Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Chciałbym miec MINI STUDIO

jak w temacie, chciałbym, ale potrzebuje waszej pomocy, bo zielony w temacie jestem. Mam do wydania ok 2tys złoty. Wiem wiem, mało, ale jak mi sie spodoba to przeznacze wiecej. Chce poprostu zobaczyc, ugrysc i stwierdzic czy chce w to brnąć.
    A więc zaczne od tego o czym mysle, a wy ewentualnie wyprowadzcie mnie z błedu, lub doradzcie cos w tej kwestii.
    Myslalem o Dwoch lampach Quantuum R300+ lub PT-300. Do tego chce dwa softboxy 180x40 i 60x60 ale myslalem o Nakładce "plaster miodu". To chcialbym wyzwolic jakims radiem lub kablem. Napewno jakies tło.
    Posiadam dwie sabinki 600 i 900 i chce dokupic parasolki i ewentualnie wdrozyc te swiatelko tez do tego MINI STUDIA.
    I teraz wiem ze za chwile zaczna sie posty typu w 2 tys sie nie zmiescisz, Ok rozumiem ze moze i tak jest, ale moze zna ktos dobre sprawdzone zamienniki, tansze lampy badz lepsze w zblizonej cenie. Jestem gotowy dołozyc do tego studia jeszzce tysiac. Te studio ma za zadanie edukacyjne, chce rozgrysc ustawienia swiatła i cienia...
    Bede wdzieczny za kazda rade i konstuktywna opinie.
    dzieki
    Nikon D3s,D800, N14-24f2.8, N35f1.4, N50f1.4, N85f1.4, SB-700,900 i inne graty

Domyślnie

a czemu nie poszukasz ? chyba juz wszystko na ten temat powiedziano

lepiej isc do jakiegos studia i sie pobawic sprzetem - napewno lepsza to inwestycja niz kupowanie aby sie przekonac jak to działa.

jak juz bedziesz kupował to po co 2 lampy?
    stripa przewanie uzywa sie do podswietlenia postaci wiec lepszy bedzie 120X80 soft, plaster miodu na softa mozna wiziac ale po co na poczatek ?

do podswietlenia masz sabinki. dokup blende duza do wypełnienia (zawsze sie przyda, czarna przy bialych scianach, biala wiadomo do czego) bo z druga lampa moge sie załozyc ze na poczatku sobie nie poradzisz.

tło polipropylenowe za 30 zł daje rade na poczatek
    z wyzwalaczy najtanszych to tylko powerlux 1kanałowy - tani i niezawodny.

jak Ci sie spodoba to dokupisz inne nasadki i lampy.

napisz co jeszcze chcesz focic i w jak duzym pomieszczeniu

Domyślnie

dzieki za rychła odpowiedz. Moze zaczne od poczatku.
    co do probowania w jakims studiu, to w zeszlym tygodniu były warsztaty organizowane przez grupe Fotokujawy i Jacek takie nam piekne studio zrobił ze stwierdziałem ze zimą tez chce fotografowac w studio takze jako taki "wstep" juz mam. a wiec chciałbym focic głownie portety, od ciasnych po luzne amerykanskie. a pomieszczeniem bedzie strych ok 10-15 m2.

Domyślnie

to dosc małe te pomieszczenie wiec tzreba je wyczernic bo inaczej masakra bedzie.

kup jedna lampe- r+300 to dobry wybór. jeden soft 120X80, kup jakis tanszy nie musi byc quantuma. doszyj sobie do niego rzepy i zrób skrzydełka aby ograniczyc swiatło .

do tego blenda 180cm 5w1 i powerlux +2 odbiorniki + kostka z fotocela aby wykorzystac sabinki i zrobisz bardzooooooo wiele na tym zestawie.
    do tego tło za 30zł i mozna sie bawic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    to dosc małe te pomieszczenie wiec tzreba je wyczernic bo inaczej masakra bedzie.

kup jedna lampe- r+300 to dobry wybór. jeden soft 120X80, kup jakis tanszy nie musi byc quantuma. doszyj sobie do niego rzepy i zrób skrzydełka aby ograniczyc swiatło .

do tego blenda 180cm 5w1 i powerlux +2 odbiorniki + kostka z fotocela aby wykorzystac sabinki i zrobisz bardzooooooo wiele na tym zestawie.
    do tego tło za 30zł i mozna sie bawic
    Dzieki wielkie mmmak!! Tego mi było trzeba!! pomieszczenie da sie jakos przyciemnic bede kombinowal. a R600+ nie wypadla by lepiej?? aha i rozumiem ze sabinki z fotoceli odpalam. A czy ktos wie przy takiej kombinacji jakie czasy moge otrzymac? 1/160 wyciagne??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Polecam poradnik klik zwłaszcza część poświęconą wykorzystaniu światła.

Domyślnie

Proponuję jedną lampę i blendę. I tak będziesz używał minimalnych mocy.
    Zawsze używam jednej lampy i jedyny problem jaki napotykam to zbyt duża ilość światła

Domyślnie

o dziekuje napewno wylukam przyda sie lektura

Domyślnie

Dzieki wielkie mmmak!! Tego mi było trzeba!! pomieszczenie da sie jakos przyciemnic bede kombinowal. a R600+ nie wypadla by lepiej?? aha i rozumiem ze sabinki z fotoceli odpalam. A czy ktos wie przy takiej kombinacji jakie czasy moge otrzymac? 1/160 wyciagne??
    przy tak maly pomieszczeniu 600 bedzie sporo za duza - nie umeim tego liczyc wiec nie wiem jaka bedziesz miał min przysłone - Jacek by wiedział

pytajac o kombinacje pytasz o lampe+wyzwalacz+body.

przewaznie sie robi 1/125. z moim d80 1/200 daje rade.

jesli chcesz zdjecia w ruchu to juz wyzwalasz lampa systemowa przez fotocele.

sabinki mozesz odpalic z foto celi lub z wyzwalacza. główna napewno błysnei z fotoceli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    przy tak maly pomieszczeniu 600 bedzie sporo za duza - nie umeim tego liczyc wiec nie wiem jaka bedziesz miał min przysłone - Jacek by wiedział

pytajac o kombinacje pytasz o lampe+wyzwalacz+body.

przewaznie sie robi 1/125. z moim d80 1/200 daje rade.

jesli chcesz zdjecia w ruchu to juz wyzwalasz lampa systemowa przez fotocele.

sabinki mozesz odpalic z foto celi lub z wyzwalacza. główna napewno błysnei z fotoceli
    Co do przesłony to zamierzam zakupic swiatłomierz napewno bedzie przydatny aha czyli rozumiem ze do takiego pomieszczenia oraz do softboxa wielkosci 120x80 R300+ wystarczy. czyli temat lampy juz mam. Co do kombinacji to chodzi mi o kombinacje w lampa Quantuum na wyzwalaczu + sabinki na fotoceli. Jak to sie sprawuje. Gdzies kiedys czytałem ze fotocela moze ciutke opozniac blysk z sabinki. czy to prawda? Zdjecia w ruchu raczej odpadaja. a co myslicie o polaczeniu kablami?? nie bylo by pewniejsze?? czy ten wyzwalacz z fotocela da rade??

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów