Szukaj
czyli tamron? w weekend wybieram sie do gdanska, wiec postaram sie zachaczyc o jakis fotograficzny sklep....
@zakwas- 20 tys to ciutke za duzo jak dla mnie, gdybym to robił zawodowo i z tego zył...to bym wybrał jasniejsze szkło np. 2,8f
Ostatnio edytowane przez TMB ; 26-10-2009 o 20:11
Dokładnie od 290mm ma f/6,3. S150-500 również. W niczym to nie przeszkadza, wystarczy pooglądać osiągnięcia Zbysiora w dziale Przyroda aby się o tym przekonać. On jeszcze ją (S150-500) przymyka do f/8...
Jeśli chodzi o N300/f4, to mogę się jedynie wypowiedzieć o nim w samych superlatywach. Jeśli nie potrzebujesz zakresu wyższego niż te 300mm bierz właśnie to szkło. Mam ten obiektyw i wiem, że zagości u mnie długo. Jestem jedynie amatorem więc nie widzę sensu wywalać kilkunastu tysięcy na jasność 2,8. F/4 w zupełności wystarczy. AF 300 f/4
Ostatnio edytowane przez Nikonozaur ; 29-10-2009 o 01:05
LED ZEPPELIN
rozmawiałem z kilkoma osobami i mowili, ze tamron 200-500 bedzie za ciemny i za wolny do robienia fotek w dolinie rzeki(guber) i nadodatek lecacego ptaka...polecili 80-200mm f2,8 ultrodzwiekowe....co o nim sadzicie? naprawde tamron jest ciemny?
200mm do focenia ptaków w dolinie rzeki?do focenia doliny to może tak ale nie wiem jak focić ptaki na takiej ogniskowe (no chyba że zoo albo mało wymagające sprzętowo gatunki typu gołębie i sikorki
)
Niestety w naszym pięknym systemie nie da się kupić 400 czy 500mm nie zapożyczając się na 100latN 80-400 wg mnie odpada w przedbiegach (przez AF i raczej średni obrazek - nie wiem dlaczego zawsze mi się wydaje że wypiera kolor i detale), zoomy Sigmy mające po 400 czy 500mm na długim końcu na pełnej dziurze są średnie niestety (u wspomnianego Zbysiora fotki "z bliska" - ok natomiast już po czapli i kolejnych widać że do ideału niestety daleko
Jedyne rozwiązanie jakie JA widzę to jest N AF-S 300/4 + TC(np x1.4) co daje nam 7000zł więc i tak już sporo kasy jeśli mowa o sprzęcie aktualnie produkowanym - alternatywą jest starsza wersja AF 300/4 ale tu już trzeba się posiłkować TC innych producentów - jak się ma szybkość AF - nie wiem, obrazka z obu zestawów nie porównywałem ale wydaje mi się że chyba lepszej jakości za umiarkowaną cenę nie dostaniemy(niestety Canon ma fajne 400/5.6 USM a my nie
)
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
N AF-S 300/4 + TC(np x1.4) Spokojnie kolego ci wystarczy...!
Nie myśl że ptak będzie bliżej niż 300mm znam z doświadczenia te 420mm to będzie i tak mało ale powinno Ci wystarczyć!!!
Jeśli jesteś za daleko nie pomoże nawet obiektyw cud. Takich po prostu nie ma. Stara zasada mówi: jeśli nie udało Ci się zrobić dobrego zdjęcia oznacza to, że nie byłeś dostatecznie blisko. I to się sprawdza bez wyjątku. Właśnie po to zapaleńcy budują czatownie w bezpośredniej bliskości miejsc żerowania/przebywania ptaków, i siedząc w nich miesiącami oczekują na TO jedno jedyne ujęcie. To jest naprawdę bardzo trudny kawałek fotograficznego chleba. Sprzęt niewątpliwie pomaga, ale wbrew pozorom nie jest najważniejszy, przejrzyjcie sobie ten wątek. Foty pochodzą z 70-300VR, który raczej nie jest utożsamiany z obiektywem stricte do przyrody. Na dodatek w tandemie z D70s... Dla niedzielnych i leniwych (mieszczę się w tej kategorii) pozostają mewy, gołębie i łabędzie pływające w towarzystwie kaczek w parku, inne ptaszki są raczej dziełem przypadku niż świadomości.
Korzystając z okazji stanę w obronie wielkokalibrowej Sigmy. Miałem 150-500 i mam 50-500. Ale zamiast gadania może wkleję jakieś foty i sami ocenicie.
1. 500mm, fotka z ręki, odległość ok. 15m
1a. Crop 100%
"][/URL]
2. 500mm, odległość ok. 80-90m
2a. Crop 100%
Fotki są jedynie zmniejszone. Wyraźnie widać, że mniejsza odległość daje znacznie więcej niż nawet idealne, bezwstrząsowe oparcie całego aparatu i szkła na oknie. Warstwa powietrza dzieląca modela i sprzęt jest wystarczającą zaporą dla dobrego obrazu, ptak utracił szczegóły tak ważne w fotografii przyrodniczej czyniąc fotkę co najwyżej turystyczną. Obawiam się, że nawet dysponując armatą za kilkadziesiąt tysięcy z takiej odległości obraz nie byłby daleko lepszy. Na zakończenie jeszcze jedna fotka. Tym razem jest to odległość przynajmniej dwustumetrowa.
LED ZEPPELIN
daje....tez mysle nad nikonem 300mm f4....bawiłem sie nim dzisiaj i jest cichutki i wg. mnie szybki....do tego 1,7x i cool....mysle, ze nie bedzie to ostatni moj obiektyw, wiec moze kupiec z ebay-a za ok.1,5tys zł z angli lub niemiecie! co o tym sadzicie?
Jednego nie mogę zrozumieć: mówisz, że parę osób mówiło Ci o ciemnicy Tamrona (Sigma jedzie w zasadzie na tym samym wózku) a sam ładujesz się w jeszcze większą. Uzyskane 510 mm osiągnięte za pomocą TC 1,7 "okrasisz" światłem 6,8. Możesz wytłumaczyć na czym polega wyższość zestawu 300/4 + TC 1,7 nad Tamronem/Sigmą?
LED ZEPPELIN
to w takim razie nie zastosuje konwentera....wazne zeby był szybki i cichy i jasny! a o obiektywach rozmawiałem z 2 roznymi osobami...
Skontaktuj się z nami