Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heretique
    Hmm... ale ze zdjęć wynika, że pamięć to standardowy DIMM z dużego peceta
    Tak jak napisalem wczesniej, nie interesowalem sie tym modelem, wiec nie polemizuje - pewnie masz racje

Pamiętajmy jednak, że to ma być ładny, funkcjonalny komputer do domowych zastosowań, a nie full-wypas-maszyna do obróbki 200-megowych PSD
    Czyli sie zgadzamy:

Cytat Zamieszczone przez dosent
    jak potrzebny troche inny iMac do domu (bo np chce miec super monitor) to kupie Mini. Jak chce miec stacje robocza wybiore PM.

pzdr
    dosent
    D70/N24-85/N70-300G/N105D/SB800

Domyślnie

To tak dwa slowa o Mini.

Zastanawialem sie czy nie zrobic zwojego wejsca w owocowy system wlasnie via Mini Mac. Problemy sie pojawily dopiero gdy wszedlem do salonu Apple po rade. Okazalo sie, ze dysk 5400 RPM (albo jak sie zle trafi to 4200 RPM) jest troszke wolny. Dla porownania ja pracuje standardowo na jednym z najmocniejszych SCSI (10 000 RPM) i czasami narzekam.
    Dolozenie do Maczka ramu - do 1 GB to dosyc kosztowny zabieg (oczywiscie na wlasna reke - ale nawet i tu!). Przy 256 MB RAM maluszek chodzi niestety na tyle szybko by surfowac po internecie. Ale jak juz zaczniemy prace w kilku oknach - albo rozdzielczosc bedzie wyzsza niz XGA to zaczynaja sie prawdziwe schody. 1GB RAM'u to temat nienegocjowalny. No i teraz standardowe problemy: jaka klawiatura, myszka...

Krotko mowiac, nawet starajac sie zrobic te wszystkie upgrade'y jak najtaniej to ponizej 4k pln sie nie zmiescimy. A prawda jest taka ze za ta cene kupimy uzywanego Power Mac G4 podobnie wyposazonego.

Z dobrym monitorem (CRT) to ponizej 7k pln nie ma co myslec. A z LCD to kolo 10 k pln. Wiec postanowilem wymienic teraz swojego notebook'a na szybszego (doplace ~2k pln). W miedzy czasie dokupie monitor dobry i bede robil na dwa screen'y (notebook na narzedzia, a CRT na zdjecia). A gdy uzbieram okreslona sumke to wejde juz w G5. Przynajmniej wiem, ze pomimo ceny na wstep oplaca sie zainwestowac troszke w MAC'a.

A tak nawiasem mowiac: gdy sie pytalem o Mini jakies 2 miesiace temu to jeszcze ich nie bylo a zamowienia przekraczaly przewidywane dostawy na ok 6 miesiecy

Pozdrawiam
    M Dabrowski

Domyślnie

No wlasnie, Mini jest fajny, mily dla oka i niedrogi... ale jakio serwer multimedialny w domu. Bedzie sprawnie gral, odtwarzal filmy, laczyl ze swiatem, ale jesli chodzi o powazniejsza prace w PSie, to raczej nie... Podobnie bylo kiedys z Cubem... tylko ze on nie byl tani
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dosent
    Tylko ze tu chodzi o to, ze kosc pamieci do laptopa jest 2 x drozsza niz do kompa stacjonarnego - tam sa kosci krotsze. Tak samo jest z HD - w laptopach masz dyski 2,5'' - tez okolo 2 x drozsze... A jezeli mini jest oparty na tych elementach, to jego modernizacja bedzie troche drozsza niz np PM
    pzdr
    Akurat DIMM jest zupelnie standardowy w Mini Macu Niestety - dysk 2.5", nawet 5400 rpm nie rozpieszcza jesli idzie o wydajnosc do grafiki...

[ Dodano: 23-03-05, 11:23 ]
    Cytat Zamieszczone przez Giuppo
    No wlasnie, Mini jest fajny, mily dla oka i niedrogi... ale jakio serwer multimedialny w domu. Bedzie sprawnie gral, odtwarzal filmy, laczyl ze swiatem, ale jesli chodzi o powazniejsza prace w PSie, to raczej nie... Podobnie bylo kiedys z Cubem... tylko ze on nie byl tani
    Tyle, ze do Cube'a mozna bylo wrzucic normalny dysk 3.5" 7200 rpm i sa upgrade'y procka nawet do 1.7 GHz Ale do grafiki za te cene lepiej kupic cos innego. Ja w domu uzywam starego G4/400 AGP Graphics "Sawtooth", ktorego rozbudowalem o procesor G4 1.4 GHz, 1GB RAMu, nagrywarke DVD, kontroler SATA i Radeona 8500. Za mniej wiecej cene Maca Mini mam duzo wydajniejszy system - porownywalny do G4 "Mirrored drive doors" 1.25GHz, ktorego uzywam w pracy I to mi sie wydaje byc najrozsadniejszym rozwiazaniem z punktu widzenia kosztow - kupno starszego Maczka G4 minimum "Sawtooth" i jego rozbudowa, nawet malymi kroczkami. Mini to zdecydowanie inny obszar zastosowan niz wydajana stacja do grafiki...
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Domyślnie

Nic dodac, nic ujac... a tak swoja droga, to mile ze i na tym forum znalazlo sie kilka osob pracujacych na Makach... moze to oznacza, ze te komputery nie sa az tak malo popularne, jakby sie moglo wydawac
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giuppo
    Nic dodac, nic ujac... a tak swoja droga, to mile ze i na tym forum znalazlo sie kilka osob pracujacych na Makach... moze to oznacza, ze te komputery nie sa az tak malo popularne, jakby sie moglo wydawac
    Mysle, ze wzielo sie to min. stad, ze wiele osob zajmujacych sie grafika komputerowa oraz sztuka (min. fotografia) woli jednak Maki. Ja pracuje na nich od 12 lat i mimo dwoch krotkich prob przejscia na PeCe - caly czas trzymam sie Apple i jestem bardzo zadowolony z wyboru
    Pozdrowienia
    Sylwek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz
    Ja w domu uzywam starego G4/400 AGP Graphics "Sawtooth", ktorego rozbudowalem o procesor G4 1.4 GHz, 1GB RAMu, nagrywarke DVD, kontroler SATA i Radeona 8500. Za mniej wiecej cene Maca Mini mam duzo wydajniejszy system - porownywalny do G4 "Mirrored drive doors" 1.25GHz, ktorego uzywam w pracy I to mi sie wydaje byc najrozsadniejszym rozwiazaniem z punktu widzenia kosztow - kupno starszego Maczka G4 minimum "Sawtooth" i jego rozbudowa, nawet malymi kroczkami. Mini to zdecydowanie inny obszar zastosowan niz wydajana stacja do grafiki...
    Czyli w PowerMacu G4 można samodzielnie wymienić procesor, zupełnie jak w PCcie? Na Alledrogo jest trochę egzemplarzy G4 700-800 MHz - czy z takiego czegość można by wykrzesać coś więcej?

p.s. robi się forum Macowe
    Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Domyślnie

Czyli w PowerMacu G4 można samodzielnie wymienić procesor, zupełnie jak w PCcie? Na Alledrogo jest trochę egzemplarzy G4 700-800 MHz - czy z takiego czegość można by wykrzesać coś więcej?
    Mozna. Chociaz moim zdaniem jesli kupuje sie pod rozbudowe, to szkoda pieniedzy na G4 700-800 MHz. Lepiej kupic cos slabszego i tanszego jako podstawe. I tak - procesor daje sie wymieniac - najszybsze jakie widzialem to G4/1.7 GHz, sa tez karty dwuprocesorowe, ktore z przyjemnoscia wykorzysta Photoshop i MacOSX Kontroler Serial ATA potrzebny jest tylko jesli chcesz zalozyc sobie macierz RAID (w obudowie PM G4 wczesniejszych wersji sa 3 miejsca na dyski 3.5"), inaczej dyski SATA nie sa jakos specjalnie szybsze od swoich wspolczesnych odpowiednikow, nawet podlaczonych na ATA 66. Mozna tez wymienic karte graficzna na Radeona - MacOSX korzysta z GPU do rysowania elementow 3D interfejsu graficznego. Wczesniej montowane Rage 128 byly tylko z frame-buffer z obsluga 3D, wiec nie przyspieszaly wyswietlania okienek itp. Pamiec nawet w najstarszych modelach G4 mozna rozbudowac do 1,5 GB na normalnych DIMMach SDRAM 100 (4 gniazda), wiec tez nie ma z tym problemu. A jesli idzie o benchmarki, testy kompatybilnosci i inne takie polecam strone:
    www.xlr8yourmac.com

p.s. robi się forum Macowe
    No coz, kazdy musi zdecydowac, na jakim komputerze zainstalowac Nikon View i Capture

[ Dodano: 23-03-05, 13:23 ]
    I jeszcze jedno. Ja swoj sprzet do rozbudowy G4 sprowadzalem z USA z tego sklepu:
    http://www.macsales.com/
    Tutaj mozna tez sie zorientowac w cenach i wyborze upgrade'ow. Dodam tylko, ze na czesci komputerowe nie ma cla, placi sie wiec tylko VAT, ktory latwo odliczyc majac firme, moze byc zaprzyjazniona
    Pozdrowienia
    Sylwek

Domyślnie

jesli idzie o kupno Mac to tylko z USA, u nas ceny zabijaja, Mac tak czy inaczej jest w porownaniu z PC drogi. I jesli sprzet ma byc szybki to G5. Argument ze PC sie wiesz, dla mnie nie jest argumantem. Zaden z moich kompow sie nie wiesza i nie wieszal. Trzeba miec dobre komponenty i niebieski ekran sie nie pojawia.
    Swoja droga tez zaluje ze Mac wciaz jest w cieniu PC. Przeciez to takie dobre sprzety. Ehhhh
    Jesli ktos ma dostep do Mac to mozna zrobic jakis test wydajosci, prygotowac odpowiednie macra i zobaczyc w jakim czasie poradza sobie z zadanymi pracami nasze kompy.
    "Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
    http://www.jbstudio.eu

Domyślnie

do rozbudowy G4...
    wyda mi sie chorym, aby przy tak szybkim postepie w tej dziedzinie kupowac komputer
    ktory byl konstruowany 8 lat temu. To przepaść technologiczna, zwlaszcza ze podsawowy
    G5 nie jest taki drogi... i jak rozbudowywac to raczej ten model....
    http://sklep.apple.pl/cgi-bin/WebObj...5.0.1.11.5.1.1

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów