Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Komputer do grafiki

Witam,

niestety zostałem zmuszony zakupić komputer wraz z monitorem do obróbki grafiki. Monitor chyba już wybrałem - Eizo S2233W. Pozostała jeszcze kwestia komputera.

Posiadam Photoshopa CS3 i opierając się na następujących tabelach http://benchit.pl/procesory/ranking/32/2 wybrałem procesor Intel E5300.

Do procesora zakupię zapewne płytę GA-EP31-DS3L, z racji tego, że jest tania.

Tu pojawia się pytanie - co kupić dalej? Jaką kartę graficzną (używaną na allegro?)? Jakie pamięci RAM (4GB?) i jaki dysk twardy? No i na dodatek system? XP czy może już 7?

Niestety mocno ogranicza mnie budżet więc najtańsze rozwiązania będą najlepsze. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, sugestie i pomoc.

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Co do dysku to polecam samsunga f3 500GB. 1 talerz i bardzo szybki i cichy. Był ostatnio test na pclab.pl. System to pewnie 7 64bit. W xp chyba nie warto już się raczej pchać. Przynajmniej tak sobie myślę.

Domyślnie

Dzięki - wygląda bardzo dobrze ten dysk. Mam jeszcze problem z kartą graficzną - jest sens cos lepszego brać jak nie będę jej wykorzystywał do gier i grafiki 3D?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Wg mnie jeśli nie będziesz grał to nie warto wydawać pieniędzy na zewnętrzną. Zostań przy zintegrowanej. Ewentualnie zawsze można pożyczyć od kolegi i sprawdzić czy coś da dodatkowa grafika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolek Zobacz posta
    Zostań przy zintegrowanej.
    Toś mnie rozbawił

Domyślnie

może kolega rozwinie wypowiedź???

Oszczędny w słowach Awatar yogur
    Miasto
    Tczew/Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    może kolega rozwinie wypowiedź???
    też się dowiem czegoś ciekawego bo do tej pory AMD 2 rdzenie +4GB i karta zintegrowana całkiem całkiem dają sobie radę z LR i wydawało mi się, że do tych celów lepsza karta graficzna nic nie pomoże

Domyślnie

1. GA-EP31-DS3L nie ma z tego co widzę zintegrowanego układu graficznego.

2. Kolega pyta o kompa do odróbki grafiki a wy mu proponujecie "coś" co jest tylko marketingowym dodatkiem do płyty głównej? Moim zdaniem lepiej kupić coś starszego, tańszego ale o sprawdzonej jakości generowania obrazu. Kilka wątków się przez to forum przewinęło. Ale to oczywiście tylko moje zdanie. Jak wam odpowiada to co macie to ok

Ps. I nad dźwięk wbudowany jakoś też przedkładam karty SB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Proponuję się nie sugerować wydajnością tego E5300 z testu BenchIt.pl. Według mnie pomylono wynik z Xeonem serii 5300.
    Jak by co to zaraz kupię kilka procesorów o takiej wydajności za cenę 213zł

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarkko Zobacz posta
    Toś mnie rozbawił
    Cóż W rozwiązaniach intela biegły nie jestem i specyfikacji powyższej płyty nie sprawdzałem. Przepraszam.
    Kolega napisał, że liczy się każdy grosz, więc odradzam nadal kartę zewnętrzną. Wg mnie nic nie da albo da niewiele. Jak będzie potrzebna to zawsze można dokupić.
    Warto też pomyśleć nad amd 785g. Płyta za około 300zł (też testy na pclab), do tego albo phenom II 550be lub w podobnej cenie athlon x4. Ponoć cs3 korzysta z wielu rdzeni i teoretycznie może to być najszybsze rozwiązanie przy niskim budżecie. Będzie to rozwiązanie znacznie nowsze i wg mnie relacja wydajność/cena co najmniej dobrze.

Uprawnienia umieszczania postów