W związku z prośbą Darko o przybliżenie mojego sposobu na konwersję do bw pozwoliłem sobie na przygotowanie poniższego tutka.
Z góry zaznaczam, iż jest to sposób pochłaniający dużo czasu, ale moim zdaniem przynosi niezłe efekty.
1. Robimy zdjęcie
powyższe zdjęcie zostało zrobione podczas niezbyt sprzyjającej pogody i dlatego nie wygląda imponująco.
2. Teraz dzielimy sobie zdjęcie na sekcje, które będziemy konwertować do bw osobno, ja dobieram sekcje na zasadzie podobieństwa kolorów i tutaj podzieliłem na 1. niebo, 2. czerwone mury zamku i wieżyczek po obu jego stronach 3. cała reszta. Wybór jest indywidualny dla każdego zdjęcia i czasami są to dwie sekcje np. niebo i zielona podłoga, a czasami sekcji jest i osiem, tu w jednej sekcji dałem drzewa i wodę bo dawało to wystarczające efekty, gdyby nie były zadowalające to bym je rozdzielił.
Dlaczego konwertuję osobno różne kolory? Ponieważ podczas konwersji np. niebieskiego i czerwonego koloru razem, jak niebo wychodzi ładnie to np. czerwone mury już nie i odwrotnie. Poniższa fotka pokazuje to o czym piszę, konwertowałem pod kątem ładnie wyglądającego nieba, a co wówczas stało się z czerwonymi murami i zielonymi drzewami zobaczcie sami
3. Tak więc w użycie idzie (w NX2) pędzelek z + i pędzlujemy niebo, tak by dany krok konwersji dotyczył tylko nieba (inaczej: maskujemy dokładnie niebo), po pierwszym kroku konwersji wygląda to tak
4. Powtarzamy krok 3, tym razem maskujemy czerwone mury widoczne w kadrze
w tym kroku razem z murami wymaskowałem również część drzew, ponieważ usunięcie ich z maski byłoby bardzo karkołomne i widoczne po złożeniu całości.
5. Przeprowadzamy maskowanie i konwersję dla tego co nam zostało
6. Składamy wszystko razem
7. Pozostało kilka niedokładności oraz celowo opuszczonych fragmentów (np. kawałek korony drzewa i blachy, która podczas konwersji stawała się całkowicie biała), tak więc teraz ściągamy saturację dla całej foty
8. Teraz już tylko ustawienie kontrastu, wyostrzenie itd, itp co, kto sobie życzy i .... tak przedstawia się efekt końcowy
Wiem, są prostsze sposoby na konwersję do bw i przynoszą one również fajne efekty, ale czasami wyżej pokazany sposób daje znacznie lepsze efekty od innych sposobów i dlatego go tu pokazałemMam nadzieję, że po przeczytaniu tego postu nikt nie powie "zmarnowałem 5 minut", a jeśli tak to przepraszam
pozdrawiam
Grzegorz
ps. jeśli moderator uzna, że nie jest to miejsce na tego typu post, proszę o przeniesienie lub skasowanie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami