Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Kadry i pozy kapitalne. Do monitora się przyzwyczaisz. Pamiętaj, że jak zaczniesz gasić kolory, to na "normalnych" monitorach wszystko będzie wychodziło trochę buro. Moje Eizo daje tak żywe (nie przekłamane, tylko intensywne) barwy, że na początku myślałem że mi oczy wykole. Polecam zapiąć fabryczny profil, obniżyć jasność (ja często pracuję na 50%) i cieszyć się intensywnością barw.

Domyślnie

Tu się nie trzeba przyzwyczajać, tylko wszystko poprawnie skonfigurować. Jaskrawość też trzeba zgasić bardziej niż 50%, optymalnie jest gdzieś między 20-30%.

Domyślnie

Poprawnie skonfigurować - jasne, tylko że dla osoby, która styka się z szerokogamutowym panelem po raz pierwszy zaskoczenie jest całkiem spore. Obecnie mam w domu dwa monitory: tani budżetowy panel z matrycą TN i Eizo S. Różnice na korzyść tego drugiego są znaczne i nawet po poprawnym ustawieniu parametrów kolory mogą wydawać się nie naturalne. Na zdjęciach Jacka jest trochę blado.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawi Zobacz posta
    Zapomniales dodac:
    ... a ja obudzilem reszte plenerowiczow i to zupelnie niepotrzebnie
    Tak sobie żartujemy, ale w końcu mało istotne, że się nie wyspaliśmy. Ważne, że zdjęcia są !

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    .. zapiąć profil monitora i pracować w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą (Photoshop, FireFox, Safari).
    Jasność obniżyłem znacznie, profilu monitora nie podpiąłem, bo na plenerze oprofilowałem laptop, na eizo po prostu klawiszem wybrałem opcję sRGB zamiast custom, więc sądziłem, że to OK.
    Od paru dni się zbieram by do ciebie zadzownić , ale pierw chciałem zawrócić głowę wilkowi o kalibrator, a on z kolei miał 18-tkę więc dopiero na dniach to sobie dopracuje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak sobie żartujemy, ale w końcu mało istotne, że się nie wyspaliśmy. Ważne, że zdjęcia są !
    Dla takich zdjęć warto było wstać Jacku
    D300, obiektywy i studio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jasność obniżyłem znacznie, profilu monitora nie podpiąłem, bo na plenerze oprofilowałem laptop, na eizo po prostu klawiszem wybrałem opcję sRGB zamiast custom, więc sądziłem, że to OK.
    Od paru dni się zbieram by do ciebie zadzownić , ale pierw chciałem zawrócić głowę wilkowi o kalibrator, a on z kolei miał 18-tkę więc dopiero na dniach to sobie dopracuje.
    Kalibrator to dobry pomysł. Tak czy owak różnice będą, bo to Eizo wyciągnie pełne sRGB, a laptop - nigdy w życiu, do tego dochodzi różnica w kontrastowości, ale powinno być lepiej.

Domyślnie

Podziwiam zdjęcia i modelkę. Modelkę chyba bardziej. Jaka była wtedy temperatura?

Domyślnie

Nie wiem jaka, ale ... niiiiiska. Wstaliśmy przed wschodem słońca, poszliśmy nad rzekę licząc na mgły. Było za ciemno by robic na ISO 3200. Te zdjęcia to są z użyciem VR, na prawie otwartym szkle 2.8 na ISO 2500. Ciemnica.

Kalibrator to dobry pomysł. Tak czy owak różnice będą, bo to Eizo wyciągnie pełne sRGB, a laptop - nigdy w życiu, do tego dochodzi różnica w kontrastowości, ale powinno być lepiej.
    Myślałem, że to ma znaczenie w sytuacji gdy jakiś np intensywny kolor nie może byc pokazany na laptopowym monitorze, bo taki monitor nie umie pokazać tak mocnego wysycenia.
    Ale gdy kolor jest zgaszony (zieleń jesienią nie jest taka "świeża") to sądziłem, ze będzie wiernie - czyli ta zieleń świeża sie nie stanie, bo skąd?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-11-2009 o 13:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Edfu
    Gość

Domyślnie

Jaki byl oryginalny kolor tej kiecy?

Domyślnie

.. koniecznie należy w systemie (Właściwości:Ekran>Ustawienia>Zaawansowane>Zarz ądzanie Barwą) zapiąć profil monitora i pracować w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą (Photoshop, FireFox, Safari).
    Zrobione. Pomogło, dziękuję
    Zdjęcia zostawię tak jak juz dałem, choć teraz bym nieco zmienił kolor.

Cytat Zamieszczone przez Edfu Zobacz posta
    Jaki byl oryginalny kolor tej kiecy?
    szaro-srebrny

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów