Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Domyślnie

Dyskusja troche przypomina rozprawe o wszechswiecie. Kazde profesjonalne studio graficzne czy fotograficzne od Tokyo po LA uzywa Macow.
    Oczywiscie Maki sa specyficzne. Braki gadgetow rekompensuja szybskoscia w programach graficznych.Mysle ze w obrobce RAW to PC moze sie tylko zarumienic ze wstydu.
    D70 2.7 TDi

Domyślnie

Mysle ze w obrobce RAW to PC moze sie tylko zarumienic ze wstydu.
    A żebyś wiedział,teraz pracuje na tiffach,nawet nawet.Jak pamiętam teraz nawet w "Reczpospolitej" pracują na maczkach,zdarzała się od czasu do czasu P4.
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Anonymous
    Gość

Domyślnie

poza tym gdzie nie spojrze do profesjonalnej prasy to wszedzie sa zdjecia albo skrinshoty wlasnie z makow. Skoro agencje ktore zarabiaja miliony dolarow na wizualizacjach ,graifice i DTP wybrali Maki to chyba nie dlatego ze fajnie wygladaja.

Domyślnie Re: Komputer do pracy: Apple czy PC?

Cytat Zamieszczone przez Jacklon
    Witam wszystkich!
    1) PC bedzie tanszy
    2) MAC to z pewnoscia nie Mini
    Korzystam z Nikon Capture, PS za bardzo nie znam, ale czegos poza NC chyba nie potrzebuje (nie czuje potrzeby).

Czy ktos moze poradzic w ktora strone pojsc? Bedzie tylko i wylacznie komputer sluzyl do obrobki zdjec.
    Uzywam maca od wielu lat, glownie do grafiki - Photoshop, Illustrator, Quark. Poza tym do spraw codziennych - internet, mail, news, podstawowe narzedzia biurowe, itp. Mialem raz sytuacje, ze przez pare miesiecy parcowalem na PC - maczka mi ukradli. Nie jestem fanatykiem, rozumiem ze ktos woli PC, w domu sam mam 'blaszaka' - chocby ze wzgledu na gry Ale ten okres PC-towy wspominam nieciekawie Tu nie chodzi o to czy sie wiesza czy nie. Kazdy da sie powiesic. Chodzi o to (dla mnie) ze Mac to inna filozofia pracy. Dyskusji o wyzszosci jednych swiat nad drugimi jest w necie na kopy, chcesz to czytaj Nie ma najlepszego wyboru, zawsze sa plusy i minusy. Moja rada - zainwestuj w maka. Ale jesli nie znasz systemu OSX, musisz miec kogos, kto Cie w niego wprowadzi. Inaczej zniechecisz sie po miesiacu.

Pzdr
    dosent
    D70/N24-85/N70-300G/N105D/SB800

Domyślnie Re: Komputer do pracy: Apple czy PC?

Cytat Zamieszczone przez dosent
    Moja rada - zainwestuj w maka. Ale jesli nie znasz systemu OSX, musisz miec kogos, kto Cie w niego wprowadzi. Inaczej zniechecisz sie po miesiacu.
    Tak jak pisalem wyzej, to jest bardzo wazne!!! jezeli nie beddziesz mial "pod reka" kogos, kto Ci pomoze przy pierwszym kontakcie z Maczkiem i OSXem, to moze byc ciezko... i po jakims czasie dolaczysz do grupy tych, ktorzy twierdza z calym przekonaniem, ze te komputery do niczego sie nie nadaja... bo nie jest tak samo jak na pc
    Pozdrawiam Giuppo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a czy ja mówię, że linux jest zły. jest bardzo dobry, zwłaszna na serwer. jak sie człowiek uprze to można na tym całkiem miło pracować. i ciągłe jakieś updaty można robić. nowe "iksy" i wogóle. co do maka .... jak ktoś mi piszę, że ma G5 i mu super chodzi to fajnie. tylko jak ja sobie wsadzę do kompa dwa P4 z HT to też mi będzie pewnie ładnie śmigać. co prawda procki maka są lepiej skalowalne i architektura jest lepsza niż na pececie, ale cena tez jest mocno zaporowa. Podejrzewam, że różnica w wydajności między G5 a 2xP4 z HT nie jest warta dodatkowej kasy na maka. poza tym do peceta kupię "graty" za rogiem, a do maka już nie koniecznie, a na pewno nie wszystkie.
    następna kwestia apropos używania maków przez profesjonalne studia - powiem krótko - jak dresy jeżdzą "bmw" to ja też muszę sobie kupić bo to jest trendy. chyba trochę naiwne rozumowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ricardo
    co do maka .... jak ktoś mi piszę, że ma G5 i mu super chodzi to fajnie. tylko jak ja sobie wsadzę do kompa dwa P4 z HT to też mi będzie pewnie ładnie śmigać. co prawda procki maka są lepiej skalowalne i architektura jest lepsza niż na pececie, ale cena tez jest mocno zaporowa. Podejrzewam, że różnica w wydajności między G5 a 2xP4 z HT nie jest warta dodatkowej kasy na maka. poza tym do peceta kupię "graty" za rogiem, a do maka już nie koniecznie, a na pewno nie wszystkie.
    to nie musi byc zaraz G5, pisalem ze pracuje na G4dp... ten komp ma juz chyba ponad dwa lata i mozna go kupic za rozsadne pieniadze. Co do gratow, to kupisz wiekszosc za tym samym rogiem... Co do cen, to rozumiem, ze porownujesz ceny Maczkow z firmowymi PCetami typu np Dell, a nie ze skladakami z gieldy?

Cytat Zamieszczone przez Ricardo
    następna kwestia apropos używania maków przez profesjonalne studia - powiem krótko - jak dresy jeżdzą "bmw" to ja też muszę sobie kupić bo to jest trendy. chyba trochę naiwne rozumowanie.
    profesjonalne studia nie uzywaja makow, bo sa trendy... uzywaja ich bo sa wydajne i pozwalaja im zarobic wiecej kasy, ktora jest potrzebna na kolejne BMW
    Zreszta w zastosowaniach gdzie lepszy jest soft na PC uzywaja PC... np grafika 3D... Zapewniam Cie ze nikt tu sie nie kieruje moda czy sentymentami. Wazna jest produkcja
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

witam. aby nie mącic - do grafiki TYLKO MAC. Grafik robiacy dla mnie sklad mial 4-ke, a rok temu kupił G5. To tak jakbys kupił EVO8 albo IMPREZE. Nawet mie mysl o PCcie jesli masz kase na G5.
    Zreszta, to zakup na lata. Pecet nawet wypasiony za rok(no dwa) bedzie egzemplarzem muzealnym. RAWy sa wymagajaca, zwlaszcza z D2X - popstrykalem troche na Targach - dluzej sie otwieraja w NC nioz z mojej 100, powiekszone do 100% zaczynaja sie "zacinac" a peceta mam mocnego PIV3.2 HT i 1GB DualChanel i jest cienkawo choc da sie pracowac.
    Ale ja sie bawie a ty z tego zyjesz... nie zastanawiaj sie, kup MACka.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

chlopaki ja poprostu kocham jabluszka i juz

• 1GB DDR333 SDRAM - 1 DIMM
    • 80GB Ultra ATA drive
    • 4x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
    • 56K v.92 Modem
    • Mac OS X - U.S. English
    • 1.42GHz PowerPC G4

Subtotal
    $1,024. - i moge to miec w takiej cenie (ok 3000 zl)
    chyba starczy do domciu co ??

teraz mam celerona 1.2 krecony na 1.5 512 sdram (nie ddr) usb 1.1 firewire na pci dvd-rw i 3 dyski ok 200gb radeona 9700pro (czeka na mocniejsze bebechy) 17-tka crt + 15 crt makowa klawiatura i radiowa optyczna mysz z 8 guzikami (makowa skorka na winde)

chce postawic maka w domu do domowego uzytku i na wlasnej skorze sie przekonac czy spelni wszystkie moje wymagania (oprocz gier)oto one:
    photoshop
    internet
    maile z glupotami*
    mp3/ipod
    edycje domowego wideo
    divixy (tez na tv!!)
    gg/skype/wideokonferencje internetowe*
    czasami praca grafika/DTP w domu!!!!
    * tu sie boje ze moge miec problemy

wydaje mi sie ze taki kompik za 3000 zl calkiem calkiem poradzi sobie z tym wszystkim a jak bede zadowolony (jak bedzie kasa) to pewnie imac G5 20 cali i air porty i air tunes !! (air tv mogli by zrobic)
    N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
    |D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|

Anonymous
    Gość

Domyślnie

OK, ok...

Panowie, ja pracuje w robocie na G4 i jestem w nim po prostu zakochany. Moze nia tak jak w dziewczynie, bo ksztalty nie te, ale gdy tylko go dostalem - nie moge sie od niego oderwac. Dla mnie wazna jest jeszcze mobilnosc - i tu pozostane na razie przy Thinkpadach. Powerbook'i tojest kosmiczna cena, a i wytrzymalosc nie do konca ta.

Ale powiedzcie o takich drobnych szczegolach:
    moge zainwestowac nawet w dual G5 (z rok mi to zajmie, ale czemu nie) - tylko co z elementami jak macierz dyskowa (by to szybciej i bezpieczniej chodzilo)?

Od lat korzystam z SYSTEM V, windows to jest praktycznie obowiazek ze wzgledu na me dodatkowe zajecia na uczelni. Jak dla mnie OS X ma troszke za malo mozliwosci konfiguracyjnych. Czy sie myle?

Tez mnie ujela ta "drobnostka". Mam dwa zdjecia do obrobienia, siadam, iTunes, Nikon Viek, Nikon Capture i jestem w domu. Z Windowsem nigdy nie bylo tak prosto...

A co do obrobki grafiki i Macow: znajomy grafik (Silicony tez mu nie obce) stwierdzil jednoglosnie (poparte przykladami)
    - jak 2D to tylko i wylacznie Mac, nawet za te same pieniadze co PC
    - jak 3D to tylko nie Mac, kazde PC bedzie o niebo lepsze
    Ja podpadam pod pierwsza kategorie

A czy obsluga RAW'ow nie wymaga szybkiego zegara? Czy P4 (albo dual) nie bedzie znacznie szybszy od polkowo odpowiedniej G5?

Pozdrawiam
    M Dabrowski

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów