Szukaj
ColorMunki Photo, to spektrofotometr.
-----------
Pozdrawiam
Paweł
Sektrofotometr na bank. Wystarczy poczytać https://shop.colourconfidence.com/pr...008&xSec=10057
Małpa w wersji foto to spektrofometr (wiem bo mam). Zamiast bić pianę i pisać kolejne bzdurne posty proponuje sobie poczytać dwa kluczowe wątki powyżej na temat monitorów i kalibratorów.
Szanowni P...., macie rację. ColorMunki Create to kolorymetr. Mój błąd. Pozostałe Colormunki to spektofotometry.
misiak76 możesz go brać bo będzie pasował do monitora.
Pozd
FUJI X-T3/18-55/35 1.4
Mam S2031W i w/w sprzęt wogóle się nie sprawdził podczas jego kalibracji.
W komplecie robiłem profile dla drukarki i nie za bardzo się one różniły od fabrycznych profili, ale jak to gdzieś indziej napisano - wszystko przez to, że kalibracja monitora była do niczego.
Sebastian
Nie ma się czego dziwić, że się nie sprawdził, bo Eizo S2031W to typowy monitor do zastosowań biurowych, którego trudno będzie dostosować idealnie do wydruku fotografii za pomocą spektrofotometru. Zresztą tutaj wystarczyłby tańszy kolorymetr, bo to normalnogamutowy LCD.
Też mam ten monitorek i tu mnie zaciekawił Twój komentarz, tzn, ,ze takiego monitora nie można poprawnie skalibrować? Ale to przecież PVA (świadczy o tym trzecia cyfra w oznaczeniu modelu). Kalibrował go gość za pomocą One Eye czy coś podobnie brzmiącego, który wziął ode mnie 150 zeta za tę przyjemność. Nie robię wydruków, więc nie umiem porównać obrazu z monitora do zdjęcia na papierze![]()
d90 + S10-20 + N16-85 + N70-300 VR + Metz 48
Skontaktuj się z nami