Close

Zobacz wyniki ankiety: Co polecacie?

Głosujących
54. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • D60

30 55,56%
  • D3000

24 44,44%
Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: D60 czy D3000

Domyślnie D60 czy D3000

Witam. chcę zacząć przygodę z fotografią, i teraz mam problem. Mam do wyboru 3 lustrzanki. Nikona D60, D80 i D3000. D80 nie biorę pod uwagę, gdyż uważam, że to narazie za wysoka pólka dla mnie. . Więc nie wiem, który aparat wybrać.D3000 ma większy wyświetlacz, ale wydaje mi się nieporęczny. D60 robiłem już zdjęcia i dobrze mi się go trzyma. Więc co polecacie? (Obiektywy w obydwóch aparatach to 18-55mm VR). Szczerze, brał bym D3000 bo jest tańszy, ale słyszałem, że były jakieś z nim problemy. D60 jest już dosyć starym aparatem, i podobno produkcja się skończyła, a na półkach ostatnie produkty zostały, a kupować, kupował bym na święta.
    Ostatnio edytowane przez szupil ; 01-11-2009 o 00:55

Domyślnie

Nic nie polecamy. Skoro znasz różnicę to wybór i decyzja należy do Ciebie. Zadaj sobie pytanie i odpowiedz na nie. Wielkość wyświetlacza nie ma wpływu na zdjęcia.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szupil Zobacz posta
    Witam. chcę zacząć przygodę z fotografią, i teraz mam problem. Mam do wyboru 3 lustrzanki. Nikona D60, D80 i D3000. D80 nie biorę pod uwagę, gdyż uważam, że to narazie za wysoka pólka dla mnie. . Więc nie wiem, który aparat wybrać.D3000 ma większy wyświetlacz, ale wydaje mi się nieporęczny. D60 robiłem już zdjęcia i dobrze mi się go trzyma. Więc co polecacie? (Obiektywy w obydwóch aparatach to 18-55mm VR). Szczerze, brał bym D3000 bo jest tańszy, ale słyszałem, że były jakieś z nim problemy. D60 jest już dosyć starym aparatem, i podobno produkcja się skończyła, a na półkach ostatnie produkty zostały, a kupować, kupował bym na święta.
    D3000 ma lepszy AF. Poza tym to prawie to samo co D60 (na plus dla D3k). Problemy z D3000? Pierwsze czytam... Brat ma D3000 i nie ma żadnych problemów. A co do wymiarów to nie wiem dlaczego piszesz, że D3000 jest nieporęczny, a D60 ok, skoro wymiary są niemal identyczne

D60 jest droższy??? Ponieważ to stary sprzęt i nikt na niego promocji nie robi

Z tych dwóch zdecydowanie D3000.

PS. tu masz bezpośrednie porównanie wg danych technicznych http://www.fotopolis.pl/spec.php?lis...sta%5B%5D=1028
    Fotografuję w myśli wszystko, co widzę - czyli moje amatorskie "arcydzieła"

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, dlaczego D80 to za wysoka półka dla ciebie?? Nie sugeruj się kultem jaki na tym forum wprowadziło grono posiadaczy tego aparatu. Pucha jak każda, trochę już przestarzała. Sugerowałbym nowsze D60/D3000 także ze względu na czyszczenie matrycy i procesor CMOS (w D3000)

Domyślnie

Troit zarówno D60 jak i D3000 nie mają CMOS'a
    Fotografuję w myśli wszystko, co widzę - czyli moje amatorskie "arcydzieła"

Domyślnie

Choroba, to smutne, czyli D5000 dopiero. Ale i tak nie wybrałbym D80. Wierz mi, próbowałem czyścic matrycę gruchą.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Troit nie wybrałbyś D80 dlatego, że nie ma czyszczenia matrycy, a D3k i D60 mają? Nie doradzaj koledze przez pryzmat takiego rozwiązania. Nie zgadzasz się, poczekaj na opinię innych.

A miałeś w rękach D80, poza lepszą ergonomią, wyświetlaczem u góry, trzymaniem aparat oferuje śrubokręt - to same zalety. Co nie zejdzie gruchą to tym b. nie pomoże czyszczenie w aparacie. Takie czyszczenie to nie jest panaceum na brud. D2X, D200, D2h też nie mają tego czyszczenia, a wolałbym je zdecydowanie. To nie jest niezbędny gadżet. I tak lepiej gruchą lub potem ewentualnie patyczkami.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Piorut:
    1.Czyść gruchą i patyczkami, ale nie doradzaj tego innym
    2. D60 ma czyszczenie matrycy
    3 Uświadom sobie, że to nie epoka dinozaurów, a d200 i d80 nie są święte. Nowsze, tańsze modele często górują nad nimi w wielu kategoriach.
    4.Co do ergonomii, to wiele zależy od łapy i trzeba się przejść do sklepu, zgodzę się tylko z tym, że w serii d40-d40x-d60-d3000 za mało jest klawiszy na body.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Kolego stopuję, nie ma sensu się sprzeczać. Nie napisałem nic o świętości, daleko mi bym gloryfikował sprzęt. Nie zarabiam na tym. Nie będę argumentował, który model jest lepszy, niech wybierze autor postu, ok.

Intryguje mnie jedno - gdzie ja zaprzeczyłem, bo już parę postów wcześniej o tym pisałeś przecież, więc chyba nie potwierdzasz swoich słów:
    2. D60 ma czyszczenie matrycy

Ale nie lubię, jak ktoś do mnie pisze uświadom sobie - sprawdź kiedy była epoka dinozaurów, jak przyjmujesz mentorsko-pouczający ton.
    Ostatnio edytowane przez piorut ; 01-11-2009 o 02:29
    Pozdrawiam

Domyślnie

Zapytałeś retorycznie czy d60 ma czyszczenie matrycy. To odpowiadam, że ma
    Porównanie z dinozaurami, zmierza do tego, że starszy i większy nie znaczy lepszy - to kiedy była epoka dinozaurów raczej nie ma tu znaczenia. Wyjaśniam to, jeżeli nie mogłeś rozgryźć porównania bez sprawdzenia w wikipedii kiedy żyły dinozaury )
    Ostatnio edytowane przez Troit ; 01-11-2009 o 02:37

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów