Gdzie ja napisałem że tak myślę ? powiem Ci więcej masz pełną rację a nawet dodam jeszcze że wiedza to tez mało praktyka dopiero pozwala na sensowne wyniki.
Jeśli chodzi o obróbkę to podtrzymuję to co powiedziałem - te zdanie jest wynikiem moich obserwacji zdjęć na tym forum . Pooglądaj sobie zdjęcia na forum przed i po obróbce to zrozumiesz co chciałem powiedzieć. Jak obróbką można zmienić klimat zdjęcia , jego odbiór, jak można uratować zdjęcie. Powiem więcej uważam że fotograf który ma wiedzę i potrafi wyobrazić sobie co można zrobić z danym zdjęciem potem w kompie ma dużą przewagę tym który w obróbce jest słabszy. Jeden będzie walczył z warunkami ekspozycji, a drugi poprawi je sobiew kompie.
Oczywiście nie mówię tutaj o zdjęciach które są super i oddają klimat miejsca bez rozpatrywania aspektów technicznych. Było tu kilka takich wątków nawet w zdjęciach ślubnych.
Oczywiście nie uważam że wszystko da się w kompie uratować i nic nie zmieni spapranego kadru ale edycja jest dzisiaj BARDZO ważna - przykład zdjęcia mojej Maji w tym wątku.
Nie musisz mi udowadniać wyższości zestawu słaby aparat plus dobry fotograf kontra dobry aparat gorszy fotograf bo wynik jest oczywisty. Mam D300 plus resztę nie dlatego że myslałem że to zrobi ze mnie fotografa . Kupiełem to co chciałem bo wiedziałem że chcę się rozwijać i uczyć w tym temacie ,a nie miałem zamiaru zmieniać potem aparatu. Pozatym oczywiście było mnie na niego stać.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami