Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tutek. Konwersja do bw

W związku z prośbą Darko o przybliżenie mojego sposobu na konwersję do bw pozwoliłem sobie na przygotowanie poniższego tutka.
    Z góry zaznaczam, iż jest to sposób pochłaniający dużo czasu, ale moim zdaniem przynosi niezłe efekty.

1. Robimy zdjęcie

powyższe zdjęcie zostało zrobione podczas niezbyt sprzyjającej pogody i dlatego nie wygląda imponująco.

2. Teraz dzielimy sobie zdjęcie na sekcje, które będziemy konwertować do bw osobno, ja dobieram sekcje na zasadzie podobieństwa kolorów i tutaj podzieliłem na 1. niebo, 2. czerwone mury zamku i wieżyczek po obu jego stronach 3. cała reszta. Wybór jest indywidualny dla każdego zdjęcia i czasami są to dwie sekcje np. niebo i zielona podłoga, a czasami sekcji jest i osiem , tu w jednej sekcji dałem drzewa i wodę bo dawało to wystarczające efekty, gdyby nie były zadowalające to bym je rozdzielił.
    Dlaczego konwertuję osobno różne kolory? Ponieważ podczas konwersji np. niebieskiego i czerwonego koloru razem, jak niebo wychodzi ładnie to np. czerwone mury już nie i odwrotnie. Poniższa fotka pokazuje to o czym piszę, konwertowałem pod kątem ładnie wyglądającego nieba, a co wówczas stało się z czerwonymi murami i zielonymi drzewami zobaczcie sami

3. Tak więc w użycie idzie (w NX2) pędzelek z + i pędzlujemy niebo, tak by dany krok konwersji dotyczył tylko nieba (inaczej: maskujemy dokładnie niebo), po pierwszym kroku konwersji wygląda to tak

4. Powtarzamy krok 3, tym razem maskujemy czerwone mury widoczne w kadrze

w tym kroku razem z murami wymaskowałem również część drzew, ponieważ usunięcie ich z maski byłoby bardzo karkołomne i widoczne po złożeniu całości.

5. Przeprowadzamy maskowanie i konwersję dla tego co nam zostało

6. Składamy wszystko razem

7. Pozostało kilka niedokładności oraz celowo opuszczonych fragmentów (np. kawałek korony drzewa i blachy, która podczas konwersji stawała się całkowicie biała), tak więc teraz ściągamy saturację dla całej foty

8. Teraz już tylko ustawienie kontrastu, wyostrzenie itd, itp co, kto sobie życzy i .... tak przedstawia się efekt końcowy

Wiem, są prostsze sposoby na konwersję do bw i przynoszą one również fajne efekty, ale czasami wyżej pokazany sposób daje znacznie lepsze efekty od innych sposobów i dlatego go tu pokazałem Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego postu nikt nie powie "zmarnowałem 5 minut", a jeśli tak to przepraszam

pozdrawiam
    Grzegorz

ps. jeśli moderator uzna, że nie jest to miejsce na tego typu post, proszę o przeniesienie lub skasowanie.

Domyślnie

Przeczytałem i powiem że nie myślałem nawet aby tak podejść do konwersji BW.
    Efekty są naprawdę fajne i roboty dość sporo zwłaszcza z tym maskowaniem.
    Powiedz jeszcze jak ustawiasz suwaczki hardness i opacity, bo ja raczej omijałem maskowanie
    ze względu że przejście pomiędzy maską a tym czego nie zamaskowałem od razu u mnie wychodziło
    i dałem sobie z tym spokój. Wezmę sobie jakiśo obrazek i potrenuję, zobaczę co mi wyjdzie.
    Dzięki za ten opis.

Co do umieszczenia postu to myślę że spokojnie można go do działu tutkowego przenieść.

Jeszcze raz dzięki
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Przeczytałem i powiem że nie myślałem nawet aby tak podejść do konwersji BW.
    Efekty są naprawdę fajne i roboty dość sporo zwłaszcza z tym maskowaniem.
    Powiedz jeszcze jak ustawiasz suwaczki hardness i opacity, bo ja raczej omijałem maskowanie
    ze względu że przejście pomiędzy maską a tym czego nie zamaskowałem od razu u mnie wychodziło
    i dałem sobie z tym spokój. Wezmę sobie jakiśo obrazek i potrenuję, zobaczę co mi wyjdzie.
    Dzięki za ten opis.

Co do umieszczenia postu to myślę że spokojnie można go do działu tutkowego przenieść.

Jeszcze raz dzięki
    1. Hardness maks, mały rozmiar pędzla, duże powiększenie (710%) przy równych powierzchniach np. mury
    2. hardnes 0, duży rozmiar pędzla, mniejsze powiększenie przy np. koronach drzew
    ale wszystko na czuja

Domyślnie

Ale powiem Ci że jak Ty tak każdę BW fote obrabiasz to podziwiam, że chce Ci się tak maskować.
    O ile przy budynkach jest w miarę prosto to przy drzewach makabra, nic walczę włąśnie z drzewem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Ale powiem Ci że jak Ty tak każdę BW fote obrabiasz to podziwiam, że chce Ci się tak maskować.
    O ile przy budynkach jest w miarę prosto to przy drzewach makabra, nic walczę włąśnie z drzewem
    Ustaw duży rozmiar pędzla i hardnes na 0, zaznacz niebo wchodząc trochę na drzewa, a później zmniejsz rozmiar pędzla i na "-" i usuń zaznaczenie z drzew, ale ostrożnie jak delikatnie wchodzi na drzewa zaznaczenie robione dużym pędzlem to nie będzie widać, jeśli zrobisz to mocniej będzie widać przejście Powodzenia

Domyślnie

bardzo ładnie to podałeś Grzegorzu

Domyślnie

Hmmm... a dlaczego tu a nie w tutorialach?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Wydaje mi się że warto by przenieść

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Hmmm... a dlaczego tu a nie w tutorialach?
    Ten tutek powstał po rozmowach przy piwie, nie myślę, by był na tyle interesujący, by wstawiać go do turtoriali, ale jak pisałem można przenieść lub usunąć

Domyślnie

Dzięki Grzesiu z tutka i poświęcony czas mam nadzieję że jeszcze ktoś skorzysta.
    Dokładnie najbardziej widać tu różnicę na wiatraku, jest taki przestrzenny.
    Nic potrenuję jeszcze bo efekty można osiągnąć bardzo fajne

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów