Zarabiam używając D300 - ale dla własnej przyjemności fotografuję F90x - krótko
Szukaj
Zarabiam używając D300 - ale dla własnej przyjemności fotografuję F90x - krótko
Piter
Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedź!!!!
Zdecydował się raczej na F4 ale jak trafi się ładne F90x z wrocka to nie pogardzę.
Mam jeszce pytanie odnośnie różnic F4 a F4s , bo F4s pojawiło sie na alledrogo za 900zł o nr seryjny 2237771... i czy te numer seryjny tyczy sie tak samo F4s jak F4 ( odnośnie pryzmatu ) ????
Pozdrawiam
F4s różni się od F4 większym zasobnikiem na baterie - wchodzi do niego 6 paluszków, do "gołego" F4 - tylko 4. Przez to F4s jest szybszy w zdjęciach seryjnych i ma dodatkowy spust migawki do kadrów pionowych.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
A ta kwestia pryzmatu???
Tak jak F4??
Jeśli kupujesz F4 to miej na uwadze, że wersje wcześniejsze miały w sobie podzespoły metalowe, a w późniejszych ładowano już plastiki. Poznasz to po bolcu zerującym licznik klatek (ten, który jest dociskany przez zamykającą się tylną klapkę) - wersja z metalowym lub białym plastikowym.
Tak samo późniejsze wersje pryzmatu, w miejscu mocowania lampy błyskowej, w sankach miały dodatkowy otwór zabezpieczający "posi mont" wcześniejsze pryzmaty tego nie mają.
Było o tym już napisane na forum Nikona - wystarczy poszukać.
Ja bym się zdecydowała na f90x. Jest tani i dobry i nie wiem czy da się go zniszczyć, ma dobry pomiar światłaużywałam go kiedyś trochę i byłam bardzo zadowolona i sprawdził mi się dobrze w niskich temperaturach
![]()
Dzienkuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi mój wybór padł na N90s + mb-10 + mf-26.
Temat można uznać za zamknięty.
Skontaktuj się z nami