to nie raz. U mnie też nie ma żadnych specyficznych, dziwnych ustawień...

Czyżby czip obiektywu Sigmy nie dogadywał się z firmware jednej z naszych puszek? Radkowa jest nowsza - może ma jakąś inną wersję oprogramowania....

Zgłupieliśmy.

brylek - to nie brzmi optymistycznie, wydaje się, że Ty jednak masz jakiś pad :/
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Nie wiem, lepiej jeszcze potwierdź z jakimś specem. Co do zakupu na ebay; sprawdź return policy, czyli zasady zwracania; może okazać się, że zwrócisz i nie będzie kłopotu.

Domyślnie

brylek - zmień baterie, przeczyść styki - wygląda na problem z zasilaniem.

hedgehog - u mnie Sigma 17-35 z F80 śmigała aż miło...
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Właśnie u mnie też! I to nie ta jedna - kolega ma taką samą i jego śmiga bez problemu i z moim F80, i z jego D3/F90x/F80...

Domyślnie

Okazuje się ze po dociscnieciu gripa zaczyna pojawiac się wizjeze cos widocznie nie lonczy , czy sam mogę tam zaglądnąć ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów