Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Przebrnałem, ło matko Grzegorz wg Twojego sposobu zajeło mi to ponad 3 godziny a i tak efekt maskowania widać od razu, także do dociekliwych wiem i widzę to ale na razie chciałem przetrenować ten sposób.

Druga fota jest obrobiona tak tradycyjniej, różnice widać na pewno ale tu siedziałem z 15 minut.

Która jest którym sposobem robiona?

Jestem ciekaw Twojego zdania o tych obu przeróbkach

1.

2.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

1 tradycyjnie a 2 metoda grzegorza osobiscie bym przyciemnił bardziej maskę nieba.
    Ostatnio edytowane przez KOZI2000 ; 23-10-2009 o 22:56
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Domyślnie

no raczej ukryć się nie da

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

tylko po drzewach widac, pewnie trzech dni potrzeba zeby zrobic to idealnie
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Domyślnie

No i pierwsze koty za płoty, metoda (oprócz wady pracochłonności) daje możliwość większego wpływu na to co się chce uzyskać. Na jednych różnica w porównaniu do konwersji całej foty jest niewielka, na innych bardzo duża. Fakt drzewa to trudny temat do maskowania, najlepiej zacząć od fot na których nie ma krzaków. Może ktoś ma jakiś fajny sposób na maskowanie i się nim z nami podzieli.
    Co do efektu to na 2 mz lepiej wygląda wiatrak, ma cienie nie jest taki płaski/równiutki, tak powinno to wyglądać w bw, lepiej wygląda też podłoga, niebo hmm, można by jeszcze pomyśleć, ale teraz jak masz maskę to nie problem. Co do widocznego maskowania z prawej na drzewach to jeżeli wchodzisz trochę na drzewa z maską nieba i nie ściemniają się one za mocno, to można wejść mocniej, a później przyciemnić koronę u-pointem aby całość wyrównać (ale to kwestia treningu).
    Ostatnio edytowane przez Proac150 ; 24-10-2009 o 01:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Hmmm... a dlaczego tu a nie w tutorialach?
    Ten tutek powstał po rozmowach przy piwie, nie myślę, by był na tyle interesujący, by wstawiać go do turtoriali, ale jak pisałem można przenieść lub usunąć

Domyślnie

Dzięki Grzesiu z tutka i poświęcony czas mam nadzieję że jeszcze ktoś skorzysta.
    Dokładnie najbardziej widać tu różnicę na wiatraku, jest taki przestrzenny.
    Nic potrenuję jeszcze bo efekty można osiągnąć bardzo fajne

Domyślnie

Czy pomysł z konwersją oryginału w 3 wersjach :
    1. niebo i woda
    2. czerwone mury
    3. zieleń
    i nałożenie tych 3 warstw w np. GIMP-ie ( lub Photoshopie )
    nie byłby szybszy i prostszy ?
    A może to jest to samo tylko ja inaczej ten proces nazywam ?

Przykład ( z małą pomocą mego syna ):

Konwersja z uwzględnieniem kostki brukowej :

Konwersja z uwzględnieniem twarzy :

Konwersja z uwzględnieniem oczu :

Końcowy efekt --> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=118256
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 24-10-2009 o 11:20

Domyślnie

Waldku pokarzę jeszcze inaczej, dwa zdjęcia, na których ustawiłem inaczej tylko suwak filter color z narzędzia konwersja do bw (jasność, kontrast itd identyczne)

1
    2
    Na pierwszym suwak tak ustawiony, by dobrze wyglądało niebo, spójrz na dach budynku w centrum (oryginalnie czerwony), drugie tak by właśnie ten dach wyglądał ok. i teraz spójrz na niebo... propozycja - niebo wziąć z zdjęcia 1 a dach z budynkiem z 2 i złożyć razem, jakim sposobem.... bez różnicy

Domyślnie

Pytam, ponieważ konwersja cz-b wbrew pozorom jest trudna ( no może dla mnie ).
    Albo jest czasochłonna jak pokazujesz na przykładzie zamku albo jej efekt jest mało zadawalający.
    Ale jeżeli popełniłem jakiś nietakt to poproszę moderatora o usunięcie mojego postu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów