Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To kwestja wyboru. Nie ma jedynego slusznego rozwiazania. PCty sa tansze i wszechstronniejsze. W razie potrzeby mozna je upgradeowac kupujac lepszy procek czy wiecej pamieci. Jbaka sa poprostu o wiele wydajniejsze i spewnoscia bardziej niezawodne (system) nic PC ale w sumie nic ponad sprecyzowanymi zeczami na nich nie zrobisz.

Czy Nikon capture jest w wersji na Jabka? Ja nie wiem bi nie mam nikona ani Jbaka... tylko zastanawiam sie czy ktos zwrucil na to uwage. Trzeba pamietac, ze oprogramowanie na Jabka jest inne.

Ja powiem tak:
    osobiscie wolabym zrobic stacje robocza skladajaca sie z 2x PIV 3,2 GHz, 4 GB ramu, matrycy dyskowej 2x 120 GB kupic sobie wypasiony monitor i jeszcze kasy mi zostanie. Po pierwsze sprzet bedzie uniwersalny, po drugiebardzo wydajny w porownaniu nawet do najszybszych PCtow po trzecie napewno tanszy. No i bede mail wieksza swobode.

Ale jezeli ktos ma bardzo, bardzo waskie zapotrzebowania napewno z Jabka bedzie bardziej zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevton
    photoshop
    internet
    maile z glupotami*
    mp3/ipod
    edycje domowego wideo
    divixy (tez na tv!!)
    gg/skype/wideokonferencje internetowe*
    czasami praca grafika/DTP w domu!!!!
    * tu sie boje ze moge miec problemy
    nie wiem co to sa "maile z glupotami" ale z cala reszta nie bedziesz mial problemow. Oczywiscie dysk 80 nie wystarczy do edycji video przy dluzszych filmikach.
    Co do komunikatorow, to Skype smiga, ze az milo. Do GG polecam Proteusa.

[ Dodano: Wto Mar 22, 2005 9:37 am ]
    Cytat Zamieszczone przez SiD
    To kwestja wyboru. Nie ma jedynego slusznego rozwiazania. PCty sa tansze i wszechstronniejsze. W razie potrzeby mozna je upgradeowac kupujac lepszy procek czy wiecej pamieci. Jbaka sa poprostu o wiele wydajniejsze i spewnoscia bardziej niezawodne (system) nic PC ale w sumie nic ponad sprecyzowanymi zeczami na nich nie zrobisz.

Czy Nikon capture jest w wersji na Jabka? Ja nie wiem bi nie mam nikona ani Jbaka... tylko zastanawiam sie czy ktos zwrucil na to uwage. Trzeba pamietac, ze oprogramowanie na Jabka jest inne.
    hmm... Maka upgradujesz w taki sam sposob jak PC... nie rozumiem w czym problem?
    Nie rozumiem tez co miales na mysli mowiac ze na Maku zrobie tylko "sprecyzowane rzeczy"? To nie sa komputery tylko do grafiki i dtp. Oczywiscie pod osx nie znajdziesz wszystkich programow, do ktorych sie przyzwyczailes na PC... ale tak naprawde brak mi tylko jednego z nich, tzn 3D Studio. Jesli chodzi o gry, to faktycznie jest ich mniej. Dla mnie to nie problem, bo do tego uzywam Playstation. Co do oprogramowania Nikona, to jest pelny pakiet: Nikon View, Nikon Capture Control, Nikon Capture Editor...
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SiD

Z kilkoma rzeczami sie nie zgodze.

Pewnie nie wiesz, ze do maka tez mozesz kupic lepszy procek, dolozyc ramu, zmianic dysk, naped, karte graficzna. Wiec gdzie roznica? Ja widze taka, ze w maku potrzebe zmiany procesora odczujesz po kilku latach a w PC po pol roku

Nie bardzo tez wiem co masz na mysli piszac, ze poza kilkoma sprecyzowanymi rzeczami na macu nic nie zrobie. Czego np na maku nie da sie zrobic? Uprzedzajac Twoja odpowiedz - nie ma takiej rzeczy.

No i ostatnie. Oprogramowanie na Mac jest w wiekszosci TAKIE SAMO jak na PC. Nie TO SAMO, bo to niemozliwe, ale te same aplikacje sa dostepne na obie platformy. Oczywiscie sa sytuacje, ze dana aplikacja wystepuje tylko na jedna platforme, ale w czasach, gdy do jednego zastosowania masz wybor pomiedzy kilkoma (conajmniej) programami to nie stanowi zadnego problemu.

Zeby pozostac w tematyce forum. Nicon Capture jest w wersji na Maca. Wersja trial znajduje sie na CD dostarczanym z D70. Nikon Viev, Picture Project rowniez mozna miec na macu.

pzdr

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2005 ]
    Maka upgradujesz w taki sam sposob jak PC...
    No i sie zdublowalismy Ale to swiadczy o tym, ze prawde piszemy

pzdr
    dosent
    D70/N24-85/N70-300G/N105D/SB800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

acha w moim osobistym przypadku maciek da mi - radosc z posiadania

ciekaw jestem czy da sie ripowac plyty dvd ??? - czysto akademicko

do 3d jaest lightwave - ktorego znam, nie ma 3d studio ale jest maya jesli komus bardzo zalezy na ultra pro zastosowaniach

maile z glupatami to kwestia polskich literek z wordach powerpointach htmlach no i animowane gify filmiki wmv itp
    N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
    |D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|

Domyślnie

maile z glupatami to kwestia polskich literek z wordach powerpointach htmlach no i animowane gify filmiki wmv itp
    zero problemu z literkami
    zero problemu z filmikami (jest makowa wersja Windows Media Player)
    problemy bedziesz mial z glupotami w postaci plikow .exe ale mozesz zainstalowac emulator peceta, jesli BARDZO bedzie Ci zalezalo na ich uruchomieniu

[ Dodano: Wto Mar 22, 2005 11:01 am ]
    ciekaw jestem czy da sie ripowac plyty dvd ??? - czysto akademicko
    czysto akademicko: da sie ripowac
    http://www.dawnload.net/alternative_.../mac_software/
    http://www.metakine.com/products/dvdremaster/
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Poczytałem sobie trochę w sieci, i doczytałem, że w Mini można sobie samemu
    wymienić pamięć i dysk twardy na większy (o ile się nie boimy grzebać ).

Ciekawe tylko czy straci się przez to gwarancję?

Uzupełnienie

Jeśli ktoś chce kupić Mini i się nie boi wyzwań, polecam wersję 256 MB RAM i lekturę
    tego artykułu
    Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Domyślnie

Nie stracisz. Po pierwsze jedyne czym ryzykujesz, to ze jak wsadzisz zla (nieobslugiwana) kosc pamieci to Ci system nie ruszy albo bedzie mial czkawke. O dysku nie mowie - dokladanie, zmianianie - wszystkie opcje dozwolone A po drugie, jak juz bardzo chcesz byc poprawny, to jak bedziesz oddawal do serwisu, to po prostu wsadzisz bebechy fabryczne
    Kupowac trzeba po prostu w normalnych firmach, ktore nie strasza utrata gwarancji przy dostarczeniu komputera w nieoryginalnym kartonie
    A grzebanie jest dokladnie takie samo jak przy PC, wiec nie ma strachu
    pzdr
    dosent

Domyślnie

Właśnie doczytałem, że wymiana dysku jest raczej dla "serious hardware hacker" , bo wiąże się z wyjęciem napędu, ale od biedy są napędy zewnętrzne. Od chyba 10 lat jestem cichym wielbicielem Maców, może będzie czas przejść do czynów?

p.s. a czy gdyby sobie wymienić w Macu dysk twardy, można zainstalować własnoręcznie na nim system? Ergo, czy Apple daje płytki z instalką MacOsa?
    Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Domyślnie

Wiesz co, troche mnie zaskoczyles tym 'serious...' Moze w Mini jest to z jakiegos powodu trudniejsze, nie wiem, nie interesowalem sie tym modelem. Ale jezeli komplikacja wiaze sie z 'wyjeciem napedu' to nie rozumiem tym bardziej - jak mozna wymienic dysk nie wyjmujac go?

Z makiem dostajesz system, ostatnio wydana wersje. I mozesz ja sobie instalowac na kazdym nowym dysku, kotry do niego wsadzisz.

pzdr
    dosent

Domyślnie

Wszystko ok, tylko z tego co slyszalem w wypadku maka mini rozbudowa moze okazac sie troszke droga. Komponenty na jakich bazuje ten komputer pochodza z laptopow, czyli i ram i dysk sa znacznie drozsze niz normalne. Jeden slot do ramu tez nie ulatwia rozbudowy
    Pozdrawiam Giuppo

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów