Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: macro stałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Da sie, ale jak nie masz pierscienia, to musisz czyms przyslone przyblokowac, bo standardowo na zdjetym obiektywie jest zamknieta. Tam jest taka 'dzwignia' i trzeba wymyslic sobie patent jak najlepije ja zablokowac.
    No i dla mnie to jest jednak zbyt upier... Chyba że ktoś by mi pokazał jakiś sensowny patent na to.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

jest jeszcze jeden patent: wystawiasz na forum ofertę zamiany AF-S 50/1.4 na AF-S 60/2.8 Macro.

Ten sposób da Ci najfajniejsze możliwości w fotografii macro
    Naucz się czytać

Domyślnie

A jeszcze fajniejsze da oferta zamiany 50/1.4G na 200/4-micro z ewentualną dopłatą
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Hmm... ale N60G zastąpi N50G w wielu zastosowaniach nie macro, a 200ka juz nie bardzo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    No i dla mnie to jest jednak zbyt upier... Chyba że ktoś by mi pokazał jakiś sensowny patent na to.
    No niestety nie pokaze patentu, poniewaz gdzies sie zgubil. Odkad kupilem 50/1.8 i raynoxa nie zwracalem uwagi na to gdzie jest;]

Co do patentu, to zrobilem pierscien z plastikowej zaslepki dodawanej do 18-55 na bagnet. Wyciolem denko, tak, ze zostal sam pierscien. Nastepnie z puszki po napoju wyskokowym zobilem metalowy cosik, konkretnie blaszke dlugosci ok 1cm i szerokosci 0,5. Wsadzilem pierscien na bagnet, odmierzylem, gdzie blaszka powinna zostac umieszona w pierscienu, ta aby przekrecaja pierscien przesuwala bolec od przyslony. Blaszke wtopilem w pierscine, usztywnilem super glue. Jesli moj opis nie jest jasny, moge to narysowac.

Genaralnie imusem tego patentu, ze przyslona ustawian jest na wyczucie, bo nie robilem skali, ale w sumie mozna by dorobic.
    D90 + słoik po Kieleckim

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów