Witam wszystkich!
Napisalem jakis czas temu na news i photo.net. Odpowiedzi poszly w wiele roznych kierunkow, ale czegos sie dowiedzialem.
1) PC bedzie tanszy
2) MAC to z pewnoscia nie Mini![]()
Tygodniowo mam okolo 500 RAW'ow do obrobienia. To znaczy do przebrania kadrow i dopiero na koniec obrobienia (zadnych retuszy) okolo 100 - 150 plikow. Nie lubie czekac na komputer. W tej chwili wymieniam swojego T22 (notebook) na cos lepszego (pewno T41). Ale nie mam za bardzo miejsca na biurku na chwile obecna, wiec ten wybor jest nie do podwazenia
Planuje zakup maszyny biurkowej (jak tylko bede mial gdzie ja postawic) i nie wiem czy wejsc w G5 czy moze zrobic dwuprocesowy PC. No nie ukrywam, ze cena gra role, ale spac przed PC tez nie chce.
Monitor to bedzie albo LaCie CRT z kalibratorem albo uzywane Barco (przekatna kolo 22''). Na dobre LCD to mnie chyba nie bedzie stac. Niestety Apple Cinema Display 23'' nie jest az tak rewelacyjnym panelem za te pieniadze, wiec odpada (zdania profesjonalistow / grafika -> wszyscy wrocili do Barco).
Chodzi tylko o jednostke centralna. Duzo HDD nie potrzebuje bo "tydzien" po przetworzeniu laduje na DVD i miejsce na nastepny jest.
Beda materialy skanowane na LS5000 i zrzuty obecnie D100 i D1x, a wkrotce pewno D2x.
Korzystam z Nikon Capture, PS za bardzo nie znam, ale czegos poza NC chyba nie potrzebuje (nie czuje potrzeby).
Czy ktos moze poradzic w ktora strone pojsc? Bedzie tylko i wylacznie komputer sluzyl do obrobki zdjec.
Pozdrawiam
M Dabrowski
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami