Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    wyda mi sie chorym, aby przy tak szybkim postepie w tej dziedzinie kupowac komputerktory byl konstruowany 8 lat temu. To przepaść technologiczna, zwlaszcza ze podsawowy G5 nie jest taki drogi... i jak rozbudowywac to raczej ten model....
    http://sklep.apple.pl/cgi-bin/WebObj...5.0.1.11.5.1.1
    No ladnie pojechales Po pierwsze mowa byla o Macu Mini. Po drugie G4 o ktorej wspominalem jest sprzed 6 lat, ale jej rozbudowanie pozwala na osiagi lepsze od Mini Maca za te sama cene. Oczywiscie, jak ktos ma kaske, to najlepiej kupic sobie G5. Rzecz w tym, ze to jednak wyjdzie ok. 2500 zl netto wiecej. Jak ktos ma tyle na zbyciu to OK, ja jednak wolalbym tyle dorzucic do mojej Sigmy i kupic Nikkora 70-200/2.8 VR
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

wracajac do pieniedzy za 3000zl jakiego byscie maczka zaproponowali....
    N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
    |D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|

Domyślnie

Ale to bardzo zalezy od tego do czego chcesz go uzywac
    Tak na szybko tu masz np cos za 3 kzl:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46159145
    Jeszcze niedawno pracowalismy na slabszych maszynach (studio DTP) i nikt nie narzekal. Dolozysz pol giga ramu, wiekszy dysk, jakas mysz usb i masz niezly komputer.

pzdr
    dosent
    D70/N24-85/N70-300G/N105D/SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevton
    wracajac do pieniedzy za 3000zl jakiego byscie maczka zaproponowali....
    Albo tak jak napisal Ci Dosent, albo wziac starsza G4/400 AGP za ok. 1000 zl i rozbudowac ja o procesor G4/1.4 GHz i karte Serial-ATA - komp bedzie wowczas za podobno cene nieco szybszy. Oba wybory do obrobki grafiki beda o niebo lepsze niz kupno MiniMaca.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

• 1GB DDR333 SDRAM - 1 DIMM
    • 80GB Ultra ATA drive
    • 4x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
    • 56K v.92 Modem
    • Mac OS X - U.S. English
    • 1.42GHz PowerPC G4

az mi sie nie chce wiezyc ze to bedzie wolniejsze...

[ Dodano: 31 Mar 2005 01:53 ]
    acha znalazl ktos jakis benchmark??
    najlepiej w porownaniu do PM G4 (1 i 2 cpu) i do iMaca G5 no moze jeszcze eMac G4...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevton
    ? 1GB DDR333 SDRAM - 1 DIMM
    ? 80GB Ultra ATA drive
    ? 4x SuperDrive (DVD?RW/CD-RW)
    ? 56K v.92 Modem
    ? Mac OS X - U.S. English
    ? 1.42GHz PowerPC G4

az mi sie nie chce wiezyc ze to bedzie wolniejsze...
    Caly problem w tym, ze w MiniMacu dysk jest 2,5" 4000 rpm. Nawet jak go zmienisz na 5400 rpm, czyli najszybsze 2,5" (w odpowiedniej cenie oczywiscie) to nadal bedzie sie mialo nijak do 7200 nie mowiac o 10000 rpm...

acha znalazl ktos jakis benchmark??
    najlepiej w porownaniu do PM G4 (1 i 2 cpu) i do iMaca G5 no moze jeszcze eMac G4...
    Poszukaj tutaj:
    http://ladd.dyndns.org/xbench/compareindex.xhtml
    To co prawda tylko suchy test, z prawdziwymi aplikacjami moze byc nieco inaczej, ale daje ogolne pojecie co i jak.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Domyślnie

Jeszcze warto dodać, że Mini ma pamięć DDR i USB 2.0 - drobiazg, ale czasem może się przydać. I warto też dodać, że upgrade procesora G4 do 1,4 GHz kosztuje około 390 dolarów, do tego dochodzi wymiana karty graficznej na jakiegoś rozsądnego Radeona... myślę, że jeśli nie zajmować się profesjonalnie fotoszopieniem, to Mini mógłby wystarczyć?

Jako alternatywę do mini na Allegro wypatrzyłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46642150
    Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heretique
    Jeszcze warto dodać, że Mini ma pamięć DDR i USB 2.0 - drobiazg, ale czasem może się przydać. I warto też dodać, że upgrade procesora G4 do 1,4 GHz kosztuje około 390 dolarów, do tego dochodzi wymiana karty graficznej na jakiegoś rozsądnego Radeona... myślę, że jeśli nie zajmować się profesjonalnie fotoszopieniem, to Mini mógłby wystarczyć?
    Jesli nie za duzo takich "heavy" aplikacji, to Mini moglby oczywiscie styknac. Sam sie zastanawiam czy nie kupic go jako drugiego do domu dla mojej 1/2, bo ostatnio za czesto chcemy jednoczesnie siadac do PM G4 A co do Pamieci DDR - to owszem bedzie szybsza, ale wlasnie dlatego na tych kartach G4 daje sie 2MB szybkiej pamieci podrecznej, ktora w sporym stopniu niweluje praktyczne roznice. USB 2.0 kupilem do mojego PM za 30 zl, 4-portowe W kazdym PM sa 3 lub 4 64-bitowe gniazda PCI, dzieki ktorym mozna sobie rozbudowywac niektore rzeczy z czasem. Ja np. okupilem sobie kontroler Serial-ATA, ktory sam w sobie nie jest szybszy od normalnego, wbudowanego Ultra-ATA, ale pozwala na latwe zbudowanie macierzy RAID, ktora to jest systemowo obslugiwana przez OSX. Ja przeliczylem i sie okazalo, ze moj G4 tak rozbudowany + Radeon 8500 wyszly mi okolo ceny podobnie wyposazonego Mini, a mozliwosci jednak wieksze. Trzeba tez pamietac, ze Radeon jesli idzie o prace, to tylko o okolo 10% przyspiesza dzialanie interfejsu uzytkownika. Takie wiec rzeczy jak przewijanie w PSie nie zyskuja na tym za duzo w porownaniu do orginalnego Rage 128.

Jako alternatywę do mini na Allegro wypatrzyłem coś takiego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46642150
    Bez dwu zdan bralbym wlasnie te alternatywe!
    Pozdrowienia
    Sylwek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

hmm co to bylo na tym allegro bo juz nie ma??

ale powiedzcie czy tak jak przewiduje do domku to mini ma sens??

moze i sa inne sensowniejsze rozwiazania ale tu taka malutka skrzyneczka nowiutka itp..

Domyślnie

Z tego co pamiętam, był to PowerMac G4, 1.25 GHz, dużo RAMu (512 lub więcej), dysk też niemały - ogólnie maszynka zbliżona parametrami do Mini, ale dająca możliwości rozbudowy.

Ja puki co oglądam telewizję na komputerze - do Mini potrzebny byłby dosyć drogi zewnętrzny tuner na USB2. Jeśli wzrosną wymagania dyskowe (czasem montuję filmy) drugi dysk do mini tylko zewnętrzny. Wejście dźwiękowe - w Mini nie ma, znowu trzeba dokupywać pudełko...

Myślę, że gdyby komuś nie przeszkadzały te braki i gotów jest poświęcić wyśrubowane parametry i większe możliwości rozbudowy na korzyść względów estetycznych - zgrabne i niemal bezgłośne Mini byłoby super!
    Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów