Witam,
ostatnio zakupiłem swoją pierwszą lustrzankę - D50. Potrzebuję jeszcze optykiNa początku chciałbym zakupić typowy spacerzoom do zdjęć w parkach, na spacerze z dziewczyną itd... Czyli takie szkiełko uniwersalne. Niestety musi być używany - na nowy nie pozwalają mi fundusze.
W zasadzie byłem przekonany do Nikkora 18-70 - chyba bardzo zasłużony obiektyw i za te pieniądze (max 500zł) to dobry wybór. Natomiast ostatnio wpadła mi w oko Sigma 17-70. I teraz czy warto dopłacić ok. 250zł do tej sigmy? Lepsze światło, szerszy kąt... Problem w tym, że ten obiektyw ma ponoć problem z AF, a używany będzie mi trudno sprawdzić... Jakość wykonania pasuje mi w obu przypadkach...
Na pewno spacerzoom to będzie mój podstawowy obiektyw przez spory czas. To od niego zacznę budować optykę. I dlatego bardzo zależy mi na dobrym wyborze... Potem pomyślę nad 50/1.8 lub zoomem pokroju 70-300 - w zależności co będzie mi najpierw potrzebne.
Pozdrawiam i liczę na pomoc...
Ps od razu mówię, że nie stać mnie na tamrona 17-50 czy nikkora 16-85. Natomiast nikkor 18-105 vr odpada - nie lubię plastiku.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami