Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26
    Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

stig ano taka, że to metoda na oko, a ja nie lubie takich metod. Załóżmy już do przesady że masz 5 gradientów pod różnymi kątami i weź tą metodą na oko je precyzyjnie skrzyżuj, jeszcze z odpowiednią szerokością przejścia, według mnie jest to prawie niemożliwe i kupa roboty metodą na oko.

Domyślnie

Podejrzewam, że chodzi ci o coś takiego:

Skadanie kilku masek z możliwością późniejszej ich edycji.
    Obawiam się, że nie zrobisz tego w PS.
    Screen z corelowego PSP 12.5.

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

jerzyw - za bardzo nie orientuję się w Corelu, ale wydaje mi się, że właśnie o to mi chodzi, żebym mógł edytować gradient na masce warstwy, a nie na osobnej warstwie wypełnienia. To chyba jest to. Więc Stig mówię Ci, że w CS5 będzie taka możliwość

Domyślnie

Obawiam się, że nie będzie to zaimplementowane w PS. W corelu jest to również trochę oszukane, ponieważ maski można edytować tylko do momentu gdy bawimy się różnymi sposobami krycia. Jeżeli wykonamy dowolną edycję warstwy z maską, nie ma powrotu do edycji maski.
    To co powiedzieli koledzy powyżej jest ideologicznie sluszne i chyba nie ma potrzeby zmiany sposobu pracy na maskach w PS. Ilość ficzerów nie koniecznie przechodzi w jakość.

Domyślnie

Kurcze, pewnie że nic nowego w PS5 w tym zakresie nie będzie !
    Teraz, na masce warstwy z naniesionym gradientem, można wykonywać wszystkie działania jak na normalnej warstwie. Swobodne przekształcenie, wypaczenie, obrót, skalowanie, perspektywa itd itd itd Wszystko z dokładnością do 1 stopnia. Jeśli ktoś jest masochistą to może się bawić w takie rzeczy.
    Tylko: po co ?
    Naniesienie nowego gradientu na maskę jest dużo bardziej efektywne i z lepszym efektem końcowym dla obrazka.

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Panowie dziękuję za odpowiedzi. Otóż po prostu najwyraźniej mi się wydawało, że można tak jak pisałem i nie wiedziałem jak to zrobić. Teraz wiem, że nie da się i nie będę sobie tym zawracał głowy, sięgnę po stare dobre metody. Moje wątpliwości zostały rozwiane, z tym CS5 oczywiście żartuje, faktycznie chyba nie ma potrzeby tak udziwniać ten doskonały program. Pozdrawiam.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów