Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Jaki M42 do portretu?

Mam zamiar kupic jakis obiektyw z mocowaniem M42, wykorzystanie glownie/tylko do portretu (ogniskowa 85-135). Sporo tego jest na allegro, moze ktos moglby poradzic co jest warte uwagi? Wiadomo, ze nie sa to super drogie szkla, ale po co wyrzucac te pare zlotych w bloto, skoro mozna zapytac forumowiczow

Aha, czy przy zastosowaniu prawie wylacznie portretowym przyda sie do czegos konwerter z soczewka? Nie wydaje mi sie, zeby ostrzenie na nieskonczonosc bylo mi jakos potrzebne.

kilka obiektywow z allegro

http://www.allegro.pl/item134451771_..._polecam_.html

http://www.allegro.pl/item134691549_...er_9_2_85.html

Dzieki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez till ; 19-10-2006 o 09:12
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

Domyślnie

raczej ten jupiter (ma dokładnie okrągłą przesłonę no i światło od f/2) niż pentacon, nie wiem czy miałeś przyjemność robić zdjęcia z M42 na cyfrze bo to trochę upierdliwe, co nie znaczy że się nie da.
    Acha te jupitery trochę słabo wypadają pod światło ale to chyba i ch jedyna wada.
    Posiadacz jupietra

PS Nie lepiej ci zainwestować w nikkora AF 50mm/1,8?

Exclamation

Ten pentacon też jest dobry, a jeżeli chodzi o Jupitera 9, to jest to chyba najlepsze szkło portretowe, ale polecam zdecydowanie szukać wersji MC, czyli z powłokami. Są droższe, ale o niebo lepsze, szczególnie do koloru i do cyfry. Do cyfry można poszukać szkiel o ogniskowej 50mm (w cyfrze będzie to odpowiadało ok 75 mm) jak np. Pentacon 50/1.8, czy Pancolar 50/1.8. Bardzo dobre szkło to Sonnar 135/3.5 (świetny), ale kosztuje już trochę więcej. Koniecznie szukaj wersji MC.
    Do jakiego aparatu mają być stosowane te szkła? Jeśli do Nikona, to czy masz przejściówkę z soczewką? A może jeszcze lepiej będzie poszukać szkieł od P-sixa.

Pozdrawiam!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

poszukaj czegos z 85mm ja mialem jupitera na f2 to dawal takie zdjecia ostre ale zmiekczone tak jakos fajnie rysowal
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Może spróbuj obiektywu Carl Zeiss Biometar 2.8/80 - potrzebujesz do tego przejściówki z P-six TL do nikona. Szkiełko bardzo przyjemne, co prawda nie testowałem go jeszcze z moim D70s, bo nie kupiłem jeszcze przejściówki, ale z Pentaconem spisywał się bardzo dobrze.

Domyślnie

Witam
    mam pytanie poniewaz mam w domu Zenita i ze stala 50-ką Carl Zeiss
    obiektyw ma dobre swiatlo i chcialbym go uzywac z D50...
    wiem ze adaptery Nikon -> M42 nie ostrza na nieskonczonosc (przynajmniej te bez soczewki)
    i interesuje mnie ze skoro nie ostrza na nieskonczonosc to do ilu metrow mozna nimi ostrzyc ??
    pozdrawiam
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

sonnar 135 de best of M42 przynamniej dla mnie mialem i polecam!

tyle ze ceny na poziomie 350 zl to dla mnie jakis kosmos kupowalem ta nowsza wersje za 150
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Domyślnie

dla mnie osobiscie biometary 80 i 120 spisuja sie rewelacyjnie,
    Ostatnio edytowane przez colednik ; 25-11-2006 o 17:19

Oszczędny w słowach Awatar qczman
    Miasto
    Wawa-Stare Bemowo

Domyślnie

Kup sobie jupitera 9 F2 85mm lub Heliosa 1,5 85mm i bedzie git. Jupka przymykasz na 2,8 i juz nie jest tak mydlano Helios niestety duzo drozszy
    Facebook // www.qczman.pl - kiedys zaktualizuje

Domyślnie

Polecam zdecydowanie heliosa 85 1,5 to boskie szkło, jupitera miałem i nie jest zły, pentacon sonnar to też dobre obiektywy, ale żaden nie da ci tego co helios.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów