Szukaj
Świetne ujęcia - zaprezentowana kolejność jest dokładnie tą, w której foty mi się podobająNa pierwszej kolory są piękne!
A ja mam wrażnie, że na 1 i 2 przeostrzyłeś. A może się mylę ?
Rejon piękny![]()
Yoora
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
1 i 2 na 5+. Trójka to chyba crop bo jakość odstaje od 1 i 2.
Może niech ktoś jeszcze się wypowie. U mnie wyglądają OK, bez halo czy szumu, które towarzyszą przeostrzeniu.
Trójkę dość mocno musiałem prostować, stąd utrata jakości. Wstawiłem przede wszystkim ze względu na urok tej cerkwi, mając świadomość, że trochę odstaje od jedynki i dwójki.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
A ja spytam przewrotnie, po co tak podniosłeś kontrast lokalny?
A może to HDR?
Nie lepiej byłoby bez tak forsownej obróbki? Zobacz, jak wydobyła ona (obróbka) szum na niebie w pierwszej fotce.
Jeśli zaś chodzi o ostrość, to ostatnie własnie najbardziej mi podchodzi.
Pierwsze i drugie (zwłaszcza pierwsze) nie ma co prawda obwódek wokół krawędzi ale konturami cerkiewnych kopuł można by się pociąć.
Po co tak?![]()
pozdrawiam, Wojtek
Bo ja wiem? Jest ostro i wyraźnie.
Teraz moda jest na mocną, cyfrową obróbkę.
Przyznam, że sam także często ulegam pokusie "podkręcenia" kontrastu lokalnego więc nie powinienem się czepiać
Niemniej taki widoczek wolałbym bardziej miękko, może trochę nostalgicznie...tak bardziej analogowo jeśli w ogóle można użyć takiego porównania.
Twoje cerkwie sprawiają na mnie wrażenie, jakby chciały wyskoczyć z kadru.
pozdrawiam, Wojtek
tego szumu jest sporo, a najwiecej na niebie na 3
co do mocnej cyfrowej obrobk i i tego kontrastu to ja sobie mysle tak... gdyby to byl kadr gdzie bylaby cerkiew i spokojne lagodne tlo to byloby ok
ale tutaj mam cerkiew w towarzystwie dosc bogatego otoczenia z rozna iloscia drobnych elementow (cmentarz, groby, drzewa, tlo etc.), a tego typu obrobka wydobywa wszystko co do joty.. i w koncu laczna ilosc tych detali bombardujacych z kazdej strony powoduje, ze jest tego wszystkiego za duzo...
oczywiscie moje 100% subiektywne odczucie
Skontaktuj się z nami