Też myślę, że lepiej 50... Jak Ci się nie spodoba to sprzedaż z minimalną stratą (jeśli kupisz używkę to nawet bezstratnie) i zainwestujesz w 35..
Szukaj
Też myślę, że lepiej 50... Jak Ci się nie spodoba to sprzedaż z minimalną stratą (jeśli kupisz używkę to nawet bezstratnie) i zainwestujesz w 35..
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Ostrośc 35 - ki jest zaskakująco dobra, i to od pełnej dziury, 50-ka napewno ustępuje ostrością jednak zapewni mniejszą głębię ostrości co przy portrecie ważne, 85- ki aż tak bym nie gloryfikował poza tym jest dwa razy droższa od 35-ki
Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam
Pod względem ostrości to napewno nie ma co gloryfikować 85ki, ale to jednak inne zastosowanie. Z własnego doświadczenia powiem, że 35ka do ciaśniejszych portretów to zły pomysł, ale do całej postaci jak najbardziej. Należy pamiętać, że N35G to jednak standard na DX i w tej roli spełnia się idealnie. Autor napisał, że chce się pobawić portretem, czyli nie chce tego robić zawodowo, więc może jakiś manual o ogniskowej >= 85mm.
Mam 50-tkę i jest bardzo fajna.
Co do portretów w zakresie tele - używam 55-200VR i jak na moje potrzeby świetnie się spisuje. Fakt, jest ciemny, ale w dzień jest fajny. Ma nawet delikatną winietę, która w portrecie, przynajmniej moim zdaniem, nie przeszkadza.
Do portretów lepsza będzie 50-tka, ale ogólnie 35/1.8 jest bardziej ,,miodna" i ją bym polecał.
W przyszłości, jak już ktoś wcześniej sugerował, proponuję do zestawu N85/1.8.
50 f/1.8 D80 to DX i pamiętajmy o mnożnikuPrawie ideał jeśli chodzi o portret po przeliczeniu obiektyw na f/2 żyleta naprawde kozak jakość super rozmywa
![]()
jak dla mnie do portretu to tylko N 85mm 1.8D (lub 1.4D), N 50mm to taka nijaka ogniskowa na DX-a.
D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900
50-tka jest bardzo tania - znajdź używki i kup obie
Skontaktuj się z nami