Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar repti
    Miasto
    Calgary,Canada

Domyślnie Pierwszy portret

Nigdy nie robilem zdjec portretowych wiec prosze o wyrozumialosc.
    Ostatnio cos mnie naszlo wiec dorwalem jakos lampke i zaciagnolem zone przed obiektyw.
    Dodam ze tez nie jestem specem w obrobce zdjec,wiec wyszlo jak wyszlo.
    Mialem wielkie opory by je pokazywac ale kiedys jest ten pierwszy raz,wiec prosze o krytyke i porady.

1.

2
    D300 / D80 / D70 / N50 1.8 / N70-300VR / SB-600
    Pozdrawiam Sebastian Stempkowski

Domyślnie

Witaj Sebastianie.
    Na wstępie gratulacje za odwagę i mam nadzieję że wszystkie uwagi ( nie krytykę ) przeanalizujesz sobie i dzięki nim będziesz mógł tworzyć coraz lepsze zdjęcia.
    + masz bardzo duży potencjał w swojej modelce (żonie) oczy, usta ...itp (doceń to)
    + bardzo przyjemny odbiór koloru skóry na twarzy (mi się podoba )
    Skoro to portret to ukaż modela jak najlepiej:
    - zobacz jakie niesforne są włosy, porozrzucane, kosmyki tu i tam - zwracaj na to uwagę
    - silne cienie, zabierają zbyt wiele uwagi (może odsuń modelkę dalej od tła lub doświetl z drugiej strony (od strony cieni) źródłem światła żeby je zniwelować.
    - pomyśl nad innym tłem lub/i nad innym ubiorem modelki. Niech jedno zgra się z drugim. Może ta zimowa kurtka będzie bardziej pasowała do otoczenia na dworze ?
    - i tak na koniec: gdy trzymasz aparat w dłoni, pomyśl że to nie żona a zupełnie ktoś Ci obcy którego mimo wszystko bardzo pozytywnie odbierasz i chcesz mu zrobić jak najlepsze zdjęcie - później usiądź i zastanów się, oceń i doradź co byś sam zmienił w tym zdjęciu - tak jakby to było zdjęcie Twojego kolegi nie Twoje.

Masz kilka uwag, resztę znajdź sam i zastanów się co zrobić aby kolejne zdjęcia były lepsze. Powodzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artVinci Zobacz posta
    - silne cienie, zabierają zbyt wiele uwagi (może odsuń modelkę dalej od tła lub doświetl z drugiej strony (od strony cieni) źródłem światła żeby je zniwelować.
    Święta racja.
    To podstawa generalnie.
    Możesz też dać bliżej źródło światła. Im jest ono większe (powierzchniowo) tym mniejszy cień daje.
    D800 | N24-70 | SB900 |

Miasto
    Calgary,Canada

Domyślnie

Dziekuje za wszystkie rady,dzisiaj postaram sie o parasolke i sprubuje ponownie.

Miasto
    Calgary,Canada

Domyślnie

jeszcze jedno podejscie ,takie na szybko bo zona po pracy i nie chciala pozowac

3.

Domyślnie

To ostatnie zdecydowanie dużo lepsze niż poprzednie. Na poprzednich mnie najbardziej ta kurtka nie pasowała.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Uprawnienia umieszczania postów